Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na úvod se zamysleme nad tím, co mají společného vyšetřovatel Oldřich Vlach a Sherlock Holmes. Lulku ano, dedukci rozhodně ne.. Autoři nám rafinovaně nahodí udičku, že za vraždou nebohé ženy stojí Eda Cupák. Hovoří zapáleně o emigraci, nemá rád zákazy, potkává zahraniční delegace, zkrátka ideální kádrový profil vraha, ale ouha, on za tím nakonec někdo jiný s úplně stejným kádrovým profilem! Druhý detektiv Franta Němec to zahalen v dýmu rozlouskne za necelých 48 hodin a přitom trpce lituje, že to trochu nenatáhnul, aby ještě nemusel domů za tou svou vzteklou fúrií.. Za pár hodin si budu pamatovat pouze nekonvenční hudební aranžmá a obraz klauna Krustyho kdykoliv promluvil Jiří Bruder.. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za realisticky (nakonec jinak to nešlo) vykreslené prostředí, které navodí vzpomínky na doby  naštěstí už dávno minulé, a pár sympatických hereckých výkonů, mezi nimiž ale Františka Němce nebo Oldu Vlacha nehledejme. Nevím, jestli v Erbenově originálu byl Marha Exner, pokud ano, pak je celá ta dějová linka s jeho manželkou nesmyslná, ale když to vezmu kolem a kolem, nedivme se, že je to tak zbastlené, když vidím jméno scánáristy a režiséra v jednom. Hanibal točil sračky a Údolí krásných žab beru jenom proto, jak se mi v raném mládí líbila Milada Vnuková s apartních plavečkách a jak mě nesmírně bavil pozdější ministr kultury Slávak Jandák pod jménem Viky. Můj problém je, že detektivky miluji, ale ne v "papírové" podobě, tudíž nejsem schopen porovnat psanou s filmovou podobou. U primáckého Exnera porovnání pro různá předchozí zpracování vychází jednoznačně lépe pro Primu a jejich Michal Dlouhý je daleko nejlepší Exner, kterého jsem viděl. Docela by mě zajímalo, jestli v Erbenově originálu je i ona legendární věta: "Dobré jitro, tady vnitro..." Jinak Fikar se na tenkém ledě doby (a v její horší, ranější podobě) dokázal pohybovat líp než Erben... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Čas pracuje proti tomuhle filmu...tendenční a dosti ideologicky motivované detektivce z hluchého bezčasí normalizačních 70. let. Hraje tu sice skvadra hereckých es, ale to se dá vysvětlit tím, že jiná práce na Barrandově v té době nebyla...anebo možná hvězdy hrát v takovýhle detektivkách musely, aby pak mohly hrát i jinde... Asi nejhodnotnějším prvkem je pak bonmot pronesený v dobrém rozmaru kapitánem Marhou, který vypovídá se znalostí kontextu o dané době a práci socialistické Veřejné bezpečnosti nejvíce: ,,Dobré jitro, je tu vnitro!" ()

Khotzilla 

všechny recenze uživatele

Další potvrzení faktu, že slušné detektivky se u nás před revolucí točily naposledy v šedesátých letech (Petr Schulhoff!), zatímco později už to byla až na výjimky bída a utrpení, plná ideologického balastu a zásadních prohřešků proti žánru. Pomalé tempo a vyloženě nudné pasáže jsou u nich běžné. Většinou to pak - stejně jako tady - zachraňují herci. Tento případ sice není z rodu těch už vyloženě komických svou nereálností či okatou podporou režimu, ale i tak je to typický důkaz toho, že pokud někdo tvrdí, že se tu před revolucí točily lepší filmy, buď podobné filmy neviděl a nebo trpí ztrátou paměti... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka s takovou poněkud vykonstruovanou zápletkou o využití tiskové agentury pro účely organizace ilegálních výjezdů vědeckých pracovníků na západ. Mám rád Františka Němce, který si zde zahrál hlavní roli vrchního vyšetřovatele. Herecké obsazení je celkově atraktivní, i když třeba Luděk Munzar v roli záporáka působí dost toporně. Velmi výrazná (možná až poněkud přepjatá) je dramatická filmová hudba. Nějak mi k té celkové zápletce moc nesedla. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)
  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)
  • V úvodu filmu jede Volha řízená Karlíčkem (Jiří Zahajský) po estakádě z Vysočan na Prosek. V té době měla svítící zábradlí. (jis)

Reklama

Reklama