Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

fragre

tak to máš pravdu :-) levnější to bude určitě. Němci plánují kromě tady tohoto filmu natočit ještě další dva remaky. Poklad na Stříbrném jezeře a Vinnetouova smrt...

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

Ainy

Já myslím, že autoři toho filmu prostě zbastlili, co je o indiánech napadlo. Navíc, asi nemají peněz nazbyt, takže pár teepee je lacinějších než jedno pueblo.

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

fragre

Takže fotografie z natáčení, kde jsou vidět teepee musí být z filmového tábora jiného indiánského kmene. Za doby Vinnetoua a OS museli Apačové sídlit v tom pueblu, jak píšeš. Když jsem si procházela včera ty fotografie na jejich FB tak musím uznat, že si s přípravou dávají záležet, alespoň podle toho, jak to tam prezentovali.

na příspěvěk reagoval fragre

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Segrestor

prosím Tě, raději se se mnou moc nebav, protože jsem povrchní, pokrytecká, neschopna soudnosti a urážím herce tady podle George. A to jsem si dovolila pouze napsat, že mi hlavní představitel tohoto zpracování jako náčelník Apačů vůbec nepřipadá, a Pokai mu se mi rovněž míjí s představou silného greenhorna, který omráčí protivníka jednou ranou. Taky jsem si dovolila napsat, že jsem vůči tomuto zpracování skeptická.

na příspěvěk reagoval Segrestor, Georgex

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

Ainy

V knize žili v pueblech, kam se ale nastěhovali pod vlivem Klekí Petry. V reálu Apači v pueblech nežili.

na příspěvěk reagoval Ainy

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

Georgex

Jednak na to nevypadal, jednak byl aspoň korba, jednak jsem byl malej a všichni nad 15 mi připadali jako dospělí stejně.

kkarx

kkarx (hodnocení, recenze)

Georgex

No tak z tv filmu nejspíš nová klasika nebude. Bude to pravděpodobně obyčejná nízkorozpočtová ničím oslňující tv produkce. Mně se ten představitel OS docela líbí, alespoň něco nového. Projel jsem pár fotek z jeho biografie a rozhodně bych nechtěl od takového týpka dostat ránu. :-)

na příspěvěk reagoval Georgex

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Já pouze tvrdím, nesuďme dne před večerem a počkejme, co z toho nakonec vyleze. Třeba to bude slátanina, ale to byla i převážná většina dříve zpracovaných Mayovek a své fanoušky si to našlo... 

na příspěvěk reagoval kkarx

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

Naopak, já mám rád takové jako ty, co na jednu stranu říkají, jak to budou ignorovat, ale místo ignorace, tu fanaticky sesouvají každý náznak něčeho jiného, co říkají, že je prakticky nezajímá a místo ignorace stále slepě novou verzi ponižují a srovnávají s jejich milovanou původní verzí, která je pro ně jediná správná ,přestože se nejedná o žádný výkvět kinematografie. Ano, máš právo na svůj názor a na svůj vkus, ale urážet herce jenom proto, že nejsou podle tvé zaryté představy, je dosti ubohé. Navíc sesouvat celou německou kinematografii na základě pár desítek viděných filmů, co se dostává do české distribuce, či nedej bože do českých televizí, je rovněž velmi pokrytecké. 

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Bernhardiner

hmmm, ale jak vylezl z toho jezera v jeskyni, když zachraňoval Rybannu ... polonahý a mokrý. Kde se na něj hrabe Kreshnik ;-)

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Bernhardiner

to asi nevypadali. Vypadali tak, jako tento Sioux. Každopádně jako tento Albánec byli i některé další filmové postavy indiánů ve starých snímcích, jako např. Hbitý panter, Dunivý hrom, náčelník Velký vlk apod. Všichni to byli svalnatí a šikovní indiáni ... :-) holt film, no

na příspěvěk reagoval Bernhardiner

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Mirokukii

Nebude v podprsence, jenom si někdo plete fotky ze zákulisí se záběry z filmu :), stačí si přečíst pár příspěvků na té jejich FB stránce, kde je psáno, že se budou snažit držet dobových kostýmů a odkazů na první filmy

na příspěvěk reagoval fragre

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

fragre

Lex Barkerovi bylo v prvně natočeném díle,Pokladu na Stříbrném jezeře, 43 let, vážně těch pět pět let, je takový nepřekonatelný rozdíl?

na příspěvěk reagoval fragre

Bernhardiner

Bernhardiner (hodnocení, recenze)

Ainy

Nemůžu si pomoct, ale ten člověk na mě působí hrozně nepřirozeně, takhle přece Indiáni někdy v 18. či 19. století nevypadali.

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

hrona

tak to jsem neviděla :-) jako já málokdy dám na hodnocení jiných uživatelů a nízko hodnocený film si občas pustím, abych se na vlastní oči přesvědčila, že jednou stačilo, ale u tohoto dílka je sedm procent ... to už je hodně nízko :-)

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

špaček421

aha :-)

 

Berný: pokud by ten film byl u nás k mání, tak se ve mně mísí dva pocity: nechuť vidět a zvědavost. To první zatím vede.

na příspěvěk reagoval Bernhardiner

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

Ainy

No úplně snad nejhorší pokus o oživení Vinnetoua bylo v mini sérii Vinnetou se vrací to je sakra těžkej masakr. Tam Pierre běhá po lesích doslova v péřovce 

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

fragre

jak je to v knize? Žili v tom zděném stavení, jaké bylo vidět ve filmu? Já už si toho z těch knih moc nevybavuji. Ve filmovém zpracování, ale natočili zničení jejich domova, takže kdo ví, třeba se národ Apačů přemístil na prérii a pod teepeečka

na příspěvěk reagoval fragre

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

hrona

Taky mě to napadlo, ale mám obavy, že v té naší, malé, obecní tohle určitě nebude. :-)

 

Berný: je to Albánec :-) a je svalnatý, to jo. Role indiána mu sluší, ale Vinnetou je jen jeden jediný a ten nedávno umřel.

 

Špaček421: já teď nevím, jaké u těch fotek jsou popisky (jestli tam nějaké jsou), ale může to být tábor jiného národa, třeba Siouxů, netuším.

na příspěvěk reagoval Bernhardiner, špaček421, hrona

Reklama

Reklama