Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2027: nejmladší člověk planety právě zemřel ve věku 18 let a lidstvu hrozí naléhavé nebezpečí vlastního vyhynutí. Společnost je zmítána násilím a jednotlivé skupiny obyvatel mezi sebou válčí. V takových podmínkách žije i Theo (Clive Owen), ze kterého se má brzy stát ten nejméně pravděpodobný spasitel lidstva. Poslední nadějí lidí je totiž jediná žijící žena - a když je její bezpečí ohroženo, přichází právě Theo, aby ji ochránil. Zneklidňující akční thriller o budoucnosti, jakou byste nečekali, natočil s Julianne Moore a Michaelem Cainem na Oscara nominovaný režisér Alfonso Cuarón. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 545)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Hawk Ostby, Mark Fergus .. Majstrštyk Alfonso Cuaróna, to bezpochyby. Mexický umělec, stojící z valné části za tímto projektem, odvedl doposud svoji nejlepší práci. Přesto mám dojem, že jako režisér je stále o třídu lepší, než scénárista. Příběh má několik děravých míst a možná je až moc podřízen extatickému vizuálnímu dojmu. ___ Ostatně právě formální stránka místy až redefinuje pojmy jako filmový realismus a naturalismus. Vše zahaleno do chladného kamerového filtru, který jen umocňuje tu beznaděj a odevzdanost temnému osudu. Práce kamery je rozhodně jedním z vrcholů snímku, kdy nasnímání složitě komponovaných scén jednoduše bere dech. Ač jsem při scéně, kdy tichem prostupuje pouze dětský pláč za radostného pohledu stovek očí, měl co dělat se slzami na tváři, do úplné katarze bohužel něco chybělo. Přesto návštěvu kina určitě doporučuji, možná jednoho dne budete litovat, že jste dali přednost krčení se u monitoru před plátnem .. já o druhé návštěvě silně uvažuji! ___ Zaslouží si lidstvo naději? Dokáže využít svojí poslední šanci a udrží si své místo na této planetě? Posuďte sami… ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený sci-fi thriller. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch blízkej budúcnosti, keď sa už devätnásť rokov nenarodilo žiadne dieťa a tak je spoločnosť rozvrátená a plná násilia a zločinu, jedine Veľká Británia sa za pomoci veľmi prísnych opatrení ešte dokáže celkom držať nad vodou. Ale keď sa muž s kontaktmi na vyšších miestach dozvie od svojej bývalej priateľky, že jedna tehotná žena predsa len je, musí urobiť všetko preto, aby jej pomohol dostať sa až k pobrežiu, kde sa jej môže venovať schopná vedecká skupina. Spracovanie je celkom slušné, ešte spočiatku sa dej pomalšie rozbieha, ale keď sa už hlavný hrdina dozvie o tehotnej, tak sa je už po príbehovej stránke stále na čo pozerať. Síce sa tu nájde niekoľko slabších miest, ale vynahradzuje to celková atmosféra tejto rozpadajúcej sa spoločnosti s pocitom nebezpečenstva, keďže problémy čakajú na každom kroku. Spokojný som aj po akčnej stránke, toto samozrejme nie je akčný film a tak sa tu nejaká klasická akcia čakať nedá, ale aj tak sa tu nájde viacero napínavých naháňačiek, obzvlášť výborná s motorkárom natočená na jeden záber, skvelá záverečná vojnová časť a viacero slušných momentov. Herecké obsadenie je na tom dobre, Clive Owen v hlavnej úlohe, potešia aj Michael Caine a Julianne Moore vo vedľajších, ale nesklame ani zvyšok. Réžia a technická stránka sú veľmi dobré, film má pôsobivú atmosféru, výborné kulisy a zaujme plno dlhých scén bez strihov. Potomkovia ľudí nie je práve film, z ktorého by som cítil potrebu ho vidieť znovu, k tomu by potreboval trochu dynamickejší dej, ale aj napriek tomu som s ním nadmieru spokojný, príbeh, obsadenie, vizuál, atmosféra, všetko funguje tak ako má. Objektívna kvalita filmu- 82%, film sa páči mne na 75%. