Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

M.i.k.e odpad!

všechny recenze uživatele

co to ku.va bylo?srovnávat Wilsonov s tvorbou Wese Andersona je čistá svatokrádež.Teoreticky je možné si vybavit určitou spojitost s Grandhotelem Budapešť,ale zatímco ten je naprosto geniální,Wilsonov je až zoufale hloupý,nudný a zbytečný.Pro americkou tvorbu už dlouho platí,že parodie je mrtvá (díky tomu komu se dostává do rukou) a ta česká evidentně jakbysmet.Oldřich Lipský se musí otáčet v hrobě jen při náznaku srovnání tohoto s Adélou...0% ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Na iDnesu se dá přečíst (od koho jinýho než od Spáčilový) recenze s titulkem, že "Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál". Ne, prohrála Spáčilová - že si udělala jméno na prvoplánově zdrbávacích komentářích téměř čehokoli, to neni nic novýho a proto mě ani tadyta recenze neodradila, ale co mě překvapuje, to jsou ty hodnocení tady - rozhodovat se jen podle nich, tak na Wilsonov nikdy nejdu a to by byla chyba. Připadá mi, že to je jeden z těch českejch filmů, který jsou sice víc než slušný, veřejnost je ale v nějaký davový psychóze nesmyslně a neopodstatněně odsoudí. Rozumim tomu, že to někomu třeba nemusí někomu úplně stoprocentně sednout, objektivně špatnej ten film ale prostě neni, ať si místní davy řikaj, co chtěj. Tak je to u spousty filmů - můžu uznávat a vidět kvalitu i tam, kde to neni moje parketa. Ten film mi svym způsobem připomíná Mazanýho Filipa nebo Choking hazard, je to něco mezi parodií, groteskou, satirou, komedií, detektivkou a kdoví čim ještě. Je to přehnaný, ale s nadsázkou - přiznaně a záměrně (např. náhlý změny počasí podle aktuální scény, automobilová honička na konci...); je to trochu dada, občas absurdní... Asi to někdo nemusí jako záměr pochopit a pak chápu, že si film neužije a bude ho hodnotit špatně; je to ale podobný, jako kdyby někdo měl obdobně sepsout Žhavý výstřely nebo Připoutejte se prosím. Celej nápad s kýženym připojenim Slovenska jako balkánský enklávy k Americe je skvělej, a tu prdel, kterou si to ze Slováků, Maďarů, Američanů i Čechoslováků dělá, tu jsem si užíval parádně. Některý herci sice přehrávaj (třeba Luboš Kostelný - policajt Brunner), ale dojem z filmu to nijak zvlášť nenarušuje - oproti tomu Dyk, Pauhofová, nebo Kraus jsou dobrý. Podle mě to je skvělej film a velká prdel, která si nezaslouží bejt takhle smetená ze stolu. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za výpravu a docela slušnou kameru. I pár herců se snažilo, třeba Zindulka. Ale jinak je to paskvil. Svět, který sám o sobě nefunguje. Prostě jen nápad nedotažený do konce. Nic se divákovi nevysvětluje, nejspíš proto, že ani autor (autoři) netuší, oč se vlastně hraje. Akce nijaká, v podstatě žádná. Humor velmi, ale skutečně velmi trapný. Scenáristicky mizerné - tolik zabitých scén, tak mizerné vedení už tak chabé dějové linky, a hlavně zmatek ve vyprávění. Pokusy o ozvláštnění těžce doplácejí na statičnost a neschopnost jakékoliv pointy nebo gradace. Americký detektiv pitomcem par excellence, kdoví proč, vtipné to nebylo, a nějakému humoru to rovněž nepřispívalo. Vše tady vlastně skřípe - motivace, vymyšlený svět, vztahy, příběh, i samotná zápletka. Když se nad tím zamyslíme, tak vyšetřování se skutečně nikam neposunuje, nedozvídáme se žádné nové informace, až najednou přijde rádoby rozuzlení. Zasmál jsem se jen jednou ("Benzín? - Borovička.") ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašná snaha o komedii. Proč? Občas to vypadá, že naši filmaři nechtějí diváka pobavit...jen si z diváka dělají prdel, a připadají si děsně cool. Hm, možná to je i tím, že dneska je to u filmu samej Pepik. Jinak si neumím vysvětlit, proč se na české filmy téměř nedá dívat. Wilsonov se zdál být světlem na konci tunelu, ale zas je to totálně prosraný. Tak snad příště, Pepici. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Američan. Mý právo na chlast je zakotvený ústavou." Mazaný Aaron Food, agent americké FBI, která všechno ví (a co neví, to tuší), je hrozně zábavnou postavou. S každým výstupem přináší další a další hlášky a já jsem hrubě nespokojen s tím, že je na to v podstatě sám. Vše kolem něj je totiž spíše divné než zábavné, ale maďarský otrok Bobby, lehce dementní kráska Šajndele a sympaticky zmatený komisař Brunner mají občas také nějakou tu podařenou chvilku. Ano, je to všechno tak trochu debilní, ale já mám Macháčkův škleb rád a několik vyprsknutí smíchem se také nebojím přiznat, takže pod tři hvězdy určitě nepůjdu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)
  • Počas nakrúcania v Bratislave bola historická budova Slovenského národného divadla spredu zahalená veľkou americkou vlajkou, čo mnohých miestnych zaskočilo aj pobúrilo. Nevedeli totiž, že vlajka je súčasťou nakrúcania filmu a ide iba o rekvizitu. (Piri)
  • Často je vo filme zobrazená americká vlajka, avšak súčasná s 50 hviezdami, ktorú v USA začali používať až v roku 1960. Navyše sa vo filme opakovane hovorí o tom, že Wilsonov chce byť 49. štátom USA a na vlajku (s 50 hviezdami) sa herci snažia prirobiť 49. za Wilsonov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama