Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jeden tribunovej chorál pro Epsteina: "A Mááárku ty si stejně vola kus, hej, stejně vola kus, hej, stejně vola kus!" On Mašín není zrovna režisérskej bombarďák, ale takovouhle hroudu ničeho by neutlačil ani hovnivál. Nepochybuju o tom, že to všichni mysleli moc dobře a že to má víc skrytejch významů než pražský metro zastávek, ale na mě jako na diváka to působilo stejně, jako působila na učitelku výtvarky každá moje malba vodovkama - jako paskvil. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

50% Ak si odmyslíme brutálne premárnenú príležistosť na bratislavské Z PEKLA, nejde o úplny grc. Film si vybral svoju grotesknú cestu, ktorú si drží až do konca. Občas však neudrží dych a upadá do nudy (romantika). Veľká škoda je aj fakt, že tvorcovia sa zľakli pôvodnej mýtickej a náboženskej témy a uhli na politickú. Ktorá je sama o sebe občas zaujímavá, ale ten premrhaný potenciál... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za výpravu a docela slušnou kameru. I pár herců se snažilo, třeba Zindulka. Ale jinak je to paskvil. Svět, který sám o sobě nefunguje. Prostě jen nápad nedotažený do konce. Nic se divákovi nevysvětluje, nejspíš proto, že ani autor (autoři) netuší, oč se vlastně hraje. Akce nijaká, v podstatě žádná. Humor velmi, ale skutečně velmi trapný. Scenáristicky mizerné - tolik zabitých scén, tak mizerné vedení už tak chabé dějové linky, a hlavně zmatek ve vyprávění. Pokusy o ozvláštnění těžce doplácejí na statičnost a neschopnost jakékoliv pointy nebo gradace. Americký detektiv pitomcem par excellence, kdoví proč, vtipné to nebylo, a nějakému humoru to rovněž nepřispívalo. Vše tady vlastně skřípe - motivace, vymyšlený svět, vztahy, příběh, i samotná zápletka. Když se nad tím zamyslíme, tak vyšetřování se skutečně nikam neposunuje, nedozvídáme se žádné nové informace, až najednou přijde rádoby rozuzlení. Zasmál jsem se jen jednou ("Benzín? - Borovička.") ()

Tetsuo odpad!

všechny recenze uživatele

Adéla ještě nevečeřela? To spíš Kameňák, co měl prachy a hodně fetoval. Případně vznikal v dojezdu nějakého tripu a hlubokém mentálním útlumu všech zúčastněných. Anebo ještě hůř - celé to vzniklo, aby producent mohl shrábnout "fíčko" z 52 milionového rozpočtu, což, bratru dělá hodně přes tři miliony do vlastní kapsičky. To za tu ostudu a špatné recenze i stojí. _____________ Rozebírat, co všechno je na Wilsonově špatně, by zabralo disertaci. Předně bylo vůbec úchylné měnit vážně míněnou hororovou povídku Michala Hvoreckého v parodii a popřít všechnu její původní poetiku a vyznění. Btw, Hvorecký tam nemá žádné připojování k USA, milostnou dějovou linii, postavy nejsou idioti a nejsou tu žádné vtipy na téma negři a židi. Má tam ale atmošku a překvapivou pointu. ________ Komedie za socíku suplovaly tehdy nedostupnou žánrovou zábavu. Dnes tvůrci ani nevědí, co by měli parodovat a proč, a rozhodně nemusí nic suplovat - jen je v porovnání se zahraničními filmy jasné, že na ně nemají.______________ Návaznost některých scén se střídání dne a noci mají parametry Eda Wooda Jr.. Level nezáměrné zábavnosti 9/10. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V americké tvorbě takových blbinek najdeme stovky, koukáme se na ně a mnohdy jim napaříme plný počet. Když se to natočí u nás tak se hned horlí nad úpadkem českého filmu. Osobně myslím, že se to dalo propracovat mnohem líp, ale jako jednohubka úplně v pohodě. Občas i vtipná hláška padne, nejméně tři opravdu chytré vtipy. A to na tenhle žánr bohatě stačí. Všichni si myslím natáčení docela užili. 65% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)
  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Často je vo filme zobrazená americká vlajka, avšak súčasná s 50 hviezdami, ktorú v USA začali používať až v roku 1960. Navyše sa vo filme opakovane hovorí o tom, že Wilsonov chce byť 49. štátom USA a na vlajku (s 50 hviezdami) sa herci snažia prirobiť 49. za Wilsonov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno