Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Charles Dickens vytvořil svět, ve kterém jsou vánoce středobodem světa. Věci se dějí o několik vánoc později, o těchto svátcích je třeba eliminovat veškeré zlé myšlenky a myslet na ostatní a jen o vánocích může dojít k prozření a změně vlastní mentality. Vánoční koleda z roku 1999 patří mezi nejvěrnější adaptace Dickensova díla a podobně jako předloha trpí přílišným důrazem na přecitlivělost diváka. Přeměna charakteru hlavní postavy není příliš věrohodná a divácky ani zajímavá. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Patrick Stewart je slušná voľba hoci jeho holá hlava bude v ostrom kontraste s hercami a verziami, ktoré ste možno videli predtým. Tak skvelý herec akým Stewart nepochybne je vám vaše pochybnosti rozpráši už po niekoľkých minútach. Táto hraná verzia je veľmi podobná tej najznámejšej od R. Zemeckisa, aspoň ja ju mám rád. U mňa je stále neprekonaná, bavilo ma to porovnávanie a kvalita tu samozrejme je. Akokoľvek drsne je vykreslený svet i chladné a špinavé Anglicko si myslím, že tejto Dickensovej predlohe sedí viac animovaný resp. digitálny svet, pretože je tu mnoho scén, ktoré hranú verziu s ozajstnými hercami svet duchov a všetky scény s nimi sťahujú skôr do kategórie rozprávka. 80%. ()

Reklama

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Vánoční koledu Charlese Dickense mám rád, je to jeden z nejvánočnějších z vánočních příběhů vůbec, ale tohle zpracování se moc nepovedlo. Zprvu jsem se nemohl zžít se Stewartem jako Scroogem, postupně jsem mu však přišel na chuť, až na ten úplný konec. S čím jsem se ale vůbec nesmířil je příšerné zpracování Duchů. Jeden podivnější a směšnější než druhý, laciné televizní triky... Dalo se to vymyslet jinak. Lépe. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Sice už je po Vánocích, ale při hledání něčeho úplně jiného jsem narazil na tuhle Hallmark verzi známého Dickensova příběhu, která je velmi působivá a Patrick Stewart, naší generaci známý hlavně jako kapitán lodi Enterprise Picard, mým dětem ovšem jako Charles Xavier alias Professor X z X-Menů, je, coby suchar a držgrešle Scrooge, výborný! ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Příběhy Charlese Dickense miluji a tenhle z nich nejvíce. Nádherně ztvárněné, vynikající herecký výkon, dobré triky (na televizní produkci). Je poznat prýštící láska k předloze. Jen rodinka Boba Cratcheta přehrává. Můžete nadávat na sentimentalitu a jistou citovou kýčovitost ale je to parádní dílko. ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama