Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco na způsob Dobrodružství kriminalistiky, ale tady se ukázalo, že věda a fakta, dokonce i důkazy, jsou záměrně přehlíženy, protože veřejnost to už dávno vyřešila sama. Poté se drama přesouvá do soudní síně, kde jeden z advokátů si na tom chce odstartovat politickou kariéru, což se mu potom i splní a další obhajuje zadarmo, téměř proti všem jen kvůli svému přesvědčení. Dostal jsem napínavý snímek a byl spokojený. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, nehraje tam Donutil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Za druhé, ČT mi konečně za mé poplatky naservírovala něco, na co se dá koukat. Právě jsem dočetl obě knihy pamětí našich posledních C a K a prvorepublikových katů (ne Mydláře), což je doba krásně se kryjící se zločinem v Polné. V knihách jsou vždy vysvětleny kriminální případy, popis pachatelů, jsou tam novinové články té doby a samozřejmě i popis poprav oprátkou na tom či onom vězeňském či soudním nádvoří. Film mi tedy perfektně sedl do noty a skvělé byly i ty zpívané vstupy. Tehdá se totiž každý velký zločin dostal do povědomí lidu i prostřednictvím pouličních umělců, kteří o mordech psali jarmareční písně a dokonce je vydávali. O pohledech a pamětních obrázcích ani nemluvě. I to v druhém díle bylo skvěle znázorněno. Udělat z Rodena Masaryka, to by mne fatk nikdy nenapadlo. Heřmánka ml. jsem nikdy nemusel, ale tady jednoduchého Hejzlara podal dobře (holt byl dobrou volbou Polesného). Jen mne udivovala jeho spisovná mluva. Pokud jste měli rádi dobrodružství kriminalistky, tohle vám sedne! Navíc ta výprava i skvělá volba herců! Za mne je to za 4 krvavé skvrny. * * * * ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, první díl byl výrazně lepší než druhý. O hilsneriádě jsem kdysi přečetl celou knížku, takže vím, že si tvůrci skutečnost trochu upravili. Karel Heřmánek ml. tu hraje křivě obviněné neviňátko, ale Leopold Hilsner byl ve skutečnosti docela hajzl. Ale chápu, že takto je to pro diváky přijatelnější. Relativně dobrý dojem z prvního dílu už ve druhém zachraňovali pouze herci v čele s Jaroslavem Pleslem. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

( Těším se na druhý díl, hlavně Plesl je herecky vynikající a asi Roden bude také. Vážím si tohoto počinu, i když je film trochu zjednodušený pro TV diváky. ) Po shlédnutí druhého dílu musím říci, že první byl svižnější a zajímavější. Herecký výkon Heřmánka ve 2. dílu byl ale výraznější, ten přerod v hromádku neštěstí. Plesl opravdu zazářil. Je to TV film, takže má prvky i dost divadelní. Ale to mně vůbec nevadilo, protože téma je to zajímavé, stále živé a slušně zpracované. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Česká tvorba je v poslední době na vzestupu. Baví mě návraty do historie, baví mě ožehavá témata a dramata, baví mě detektivní příběhy - se skutečnými historickými událostmi a postavami obzvlášť. Velkému českému projektu & filmu s plejádou českých herců proto fandím. Přeju také, ať se aktivním tvůrcům příště podaří něco podobného a stejně dobrého. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)
  • Přestože se většina filmu odehrává v Polné, nenatočila se tam ani jedna scéna. (SimpanzJi)
  • Hilsneriádu poprvé zfilmoval režisér Franz Köhler v roce 1919. Jednalo se o celovečerní film Der Fall Hilsner - Případ Hilsner, v hlavní roli se zde objevil sám Hilsner. (MTHRFCKR)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama