Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Říká se: "Nedráždi hada bosou nohou". John Wick je zabiják na odpočinku, přesně ten typ chlápka, kterému je lepší se vyhnout. Vloupat se mu do domu, ukrást auto a zabít milovaného psa, to se prostě nemělo stát. Střední zlodějíčkové to nevěděli, jejich bossové v podsvětí ale ano. A musí jednat. Takže zatímco se John Wick vydává na svou drsnou vendetu, stává se zároveň terčem svých bývalých kolegů - nájemných zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (1 879)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sice nejde o druhý příchod Spasitele, ale o takové malé spasení skomírajícího (sub)žánru ano. Což není zase až tak málo, ne? A zvlášť pak pokud nostalgicky vzpomínáte na devadesátky, kdy akční film pro kina nebylo synonymum pro přebujelou CGI animaci o záchraně jsoucna (meta)chlapíkama v trikotech, ale šlo o chlapácký film s nenabušenými nevzhlednými týpky ve špinavých tílkách, s bouchačkou v ruce a se smradlavým podpaždím, kterým šlo spíše o přežití/pomstu/hrozbu lokálního charakteru. A přesně takovou postavou je i Max Payne... Ehm, John Wick, který nedostal do vínku nějakou superschopnost (i když ten jeho 100+1 headshot už jí pomalu je), ale ultimátní motivaci „vy ruský parchanti, zabili ste mi štěně, který mi dala umírající manželka a vokradli mě tak vo truchlení, takže vám teď všem chtě nechtě musím vystřílet mozky z hlav", kterou nepřebijete, ani kdybyste k napsání postav povolali z hrobu páně Čechova. Jde prostě o přímočarý béčkový hravý akčňák staromilského ražení, který netrpí na rozklepanou kamerou a je nepolíbený maniakálním střihem či CGI skopičinami. A díkybohu se nebere ani trochu vážně (tedy až na ten rádoby tklivý úvod). ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čistá žánrová radost? hmmm... ne napadá mě spíš čistá žánrová rutina. Na film jsem se docela těšil a po všech těch pozitivních hodnoceních tady je na místě mluvit o zklamání. Já vím, že si zase vyslechnu, že jsem Marťan a mám divnej vkus přece když se to líbí všem, tak se to musí líbit i tobě! No a v tom je právě ten problém nikdy jsem nepodléhal davové psychóze a nevidím v tomhle nic než tuctový nadhodnocený akčňák. Vhodnější výraz mě nenapadá samozřejmě, že z totálně tupým příběhem (sejmuli jste mi psa, tak za to chcípnete) ale to patří k věci to bych nekritizoval. spíš je potíž v tom, že film si neuvědomuje, že na víc než na průměrnej akčňák nemá a aby to vykompenzoval, tak je za každou cenu strašně drsnej strašně vtipnej a strašně cool jenomže to nefunguje některý ty vtípky mi tam přišli doslova násilně nastrčený za každou cenu prostě ve stylu tohle bylo super cool a celej sál se musí tlemit, ale na mě to nepůsobilo. Záporáci jsou nevýrazní doslova nestojí za řeč no a když jsme u tý drsnoty, tak to taky není tak žhavý. Já vím, že jsem cynickej parchant, ale točit to já, tak se na tom zabití psa trochu víc kreativně vyřádím a ne, že SPOILER čokla jednou majznou bejsbolkou po hlavě a ten skape dřív než by Gibson v Exp 3 řekl Done! A ty proklamovaný headshoty ze kterých tu všichni uchcávaj? tak jako jo je jich dost, ale tak půlka není pořádně vidět a i když je akce kvalitně a přehledně natočená (o tom žádná) tak časem se z toho stane trochu stereotyp co začne nudit. A ještě jeden problém bych měl a to sice z hlavním hrdinou. Nic proti Reevesovi nijak mi nevadí, ale tohle neuhrál. Do tý role se mi nijak extra nehodil a to se potvrdilo. Prostě jsem mu toho drsnýho zabijáka neuvěřil a to je asi u filmu kterej je na tomhle aspektu postavenej docela problém. Vidět v tý roli např Butlera, Wahlberga nebo Brolina prostě někoho komu bych toho drsňáka uvěřil, tak bych byl hned o něco spokojenější. Prostě sečteno a podtrženo nejdrsnější film roku to není To je Sabotage a Arnold je největší badass a nejlepší akční film roku už vůbec ne. Tenhle titul už si Exp 3 z přehledem udrží. Je to prostě průměrnej rutinní akčňák kterej potěší oldschol zpracováním, ale kurevsky rychle zapadne prachem.55% ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $20miliónov║Tržby USA $43,037,835║Tržby Celosvetovo $88,761,661 ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $25,257,599║ Tržby za predaj DVD v USA $22,891,230║ akčný nárez roka 2014, Keanu Reeves valí ako v kedysi Matrixe, priamočiara likvidačná akcia, ktorá schová aj konkurenta Equalizer, akčná smršť kde je non-stop na čo pozerať, ruky-nohy-náboje lietajú v rýchlom slede, proste masaker, akčná maškrta ktorá nemá konkurenta široko ďaleko, plus na vrch to má luxususné obsadenie a nápadito vytvorený svet zabijákov, kde nechýbajú pravidlá a samozrejme že príde aj na nevyhnutých "upratovačov" čističov obetí a po Johnovi Wickovi ich ostávali fakt kopy /100%/ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pořádný akční nářez jak má být. (Ne)stárnoucí Keanu Reeves stále ví, jak zacházet s pistolí a nebojí se postřílet desítky panáků na počkání. Nic světoborného, ale jednou za čas takový akční nářez stojí za to zkouknout a John Wick se zkrátka povedl. PS : Tolik headshotů už jsem dlouho neviděl, jestli vůbec někdy...90%...[28.10.2014_Cinema City_Flora] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak už napsal Marigold, takhle měla vypadat filmová adaptace Maxe Paynea. Noirová stylizace (neony, déšť, noc, velkoměsto). Lehce „cheesy“ pulpová atmosféra. Komiksově nadsazené univerzum ruských mafiánů a nájemných vrahů (s tak promyšlenou mytologií, až mne překvapilo, že předlohou skutečně nebyla žádná komiksová série). Revenge zápletka ohlodaná na kost (ale ne tolik, abychom nechápali hrdinovu motivaci). Melodramatické flashbacky jsou nenásilně zakomponované do hlavní dějové linie a většina zúčastněných ví, jak to v podsvětí chodí, pročež mohou jít bez dlouhých úvah a řečí rovnou k věci. Prosté pozadí hrdinova příběhu ani zbytečná slova tak nikdy na dlouho neodvádí tok vyprávění daleko od akčních scén. Díky ukázněné kameře, delším záběrům a opodstatněným střihům jde o scény krásně přehledné, připomínající více asijské akce (k nimž režiséři přičichli díky spolupráci s Wachowskými) než současnou „realisticky“ roztřesenou hollywoodskou produkci. Čistý styl snímání likvidačních scén, s plynulými přechody mezi jednotlivými záběry, navíc souzní s čistým stylem práce Johna Wicka, který si potrpí na uklizeném kvartýru a většinu zloduchů pro jistotu umlčí kulkou do hlavy. Kromě možnosti vychutnat si choreograficky elegantní, precizně rytmizovanou kombinaci střelby a bojového umění v plné kráse tak styl akčních sekvencí slouží zároveň k charakterizaci protagonisty, na kterou pro všechno zabíjení jinak nezbývá moc času. Pro vychutnání filmu zároveň nepotřebujeme vědět víc, než že je John Wick cool zabiják. Zde se nabízí další paralela s akčními videohrami, které v prokreslování postav nezacházejí o moc dál (další podobnost pak lze spatřovat v hotelu, který funguje jako save-pointu, kde si hrdina může odpočinout a nechat se vyléčit). Svou videoherní povahu film pro větší názornost tematizuje také vtípkem zakomponovaným do jedné z akčních scén, kdy se protnou fikční světy hry a filmu. John Wick ukazuje, že snaha vycházet vstříc hráčům (a na ni vázané těžení z videoherní estetiky) nemusí spočívat jen ve frenetickém střihu. „Herní“ může být film také důrazem kladeným na maximální přehlednost akce a přímočarostí vyprávění, která není zastíraná, nýbrž hrdě stavěná na odiv. Jestliže druhý Zátah dosud v kategorii nejlepších akčních filmů letošního roku neměl silnou konkurenci, teď už ji má. 80% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (54)

  • Keď k Aurellovi (John Leguizamo) príde Iosef Tarasof (Alfie Allen) na ukradnutom Mustangovi Johna Wicka (Keanu Reeves), Aurello položí pohár s kávou na svetlo auta, ktoré má otvorenú kapotu. Keď však Iosef prvýkrát povie „we own you“, nasleduje záber na Aurella, avšak na aute už pohár chýba. (shomann)
  • John Wick (Keanu Reeves) ve filmu využívá techniku držení zbraně zvanou CAR (central axis relock), kterou vyvinul Paul Castle na základě svých zkušeností ve speciálních jednotkách SAS a z působení coby instruktor speciálních jednotek po celém světě. (ČSFD)
  • John Wick (Keanu Reeves) vytiahol z kufríku Heckler & Koch P30L a Glock 26. V scéne pri prestrelke vonku na parkovisku bola použitá zbraň Coharie Arms CA415 a brokovnica typu Kel-Tec KSG. Po zadržaní Johna sa presúvame do prázdneho skladu, kde bodyguardi Vigga Tarasova (Michael Nyqvist) držia v ruke Heckler & Koch MP10. Marcus (Willem Dafoe) mal pri sebe hlavne pušku Ruger M77 a Browning HP. Perkinsová (Adrianne Palicki) vytiahla pištoľ Walther P99. (RatBoj)

Související novinky

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Pátý John Wick je v přípravě

Pátý John Wick je v přípravě

26.05.2023

Šéf studia Lionsgate Joe Drake potvrdil, že první debaty ohledně pátého Johna Wicka již proběhly a snímek tak v budoucnu nejspíš opravdu vznikne. Víceméně tak ujistil především akcionáře, kteří by… (více)

John Wick je miliardář

John Wick je miliardář

22.05.2023

Ačkoliv to tak po kvalitním, ale relativně nenápadném prvním filmu v roce 2014 nemuselo vypadat, ze série o nájemném vrahovi Johnu Wickovi se stal globální hit. Překvapivě se díl od dílu zlepšovala… (více)

Reklama

Reklama