Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Segrestor

tak to se můžu těšit na další dávku hodnocení charakteru mé už tak ubohé osobnosti :-)) ayayay ... Ale Inč-čunu by hrát mohl

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Segrestor

Musím se přiznat, že ten obrázek Vinnetoua s hlavou Toma Cruise je vtipný. Tom Cruise má již přes padesát a tak by měl hrát apačského náčelníka někdo mladší. :-) Já bych byla na takový velkofilm přirozeně zvědavá, přesto jsem se stále nepřenesla přes představu, že by známé postavy měli hrát jiní herci. I když u americké produkce, s kvalitním scénářem, velkým rozpočtem a dobrými herci, by mohla být čistě pro mě vyšší záruka hodnotného zpracování. Pokud by došlo k natočení a uvedení tohoto filmu, tak mám čas se na to připravit :-))

na příspěvěk reagoval Segrestor

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

teď si ještě místo znalce německé kinematografie hraješ na psychologa či sociologa? Jak říkáš toto je veřejná diskuze, takže si piš, co chceš, ale nevyhrožuj mi, že na to nemůžu reagovat. ;) Jak vidno, jediný, kdo tady není schopný vést diskuzi a převádí to do osobní roviny jsi pouze ty sám. jelikož v případě, že někdo zareaguje na nepodložené tvrzení, tak se ho snažíš zesměšnit dětinským chováním, které se snaží povrchně naznačit, kdo je tu vítězem, přestože o to tu přeci nejde... ;)

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Georgex

ty jsi příklad ukázkového internetového trolla, který se mermomocí snaží vyvolat hádky, a to jenom díky tomu, že existují lidé (představ si!), kteří mohou mít svůj vlastní názor na cokoliv, včetně toho, jestli se jim někdo líbí nebo ne. Dej už mi laskavě pokoj, nevšímej si mě a drž se tématu diskuze, kapišto? Ať se ti to bude líbit nebo ne, budu tady dál psát k tématu co budu chtít, podle svého názoru a je mi skutečně, ale skutečně jedno, jestli ti nervičkami rupne cévka.

na příspěvěk reagoval Georgex

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

kkarx

Přesně tak, jedná se o televizní film. Mohring je na svůj věk ve výborné formě a stavbou těla je Lex Barkerovi velmi podobný :)

na příspěvěk reagoval fragre, kkarx

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

Segrestor

Na vážné pojetí stýkáni s indiány mají snad dost vlastních literárních děl, tak proč by si vybrali Maye, který byl romantik, tedy vlastně pohádkář. Vlastně mne překvapuje, že by měl být May v Americe znám, myslil jsem, že je to výhradně středoevropský fenomén. Nebyla to jen fáma? Tedy ten americký Vinnetou.

na příspěvěk reagoval Ainy, Segrestor, Segrestor

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

čenda

jojo, to už jsem tady napsala. Vím,. že mají být tři filmy, přesně tak, jak píšeš.

Knížku o Old Firehandovi si nedokážu už vybavit, ale mám pocit, že byla úplně jiná, než jak ten příběh vyobrazili ve filmu. Myslím si, že tam Nšo-či ale nebyla, to spíše Ribanna, ale ve filmu ano. Máš pravdu.

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

Ano to jsi a navíc si asi nevidíš do pusy či spíše na to, co píšeš, jelikož odsuzuješ na základě své prach bídné zkušenosti s německými filmy (podle tvého hodnocení na CSFD) celou kinematografii a kategorizuješ herce pouze podle toho, že má svaly, aniž bys ho viděl hrát... ;)

na příspěvěk reagoval Ainy, Segrestor

čenda

čenda (hodnocení, recenze)

Ainy

Nšo-či se objevila ještě v Old Firehandovi ..... . Ale máš pravdu, ten první film má být o seznámení V. a O.S., druhý snad něco jako Poklad na S.J. a poslední o Vinnetouově smrti.

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

chuckboris

a je tam i Krásný den, která se objevila také jen ve filmu "Vinnetou" z roku 1963, kdy se ti dva seznámili.

na příspěvěk reagoval čenda

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

chuckboris

Hledala jsem to už dřív, ale neměla jsem štěstí. Ještě budu hledat, ale vzhledem k tomu, že tvůrci uvažovali o přítomnosti Pierre Briceho coby náčelníka Apačů Inču - čuny, tak bych tento filmový počin viděla jako "jedničku", kdy se seznámili a stali se z nich pokrevní bratři.

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Segrestor

tak to je obrovská smůla ... Někdo tam psal, že prý scénář psal nějaký nadšenec a přesně podle knihy. Takže jsem zvědavá, jestli se to vůbec natočí, jak to bude vypadat a jestli na to seženou balík, že to bude tak výpravný velkofilm, aby se plnily kinosály

na příspěvěk reagoval Segrestor

Segrestor

Segrestor (hodnocení, recenze)

Ainy

jo, mělo to být vážné pojetí Maye, ukázat, jak by to vypadalo doopravdy, takže žádný romantický western plný barviček a vyžehlených kovbojgejů. Dokonce v roli Klekí Petry měl být Anthony Hopkins, ale bohužel... :-((

na příspěvěk reagoval Ainy, fragre

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Segrestor

:-)

s těmi remaky Vinnetoua se roztrhl pytel koukám ... všimla jsem si, žes psal něco o Cruisovi i k filmu Winnetou: The Beginning z americké produkce :-)

na příspěvěk reagoval Segrestor

Reklama

Reklama