Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem ho viděl asi v osmi letech a pamatoval jsem si ho jako dost vtipnou detektivku, tehdy mojí oblíbenou, kterou jsem sledoval vždycky, když byla v televizi. Dneska, po letech, jsem se opět, hlavně ze začátku, spíše nudil. Přišlo mi, že tvůrci rezignovali na samotný případ a snažili se více posunout film do komedie - což by nebylo špatné, ale po skončení filmu jsem si pořádně nebyl jistý, co se vlastně stalo, proč vlastně byla oběť zavražděna. Přišlo mi to tak podivně rozsekané, kapitán Exner začne někoho vyslýchat nebo něco řešit, a najednou přijde jeden jeho kolega a odvolá ho zase jinam. Ale jako komedie to celkem funguje. Tedy až na hlavní roli Gabriely Vránové, která mi byla strašně protivná. Jiří Vala v hlavní roli se snaží, ale raadši bych tam viděl někoho lepšího. Takže nejlepší jsou představitelé vedlejších rolí - především Jiří Sovák jako sarkastický vědec, Lubomír Lipský, Josef Kemr jako rázný tatík, nebo Vladimír Šmeral, ze kterého jde chvílemi až strach. Taky je zajímavý vidět v detektivce Václava "Hujera" Lohniského nikoli coby podezřelého, ale coby policistu. Z té hromady detektivek, které se za minulého režimu tady vyprodukovaly, je to určitě jeden z těch lepších filmů, nicméně ne pro svoje detektivní kvality, hlavně coby komedie. PS. Nečtěte LiVenturův komentář!!! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tahle odpočinková komediálně laděná detektivka s originální a svérázně napsanou postavou kapitánem Exnerem (Jiří Vala) mě celkem chytla. Spousta vtipných scén i trochu napětí, a to hned od začátku až dokonce. Spousta výborných českých herců zvučných jmen, dobrá režie, pěkná Liškova hudba i samotná pointa. Film byl natočen podle románu od Václava Erbena, kteří si tenkrát rychle získaly širokou čtenářskou základnu.O trochu lepší než Smrt talentovaného ševce (1982) v hlavní roli s Jiřím Kodetem. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem zpočátku, že Jiřího Valu jako kapitána Exnera nedám. No a vida byl jsem nakonec spokojen. Jeho souputníci jsou ovšem výborní. Vránová je excelentní. Výběr herců drží tento film doopravdy vysoko. Ivo Novák si podle knihy upravil scénář, přesně věděl co chce natočit a taky to udělal. Povedla se mu vtipná a zábavná detektivka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Psal jsem u filmu Smrt talentovaného ševce, že Jiří Kodet je nejlepší kapitán Exner. Jiří Vala ale rozhodně též není nejhorší. Ovšem Kodet mnohem víc působil dojmem, že je holkař. Poklad byzantského kupce není špatná kriminálka. Ovšem snaha o nadsázku a komediální prvky je více než patrná. Hlavně v některých až bizarních dialozích či hudbě. K mému překvapení to však detektivce neubírá ba právě naopak. Souhrnem je pak třeba dodat, že dohromady se seriálem a ostatními filmy je tento snímek nejlepším ztvárněním jakéhokoli příběhu s Michalem Exnerem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)
  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)

Reklama

Reklama