Reklama

Reklama

Studentka literatury Anastasia (Dakota Johnson) je podle vlastních slov nezajímavá a nudná „šedá myš" s nízkým sebevědomím, pravý opak tajemného podnikatele Christiana Greye (Jamie Dornan), kterého přišla vyzpovídat pro článek do studentského časopisu. Přestože se ji Grey svým chladným a odměřeným chováním snaží odradit, má ho plnou hlavu, což ještě prohloubí jejich opakovaná pracovní setkání. Bez ohledu na to, že ji varuje, jak je komplikovaný a ve zlověstných náznacích mluví o svém specifickém vkusu, není Anastasia jeho přitažlivosti schopná odolat. Ani Grey však není vůči téhle plaché dívce imunní a postupně ji začne otevírat dveře do své třinácté komnaty. Pokud do nich Anastasia vstoupí, pozná pravého Christiana Greye. Na posteli určené jen pro vyvolené zároveň pozná pravou Anastasii – své touhy, své vášně, svou živočišnost. Až z toho jde strach. (CinemArt)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (1 511)

nunka 

všechny recenze uživatele

Film mal len dve možnosti. Postaviť príbeh na vzťahu dvoch odlišných osobností a tajomných odtieňoch Christiana Greya, na ktorom to celé mohlo psychologicky stáť alebo ísť cestou plytkého monotónneho rozprávania, kde sú dominantnejšie červenoknižné zážitky typu Daniely Steelovej. Druhá možnosť je samozrejme režisérsky jednoduchšia, veď knižný úspech už vopred zadefinoval, že nech už film bude natočený akokoľvek, o diváka nebude núdza. Ďaľší klúčový problém je aj v Dornanovi. Hrať vie, ale len určitý typ herectva, ktorý dokonale stvárnil v The Fall. Rolička feši uhladeného a emočne vyprahlého nadsamca, ktorý vie príjemné pocity precítiť len prostredníctvom sadizmu jednoducho nevyšla. Neverila som mu jeho intímne túžby, nešlo z neho nič, žiadna iskra, temnota, budil skôr robotický dojem. Telo má teda luxusné, ale to ukázal už inde:-) Naopak Dakota bola pre túto rolu stvorená a postave dala absolutne všetko. Takže 50 odtieňov bez hlbšej psychológie, bez knižného Greya, s výbornou Anou a v plnom kine. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já se nemiluju, já šukám. Tvrdě." Tak už to bývá u bohatých byznysmenů, kteří si mezi tvrdou prací, kterou představuje hypnotizování monitoru, najdou čas na kadeřníka, posilovnu, letecké zkoušky, hraní na klavír a samozřejmě na Hernu. Vždyť, kdo si hraje nezlobí a pan Grey si hraje rád. Jsem si jistý, že 90% žen by si s ním hrálo s chutí a skoro 1% by to i přiznalo, ale pan Dokonalý si k hraní našel prapodivnou trubku, která mu kazí hru a mně celkový dojem. Já bych skutečně uvítal, kdyby mezi těmi dvěma k "něčemu" došlo. Místo toho jsem sledoval hroutícího se byznysmena, který měl k Dominantovi daleko asi jako já k hezounovi a slečnu Steeleovou, která pro svou roli Podřízené neměla absolutně žádnou vlohu. Zkrátka, když je plná místnost pout, bičů, masek a řetězů, tak by z toho nemělo vylézt ani deset odstínů nudy, natož padesát. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že tohle je po marketingové stránce ta nejvýdělečnější červená knihovna, co jsem kdy viděl. A to jsem se přitom na film podíval jenom proto, že jsem očekával nějaké změny ve světové kinematografii. Nedostalo se mi ale ničeho krom jednoho trošku zvláštního vztahu, který ale neukáže prakticky nic. Jenom nějaký to bičování a jednu skromnou mučednickou místnost. Dorian Gray je sice magor, ale pořád se chová racionálně a tak se s Dakotou nic moc nestane. Závěr pak slabota, protože mi je jasný, že ta dominance Dakotě nevydrží dlouho. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $166,167,230Tržby Celosvetovo $571,006,128 Tržby za predaj Blu-ray v USA $36,299,373Tržby za predaj DVD v USA $29,054,872║ panenka skákavá, dosť nepodarený sado-maso vtip, skôr zábavné než eroticky elektrizujúce, romantika bez iskry, kam sa vkus divákov uberá? /20%/ ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film bez děje, bez emocí, beze snahy vyvolat k postavám sympatie a uvrhnout je do jejich kontroverzního intimního vztahu daleko hlouběji, než jen sepsat povrchní sexuální smlouvu a nechat je párkrát zalaškovat v chladném luxusním sídle bez náznaku jakékoli erotické atmosféry. Tohle měl dostat onehdy do rukou Stanley Kubrick, jehož Eyes Wide Shut strčí jen kreativní prací s mizanscénou a precizním vedením "nadržených" herců tuhle bezpředmětnou ptákovinu hravě do kapsy. Zbytečný film bez jediné zapamatování hodné scény či tvůrčí obrazové myšlenky, která by rutinní dění na plátně alespoň nějak ozvláštnila a zvýraznila.. Dvě hvězdy výhradně za Dakotu, které lze její herectví uvěřit, a za dvě pěkně odvedené erotické scény, které když už nic, tak minimálně výstižně charakterizovali celou formální úroveň filmu - něco mezi snaživým uměleckým pohledem na NIC a povrchní prezentací NĚČEHO, co je pouze okrajově nakousnuto a uchytí se maximálně jako užitečná pomůcka pro studenty středních filmových škol... 40% ()

Galerie (91)

Zajímavosti (78)

  • Spisovatelka s pseudonymem E.L. James svůj úspěšný román "Padesát odstínů šedi" vytvořila ze série vlastních fanouškovských povídek "Master of the Universe (MOTU)" inspirovaných knižní a filmovou sérií Stmívání, které vycházely na internetu. (denisakv)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Reklama

Reklama