Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele KM Phoenix k tomuto seriálu (12)

Život a smrt v Tanvaldu (2013) (S01E01) 

Škoda, že si tvůrčí duo s tímto dokumentem ještě chvilku nepočkalo. Nedávno ukazovali na ČT uvolněné záběry z policejní rekonstrukce, včetně výpovědi onoho očité svědka (která je o trochu jiná než jaká zazněla v závěru tohoto snímku). Určitě by to dokumentu dost pomohlo. Takto se jeví trochu jako nedodělaný, nicméně má hodnotu v těch ostatních výpovědích a názorech, které takto dávají určitý náhled na spoustu stereotypů ve společnosti, stejně jako na to jak málo o sobě obě skupiny vlastně vědí. Celkově jedno z průměrnějších děl autorské dvojice. ()

Rozezlení (2013) (S01E02) 

To je hodně velká přehlídka bizarit, od Krytináře přes Bobošíkovou až po Jiřího "Neny" Nenutila (který tu navíc působí v roli rozhodčího). Škoda že to autor neukočíroval trochu lépe, takhle je dokument poněkud nesourodý a spousta záležitostí zůstává nedorešena a nedořečena. ()

Pančovaná republika (2013) (S01E03) 

Takhle zpětně je to možná zajímavější, než v době vzniku. Trochu jsem nepochopil proč ten metanol s etanolem zapalovali zrovna před tím norským doktorem, moc nevím co si on z toho odnesl. Jinak mi trochu vadilo občasné podsouvání názorů ze strany autora. ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Poněkud nedotažený dokument, jemuž trochu schází širší záběr. Dává neúměrný prostor P. Novotnému (o němž jsem doteď nevěděl, že vůbec existuje), který se úplně třese na to aby mohl něco vyzvracet ať už o sobě nebo o jiných. Hvězdu navíc za velmi trefné použití skladby Time Lapse od Michaela Nymana, známé z filmu Petera Greenawaye "A Zed & Two Noughts" (Zet a dvě nuly). ()

Ubytovny (2015) (S03E03) 

Zajímavé téma, několik dobrých postřehů a osobní nasazení. Na druhou stranu otázky na které se dá odpovědět pouze ano či ne a poněkud jednostranné zpracování tématu - na jednu stranu dokola zmiňovat, že tím hlavním co způsobuje umístění v ubytovnách je anticiganismus a o pár minut později jen tak mimochodem zmínit, že nejčastějším obyvatelem ubytovny je bilý svobodný muž okolo padesátky je trochu zvláštní. Obzvlášť když se zpracování následně dále soustředí pouze na diskriminaci z důvodů etnicity, bez toho aby zmíněná linie byla jakkoli vysvětlena či uzavřena. Tím vše působí poněkud jednostraně a černobíle. V konečném důsledku to může dokumentu (potažmu romům samotným) uškodit. Téma ubytoven je poněkud plastičtější než aby bylo redukováno na souboj menšinových romů, hrabivých majitelů ubytoven a českého státu. Nenechte se mýlit, práce Tomáše Kratochvíla se mi líbí, jeho předchozí dokument Gadžo je výborný. Ale současné dílo mi přišlo jako celek nezvládnuté. ()

Český Alláh (2016) (S04E01) 

Myslím si, že to pojednání o vlasti by podepsal mnohý z protiimigračních aktivistů.... kdyby nevěděl, že ho pronesl syrský uprchlík... Zajímavá, trochu děsivá a ne zas až tak překvapivá je ideová provázanost některých kruhů... úsvit, naštvané matky, Miloš Zeman, atp. Jeden z těch lepších dílů ČŽ. ()

Výchova k válce (2016) (S04E02) 

Díl obsahuje spoustu zajímavých pasáží, ale jako dokument totálně selhává. Hází do jednoho pytle kdeco a je jedno jestli jde o oficiální iniciativu či různé zájmové spolky - ať už jde o ministerstvo, brannou mládež, pohraniční stráž, IDET či různé kluby vojenské historie. A když už nějaké kluby vojenské historie tak hlavně ty co se zabývají německem v Druhé světové válce a pokud možno tak SS. Zároveň v dokumentu mluví kdekdo, ale nejen že se nedozvíte o koho jde, vlastně ani nevíte za koho mluví či jestli je to oficiální či jen nějaké plácnutí bez podkladů. Výsledkem je chaos, který je obzvlášť v tomto případě nešťastný, jelikož vytváří těžce zaujatý pohled bez toho aby divák měl dostatek informací. Proč například schází byť i jen zmínka o různých iniciativách Československé obce legionářské (ať už na školách všeho druhu nebo třeba hojně navštěvovaný Legiovlak). Nejasnost je znát i na dalších aspektech díla, je to o výchově mládeže nebo o tažení proti zbrojařskému průmyslu - na jedné straně tu máme návštěvy škol a na druhé IDET a informace o množství peněz za vyvezené zbraně z ČR. Škoda lépe zvládnuté téma a zpracování mohlo přinést podstatnou debatu k tématu se kterým si vláda ani veřejnost stále neví moc rady. ()

