Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

silentname 

všechny recenze uživatele

Bol som absolútne presvedčený o tom, že toto bude dno československej kinematografie po tom ako som videl trailer k tomuto filmu. Vyzeralo to tak stupídne, že som neveril ani v najmenšom, že to bude fungovať. Ale nakoniec som sa rozhodol, že si počkám na film keď bude dostupný a pozriem si ho až potom. A z toho čo som videl, nemyslím si, že to nakoniec dopadlo tak hrozne. Okey, nemyslím si, že by bol "Wilsonov" reálne dobrým filmom, ale má aspoň pár miest, kedy si hovorím, že vidím o čo im asi šlo. Macháček a Dyk fungujú celkom dobre, no ostatné postavy sú trošku mix. Občas je fajn vidieť Riša Stankeho alebo Jana Krausa, a rovnako musím povedať, že je tu pár zaujímavých twistov, no všetko to viazne na jednom probléme. Postavy to hrajú maximálne komicky a chýba tomu serióznosť, ktorú mali filmy Oldřicha Lipského, ktorý bol tvorcom komédií podobného ducha. Film je podľa mňa relatívne neškodný a má zopár schopných miest, no celkovo je to dosť biedne. Ale na to, čo som si myslel, že od filmu reálne dostanem to nie je najhoršie. Aspoň teda v meradle človeka, ktorý čakal absolútne dno. Hodnotenie: C ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za výpravu a docela slušnou kameru. I pár herců se snažilo, třeba Zindulka. Ale jinak je to paskvil. Svět, který sám o sobě nefunguje. Prostě jen nápad nedotažený do konce. Nic se divákovi nevysvětluje, nejspíš proto, že ani autor (autoři) netuší, oč se vlastně hraje. Akce nijaká, v podstatě žádná. Humor velmi, ale skutečně velmi trapný. Scenáristicky mizerné - tolik zabitých scén, tak mizerné vedení už tak chabé dějové linky, a hlavně zmatek ve vyprávění. Pokusy o ozvláštnění těžce doplácejí na statičnost a neschopnost jakékoliv pointy nebo gradace. Americký detektiv pitomcem par excellence, kdoví proč, vtipné to nebylo, a nějakému humoru to rovněž nepřispívalo. Vše tady vlastně skřípe - motivace, vymyšlený svět, vztahy, příběh, i samotná zápletka. Když se nad tím zamyslíme, tak vyšetřování se skutečně nikam neposunuje, nedozvídáme se žádné nové informace, až najednou přijde rádoby rozuzlení. Zasmál jsem se jen jednou ("Benzín? - Borovička.") ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 52,5miliónaTržby Celosvetovo $273,000▐ v podstate som čakal ďaleko väčšiu hrôzu než sa mi nakoniec dostala, dokonca som sa na tom aj pár krát pousmial na tomto hybride Sherlocka Holmesa, dokonca v rámci výpravy ani nie najhoršie, len to chcelo trochu iný kamerový filter /videl v kine: 40%/ ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nenechajte sa odradiť pomerne nízkym hodnotením a komentármi temného typu. Wilsonov je komédia a tak to treba ja brať. Robí si srandu zo všetkého a všetkých, od Goríl až po maďarských negrov. Je to celkom fajn nahláškované, niektoré hefty ma dali do kolien. Mínus možno je dlhšia minutáž, čo sa odzrkadlilo na niekoľkých hluchých a zbytočných miestach. Taktiež záver bol klasicky uletený. Ale ako komédia to funguje, má to skvelé obsadenie ( konečne Kraus ), obstojnú výpravu a mierne infantilný dej. Ja som sa bavil a s týmto zámerom som tam aj išiel. Čiže spokojnosť. 3 z 5 ( CinemaCity Eurodiera ) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo, velká škoda, neboť dle traileru to vpadalo na netradiční komedii. Bohužel je to dvou hodinová nuda s banální zápletkou o vraždách ve Wilsonovu, která vygraduje do úplného nezáživného nesmyslu. Cele je to přehlídka konverzačky, ve které chybí vtip a hlášky typu britského humoru se míjejí účinku. Stopáž je opravdu příšerně dlouhá, žádná scéna nestojí za zapamatování a krom dobrých herců, pěkných kostýmu není moc důvodů film vidět.......4/10 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)
  • Eisner (Vojtěch Dyk) sleduje Sajndele (Tatiana Pauhofová) zrcátkem a je denní světlo, v tu chvíli ho telefonicky odvolají na most, kam přijede za šest minut, ale už je úplná tma. (Master19)
  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)

Reklama

Reklama