Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

"Všichni tam nasávali jako tepláky hozený do potoka..." Co na to říct? Místy tak absurdní, až je to opravdu vtipné. A mnoho suše podaných bizarních hlášek fungovalo zrovnatak. Ale z mého pohledu se z toho dalo vytěžit více. Často měl film náběh na opravdu humornou scénu, ale jakoby to zůstalo na půl cesty. Někdy jsem proto spíš jen kroutila hlavou. Tenhle bizár asi nesedne každému, takže se těžko hodnotí. Jako hravá a místy vtipná mysteriózní krimi-komedie to ale poměrně funguje, takže proč ne. ~(3,3)~ ()

RHK odpad!

všechny recenze uživatele

Nemožně nudná řemeslně nedotažená trapná slátanina. Je mi to líto, kvůli Sklepákům, které mám rád. Z kina jsem musel utéci i s manželkou jako mnoho ostatních lidí v bijáku. Vydržel jsem to půl hodiny, ale víc už to nešlo. Navrhuji změnit jméno filmu na "Vymazaný, bez filipa". Dvě ukázky pro ty, co nevěří: http://www.sms.cz/film/mazany_filip/ukazka ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, mám pocit, že naposledy se u Mazaného Filipa větší skupina lidí bavila při jeho natáčení. Pronásleduje mě myšlenka, že někdo se snažil využít doménu Červeného Trpaslíka - šílená, nelogická a především vtipná přirovnání a spojit to s "drsnou školou". A neuspěl. Humor je sušší než ono příslovečné martini a jaksi se z něj vypařila i ona sklepácká vtipnost. Jediná šance na jakési nadšení z mé strany je u stylizace postav - Tomášem Hanákem počínaje a Bohumilem Kleplem konče. Poměr cena-výkon opravdu nic moc...Limonádový Joe lepší Mazaného Filipa. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Mám rád drsné detektivky, drsné detektivy a takový ten sklepácký humor. A to jsem všechno v tomhle filmu dostal. Samozřejmě se tam najde pár věcí, které tento film v mých očích sráží (celá eskapáda Vilmy Cibulkové, fór držme se mu v patách nebo Kidové), ale na druhou stranu jsem se dokonale bavil (Šteindler, muzikálové číslo na policejní stanici, Liška, kulisy, hudba, Eva Holubová, mexická hospoda). ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně taková nevinná hloupá parodie sama sebe. Všichni se při vytváření tohoto detektivního díla jistě notně bavili. Přirovnal bych to k již kultovnímu muzikálu Kouř, který v první vlně také slízl nemalou kritiku v negativním smyslu. Nudný a nesmyslný děj má diváka šokovat a odpoutat pozornost od skutečnosti, že je to vlastně totální hovadina. Občas se to i daří. Věřím ale, že hlášky z tohoto filmu se časem stanou legendárními. 75% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Jen v roce 2004 se prodalo celkem 17 tisíc kusů DVD. (hippyman)
  • v 31. minutě ma Velma (Vilma Cibulková) v záběru poté, co je odhozena Philem (Tomáš Hanák) na pohovku, rtěnku zcela rozmazanou. V dalším záběru je však opět v pořádku. (JarA*)
  • První český film, který byl vydán na DVD s komentářem pro nevidomé. (gjjm)

Reklama

Reklama