Reklama

Reklama

American Horror Story - Murder House

(série)
Trailer 1
USA, 2011, 8 h 40 min (Minutáž: 39–52 min)

Hrají:

Dylan McDermott, Connie Britton, Jessica Lange, Taissa Farmiga, Evan Peters, Frances Conroy, Alexandra Breckenridge, Jamie Brewer, Denis O'Hare (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Rozmanité hrôzostrašné príbehy nás zavedú na doteraz nepoznané, tajomné či zakázané miesta a predstavia nám svojich výnimočných hrdinov. Navštívime strašidelný dom, ústav pre duševne chorých ale aj školu pre čarodejnice a iné desivé miesta.
Nový hororový seriál od Ryana Murphyho a Brada Falchuka, tvorcov fenomenálneho seriálu Glee, získal v roku 2013 prestížnu cenu Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho seriálu (Jessica Langeová) a celkovo získal 14 cien a 53 nominácií. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (52)

  • Ve čtvrté sérii se objevuje postava liliputa Toulouse (Drew Rin Varick), která svým jménem odkazuje na slavného francouzského malíře a šlechtice Henri de Toulouse-Lautreca, který měl podobnou tělesnou vadu. Kvůli špatnému srůstu kostí nohou, které si zlomil v dospívání, byla jeho výška pouze 152 cm. (vanityfair)
  • Ve čtvrté sérii hraje také Jyoti Amge, indická herečka, která je k roku 2014 podle "Guinnessovy knihy rekordů" nejmenší ženou na světě. (DexMASTER094)
  • Postava Pepper, kterou hraje Naomi Grossman, je první postavou v seriálu, která se objevila ve dvou sériích. Přesněji ve druhé (Asylum) a čtvrté (Freak Show) sérii seriálu. (virus10)
  • Postava Kita Walkera (Evan Peters) má stejné jméno jako alter ego Lee Falka. Jedná se o fantoma, který se objevil v několika knihách, komiksech, videohrách i filmech. (Mrs.Blue)
  • V 11. díle 2. série při rozhovoru Lany Winters (Sarah Paulson)a matky Claudie (Barbara Tarbuck) zazní hudba z filmu Candyman (1992). (vimanzen)
  • Ve třetí epizodě druhé série je řečeno, že postava Grace (Lizzie Brocheré) pochází z Francie, ale v deseti letech se s rodinou přestěhovala do USA. Brocheré je také původem Francouzska, ale žije na stálo v Paříži. (Reiniš)
  • V prvním díle druhé série nalezneme odkaz na film Mlčení jehňátek (1991), a to sice ve scéně, kdy jde Lana Winters (Sarah Paulson) se setrou Mary Eunice (Lily Rabe) chodbou okolo cel a jeden z pacientů ji vhodí do obličeje kus exkrementu. Jedná se o parafrázi na scénu, kdy jde Clarice Starling (Jodie Foster) poprvé navštívit do vězení Hannibala Lectera (Anthony Hopkins) a jeden ze spoluvězňů ji pošpiní spermatem. Epizoda ale odkazuje i na další jiné horory. Například dívka Pepper (Naomi Grossman), která měla zabít dítě své dcery a ještě jej zohavit uřezáním uší, je odkazem na film Zrůdy (1932). (Reiniš)
  • Druhá řada seriálu přilákala v USA k obrazovkám v průměru 5,2 milionů diváků, čímž se sledovanost od první řady zvýšila o 19 %. (TheTrox)
  • Chris Zylka se měl původně objevit ve dvou epizodách druhé řady jako hluchoněmý pacient. Tvůrci však byli nuceni jeho postavu radikálně omezit na pár scén v jedné epizodě, a to vše proto, že si Chris odmítl kvůli roli oholit hlavu. (Vojt@P)
  • Postava reportérky Lany Winters (Sarah Paulson) ve druhé řadě je pojmenována podle herečky Lany Turner. Postava sestry Jude (Jessica Lange) na tento fakt naráží v prvním díle druhé řady, když se jí Lana představuje. (Vojt@P)
  • Že se bude každá řada seriálu odehrávat v jiné lokaci a její náplní bude odlišný příběh a strašidelný motiv se tvůrci projektu Ryan Murphy a Brad Falchuk rozhodli začátkem natáčení první řady. Cílem bylo nalákat nové potenciální diváky, aniž by museli znát děj předchozí sezony. Rovněž se autoři nebrání hostování filmových herců, kteří chtějí pracovat na seriálu, ale nechtějí se „upsat“ na několik let. (Vojt@P)
  • Herci Jessica Lange, Zachary Quinto a Evan Peters se objevili v 1. i 2. sérii seriálu, přestože druhá sezona není přímým pokračováním a liší se v místě i příběhu. (Vojt@P)
  • Jessica Lange získala v roce 2011 za roli v tomto seriálu Zlatý globus v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli v serálu, minisérii nebo TV filmu. (Terva)
  • Pilotní díl první řady seriálu se natáčel ve skutečném domě. Další díly byly posléze filmovány v jeho přesné replice. (Nach)
  • Los Angelská usedlost, která se stala předobrazem "Vražedného domu", obsahuje pro svého majitele luxus v podobě šesti ložnic a pěti koupelen. Stavba byla ke konci roku 2011 uvedena do prodeje za 4,5 milionu amerických dolarů. (Nach)
  • Frances Conroy (Moira) při natáčení nenosila žádné barevné kontaktní čočky. Opravdu má po autonehodě a následné operaci oka každou duhovku zbarvenou jinak, a tak to bylo vepsáno i do příběhu její postavy. (Tom Riddle)
  • Dům, ve kterém se příběh odehrává, skutečně existuje. Nachází se na 1120 Westchester Place v Los Angeles a je také znám jako Rosenheimovo sídlo, podle jména jeho architekta. (Linkyc)

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

26.05.2013

Většina z vás zřejmě o nějakém Quicksilverovi nikdy neslyšela. Komiksoví fanoušci jsou ale doma. Quicksilver alias Pietro Maximoff je Magnetův syn a Magneta určitě znáte. Jak už jméno naznačuje, je… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Seriálové popravy a znovuzrození

Seriálové popravy a znovuzrození

23.12.2011

Skončila nám podzimní televizní sezóna a kabelovky vyhodnocují čísla sledovanosti. Které seriály dostanou povolení pokračovat a které budou nemilosrdně zaříznuty? Nejdříve k těm úspěšným: Dexter bude… (více)

Reklama

Reklama