Exekuce (2016) (S04E03) odpad!

Rozhodně jeden z nejhorších příspěvků v Českém žurnálu. Otřesná vypravěčka, minimální informační hodnota a strašlivý emoční balast v podobě vypjatých scén s dětmi, hračkami a plyšáky. A zběsilý závěr s Pelikánem (kde navíc stejně nejvíc mluví autorka), Sládkem (to už asi byla opravdu nouze) a papírovým panelákem s byty na prodej (kristepane). Navíc se autorka nevyhnula ani očividným faktickým chybám - citát o odpuštění dluhu po sedmi letech opravdu není z knihy Genesis (1. kniha Mojžíšova), ale z Deutoronomia (5. kniha Mojžíšova) - to si člověk může ověřit pár kliky na internetu, když už to nezná a musí to mermomocí použít. ()

Krtek a Lao-C' (2016) (S04E05) 

Škoda, že neukázali další figury co si zadávají s Čínou, u V. Filipa to těžko může někoho překvapit. Stejně tak je škoda, že krom Tibetu nezmínili Ujgury ani Čínskou republiku (Tchaj-wan). A také, ať si proboha pořídí někoho kdo umí aspoň trochu anglicky, Remundovy pokusy o středoškolskou angličtinu jsou horší než zobrazená chinglish. ()

Děti státu (2017) (S05E01) 

Jako nestranný dokument to za moc nestálo a na druhou stranu to ani nepředstavilo nějaké vlastní zásadní stanovisko, kterému se to alibisticky vyhlo v posledních několika minutách. Člověk se nic podstatného nedoví, výběr participantů je pofidérní a schází nějaká fundovaná analýza, která by srovnávala situaci u nás a v Norsku, případně aby osvětlila reálné fungování Barnevernetu v pravých faktech. Trošku mne pobavila paní, která se prezentovala replikami "a víte já jsem platila 10 let daně" a "strašně přísná škola, měli známky a mnoho úkolů". A k tomu ji štáb nebyl schopen ani natočit tak aby jí nesvítilo slunce do očí (resp. ona se musela stínit sama, což už samo o sobě působí jako nefér jednání). ()

Teorie rovnosti (2017) (S05E02) 

Škoda, že to nebylo až tak o té rovnosti, ale spíše o feministkách (a feministech). Nejvěcnější, a pro mne asi nejblíž tématu. bylo duo z úřadu vlády. Ostatní části byly přehlídkou více (hysterická banda okolo Okamury) či méně (poměrně negativně intenzivní demonstrace na nám. Míru v Praze) nesympatických osob. Také jsem moc nepochopil epizodu tria 4. vlny na dálnici... to měla být ukázka, že neumějí zipovat na dálnici, nebo že majitelé aut značky Audi jsou agresivní, nebo co to vlastně mělo být. Jinak obdiv Sylvii Lauder za klid a pevné nervy tváří tvář takovému vyšinutému magorovi jako je Alexandr Tomský. ()

Hranice práce (2017) (S05E04) 

Texty jsem nečetl, a proto je moje hodnocení možná o trochu větší. Oceňuji nasazení Saši Uhlové i dokumentární přístup Apoleny Rychlíkové. Jazyk mi mnohdy připomněl (v tom dobrém i v tom špatném) texty zabývající se podmínkami pracujících z 19. a počátku 20. století, což je v kontextu dnešní doby dost smutné. Ale to co bych raději viděl, je víc záběrů a informací ohledně lidí z portrétovaných provozů než jak to vypadá u paní Uhlové po ránu doma, ať už jde o natáčené brzké vstávání či mazání taveňáku na chleba ve spodním prádle - to bylo poněkud přebytečné. ()

Reklama

Reklama