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Depresívní, špinavý, apokalyptický sci-fi film z možné budoucnosti Země - bez dětí a bez plodných žen. Výbuchy. Všude násilí, všude brutální policie. Uprchlíci, v klecích a v táborech. Scéna útěku před kulkami (ze zbraní) natočena s přiletivšími kapkami krve na objektivu - trochu mi to připomnělo ůvodní masakr ze Zachraňte vojína Ryana. Výborná a velmi dojemná scéna ústřední dvojice s malým děckem, jehož pláč zastaví boj v povstaleckém ghetu. Bohužel první půlka filmu je dost těžko stravitelná a to sraží mé body pro jinak velmi profesionálně natočený film. Trailer je zde na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/42954-potomci-lidi-children-of-men/videa/ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Technická brilantnosť a orgastická kreativita tohto filmu vo vizualite otvorí hubu filmovým fajnšmekrom a dej so silnou témou a ešte silnejšími scénami roztopí srdce dieťaťa, dospelého i babičky. A hoci sa Alfonso Cuarón s kameramanom Emmanuelom Lubezkim miestami až predvádzajú "Pozrite, čo dokážeme!", ich dielo nenecháva chladným absolútne nikoho. V preplnenom kine vynikajúci kolektívny zážitok, kedy sa ľudia chytali za hlavy, smiali a vzdychali, ako keby im samotným niekto rozbil držku autobaterkou. Myslím, že tak ako v sedemdesiatych rokoch postavili umierajúci Hollywood na nohy Steven Spielberg, George LucasFrancis Coppola a spol., tak ho teraz, v dobe vykalkulovaných digitálnych jugurtov, posunú na iný level Cuarón, Alejandro Iñárritu, Paul Greengrass a spol. *** FILM ROKA *** ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Potomci lidí nejsou dokonalí - tak jako třeba United 93 nebo Clerks 2 - a přesto jsou mnohem zásadnější. Cuarón napsal další kapitolu filmových dějin, když zachytil budoucnost v tak neuvěřitelně živém obrazu, že všechny filmy posledních let o apokalyptických budoucnostech, utopiích, antiutopiích nebo totalitách blednou závistí (což platí i pro tolik velebenou Vendetu, jejíž televiznost a plochost vyniká právě ve srovnání s Potomky). Přitom měl Cuarón mnohem těžší úlohu než řada jeho kolegů - zachytit skutečný svět o dvacet let později (nebo potenciálně "skutečný", jednu ze snadno uvěřitelných verzí). K výzvě však přistoupil bez přetvářky a bez příkras, čímž se vyrýsuje nesmírně děsivá tvář budoucnosti, která přitom vypadá naprosto věrohodně a samozřejmě. Přitom jsou moudře akcentována nejpodstatnější témata dnešní doby (migrace, terorismus...) a do všední reality je zapracována veškerá nelidskost, tyranie i všudypřítomná anarchie. Cuarón navíc předvádí naprosto neuvěřitelné kousky, které vrcholí hlavně ve scénách útoku na auto a průniku skrze válečné pole. Vyniká ruční kamera, parádní triky i herecké výkony, a přesto se neztrácí komplexní filmový dojem a pocit, že jen sledujeme jeden výřez z hroutícího se světa. Zásadní dílo, které by měl vidět každý filmový fanoušek, tím spíš zájemci o střih nebo kameru... A i napodruhé nesmírně inspirující, teď už opravdu "bezchybný" zážitek. Jasný film roku. ()

Galerie (153)

Zajímavosti (59)

  • Theo (Clive Owen) nikdy nevykouří celou cigaretu a nikdy nepoužije střelnou zbraň. (HellFire)
  • Za technický přínos získal na filmovém festivalu v Benátkách kameraman snímku Emmanuel Lubezki Zlatou Osellu a režisér Alfonso Cuarón ocenění Laterna Magica. (imro)
  • Jméno hlavního hrdiny Theo Faron (Clive Owen) v řečtině znamená "Bůh majáků". (Aelita)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Alfonso Cuarón ve vesmíru

Alfonso Cuarón ve vesmíru

01.03.2010

Potomky lidí udělal většině sci-fi fanoušků (ale nejen jim) radost, takže je rozhodně fajn, že se vrací k žánru. Se svým synem Jonásem napsal scénář sci-fi thrilleru Gravity, o který už projevilo… (více)

Reklama

Reklama