Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 52,5miliónaTržby Celosvetovo $273,000▐ v podstate som čakal ďaleko väčšiu hrôzu než sa mi nakoniec dostala, dokonca som sa na tom aj pár krát pousmial na tomto hybride Sherlocka Holmesa, dokonca v rámci výpravy ani nie najhoršie, len to chcelo trochu iný kamerový filter /videl v kine: 40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Reklama

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Nepopsatelná zoufalost, koukatelná jen díky solidní míře nechtěného humoru (ten chtěný nefunguje ani jednou, což tenhle film posílá hluboko i pod třetí Babovřesky). Ještě zábavnější byly některé z komentářů (s průměrem tří hrubek na jedno slovo) na Youtube, dle nichž se jedná o vkusnou (!!!!!!) zábavu, kde se člověk NĚCO DOZVÍ O HISTORII (!!!!!!!!!!!!!!) a že by se pochopitelně měl stydět každý, kdo na tenhle báječný film vrhne zlou slinu. Já se teda trochu stydím - především za to, že jsem Wilsonov dokoukal do konce, což se dá považovat za určitou formu sebetrýznění. U komedie je vždy obří průser, pokud herci nezvládnou věrohodnou dikci - a Macháček ve zdejší crazykomediální poloze je přímo hrůzostrašný, za což můžou z velké části režisér a scenárista, kteří ignorovali fakt, že něco vypadalo dobře jenom na papíře. Pokusy o humor/hlášky/gagy obvykle vychází z toho, že někdo (většinou Macháček) bezdůvodně udělá něco strašlivě macho/agresivního/rasistického - což může být vtipné, pokud se dodá patřičný podtext/kontext/pointa. Tady je pointa vždy jen to, že vtip vypráví debil. A debilní je tu koneckonců úplně všechno - scénář si nehlídá ani vlastní pravidla, díky čemuž spousta věcí (včetně chování postav) nedává smysl a opakovaně se spoléhá jen na to, že se stane něco totálně pošahaného a že se tomu snad někdo zasměje (zasměje - všechny ty existence, které tvrdí, že se tu dozví něco o skutečné historii, protože Bratislavu kdysi vážně chtěli nazývat "Wilsonovým městem", muhahaha, chrocht). Pěknej Kocourkov, tenhle Wilsonov. Dal by se rozebírat hodinu a pramálo z toho by stálo za řeč. P.S. Srovnávat Wilsonov s filmem Adéla ještě nevečeřela je jako přirovnávat obsah nemocničních bažantů k vítězům degustace světových vín. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nenechajte sa odradiť pomerne nízkym hodnotením a komentármi temného typu. Wilsonov je komédia a tak to treba ja brať. Robí si srandu zo všetkého a všetkých, od Goríl až po maďarských negrov. Je to celkom fajn nahláškované, niektoré hefty ma dali do kolien. Mínus možno je dlhšia minutáž, čo sa odzrkadlilo na niekoľkých hluchých a zbytočných miestach. Taktiež záver bol klasicky uletený. Ale ako komédia to funguje, má to skvelé obsadenie ( konečne Kraus ), obstojnú výpravu a mierne infantilný dej. Ja som sa bavil a s týmto zámerom som tam aj išiel. Čiže spokojnosť. 3 z 5 ( CinemaCity Eurodiera ) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Američan. Mý právo na chlast je zakotvený ústavou." Mazaný Aaron Food, agent americké FBI, která všechno ví (a co neví, to tuší), je hrozně zábavnou postavou. S každým výstupem přináší další a další hlášky a já jsem hrubě nespokojen s tím, že je na to v podstatě sám. Vše kolem něj je totiž spíše divné než zábavné, ale maďarský otrok Bobby, lehce dementní kráska Šajndele a sympaticky zmatený komisař Brunner mají občas také nějakou tu podařenou chvilku. Ano, je to všechno tak trochu debilní, ale já mám Macháčkův škleb rád a několik vyprsknutí smíchem se také nebojím přiznat, takže pod tři hvězdy určitě nepůjdu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)
  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno