Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se najde detektivka, kterou lze označit za půvabnou. Tento krásný kousek patří mezi nejlepší krimi 60. let a to hned z několika důvodů. Určitě je to laskavý humor, který celý příběh provází až k závěrečné třešničce na dortu. Půvabný chaos ztělesněný Gabrielou Vránovou a Jiřím Valou je okořeněný o nádhernou postavu intelektuála v pobodbě vosatého Jiřího Sováka a starostilvým otcem se svézárným Josefem Kemrem. Právě skutečnost, že nejde o urputné stíhání záludného vraha, činí z Pokladu byzantského kupce příběh spíš humorný nežli napínavý. A to určitě není na škodu. Scenář je dotažený do konce, všechny postavy mají smysl, dialogy plnou přirozeně. Vtipné reakce spolu s komickými situacemi jsou rovnoměrně rozprostřeny do celého příběhu. Filmy, který mám rok od roku raději. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

To, co předvedl Josef Kemr na konci, by zasloužilo zapsat mezi legendární hlášky čs filmu. To byl nářez, kulometná palba, a nedělní králík už naservírovaný. Jakkoliv je to vytržené z kontextu, pokud jste před tím neviděli celý film. Jiří Vala a charisma, se kterým utáhne cokoliv. To je u mě český Bond navždy. Lehká, svižná i když trochu zbytečně moc zamotaná krimi komedie (vyhodil bych aspoň postavu profesora). Parádní auta, atraktivní děj, půvabná blondýnka, sympatičtí kriminalisté Libíček, Hrubý a Lohniský. Mladičký Haničinec. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Erbenovy detektivky s Exnerem se vyznačovaly zvláštní, osvěžující pokleslostí, ve své době u nás ojedinělou. Erben volí efektní zápletky a Exnerovy metody jsou dvojnásob vybájené, vezmeme-li v úvahu, že měl být příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Podskalského scénář podtrhl humorné aspekty příběhu a pobaví i pár docela odvážných hlášek. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Soudruh kapitán Exner by velmi rád vložil párek do čerstvé housky, ale nakonec se vydá cestou zdrženlivosti, což se s ohledem na starého Housku jeví jako rozumné rozhodnutí.. Podivnou a nepříliš funkční hybridnost mezi krimi a komedií symbolizuje Liškova nepřeslechnutelná hudba (osudové varhany vs. rozpustilý xylofon); dojem částečně napravují herecké obsazení a vyprahlé hlášky nenuceně zapletené v dialozích („Mají tady sklep.“ - „Jo? A kde?“ - „Dole.“). Film z období, kdy jsme uměli oba žánry, ale smíchat je do kompaktního celku, to hraničí s alchymií.. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi doposud nebyl znám. Až jsem tak jednou večer měl náladu na československou krimi, tak jsem na něj narazil. Děj a zápletka jsou tu už dostatečně probrány, co ale nikdo nezmínil je to páně Exnerovo auto. Je docela netypické, aby policejní komisař v Československu poloviny šedesátých let jezdil v naprosto unikátní Bugatti v hodnotě několika desítek miliónů korun! Cennější auto snad nikdy neřídila žádná hlavní postava ve filmu, co si pamatuji. Ani James Bond, ani Steve McQueen. Zajímalo by mě, kam se pak bugatka poděla, jestli je stále v ČR anebo ji nějaký mizera nezašmelil mimo vlast. Nicméně v hlavě mi zůstanou i jiné vzpomínky, než na tohle unikum. Skvělou epizodní roli otce si zahrál Josef Kemr, pohodář Sovák s vousem a pistolí a taky úžasně popletený Lubomír Lipský se zavázanýma oběma rukama, který si ani nevzpomene na tvář své bývalé milenky, se kterou aniž by to věděl, zplodil syna. Film hodnotím 4* a odpustím mu i tu nabouranou pragovku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)
  • Při výpočtech shody otce a syna je použit sovětský počítač Ural 2, vyráběný od roku 1959. (tomas.sulc.7)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)

Reklama

Reklama