Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízkej budúcnosti je Morgan Sullivan (Jeremy Northam), túžiaci po trošku vzrušujúcejšom živote, zamestnaný ako priemyslový špión spoločnosťou Digicorp, celosvetovou počítačovou spoločnosťou. Digicorp mu pridelí povinnosť zúčastňovať sa na rôznych schôdzkach po celej Amerike a zaznamenávať prejavy. Ale potom, keď Sullivan stretne záhadnú ženu, Ritu Foster (Lucy Liu), si začne uvedomovať, že jeho práca vôbec nemusí byť tým, čím sa zdá. Zostupuje do hlbokého podsvetia vymývania mozgov a bojuje, aby si zachoval svoju vlastnú identitu. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Noun 1. cypher - a mathematical element that when added to another number yields the same number; a quantity of no importance; a person of no influence; a secret method of writing ______ Natali ve svém druhém celovečeráku tematicky navazuje na úspěšnou Kostku, kde byla rovněž hlavním motivem hra člověka o přežití ve světě korporací. A dochází přitom k velmi podobným závěrům: osvobozen může být pouze ten, kdo stojí na úplném okraji společnosti, nejlépe ten, kdo se vzpírá jakýmkoli standardům/označením, a postrádá tak sociální roli. Byrokratickým bludištěm Kostky nakonec úspěšně proleze blázen/génius (tady se ta hranice už stírá), v Cypheru se jde ještě trochu dál a klade se důraz na zničení informací, které o osobách systém skladuje. Nejen že je třeba "být nikým", ale zároveň je nutné po sobě vymazat všechny stopy. Protože není možné se narodit "mimo systém", nevyhnutelně jím musíme projít, ale jen tehdy, kdy "prozřeme" a uvědomíme si, že je to všechno jenom hra (tady připodobněné k šachám), můžeme začít uvažovat o tom, že se jí přestaneme účastnit. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na prelome tisícročia vzniklo viacero výborných menších sci-fi filmov, ktoré nestavali na akcii, ale na zaujímavom príbehu a atmosfére, preto som bol zvedavý aj na Cypher, ktorého som v tej dobe nezaregistroval a dlho mi unikal, no nakoniec ani nebolo treba. Ešte spočiatku to vyzerá viac, než dobre, relatívne malý rozpočet tu nie je žiadny problém, celková štylizácia si ma získala, atmosféra je výborná a dej pôsobí nadmieru zaujímavo a nepredvídateľne, takže som bol veľmi zvedavý, čo z toho bude. Jedine hlavný hrdina ma vôbec nebavil, Jeremy Northam tu nemá absolútne nič, čím by mohol zaujať. No toto bol dlho jediný zápor a tak z filmu som mal veľmi dobrý pocit. No v druhej polovici to už začne ísť prudko dolu vodou, už je z pár náznakov jasné, že tu o nič dôležité nepôjde a že pointa bude len nejaký nezaujímavý nezmysel, takže dejovo ma to už prestávalo zaujímať a ani tá atmosféra už nie je čo bývala. A nanešťastie nudné a nezaujímavé finále len zlý pocit potvrdí. Sklamaním je aj zvyšné obsadenie, tu jedine Lucy Liu aspoň za niečo stojí, zvyšok je už úplne nevýrazný. A o akcii sa tu tiež moc hovoriť nedá, prakticky len finále je trochu akčnejšie, ale len zanedbateľne, no o akciu tu predsa len vôbec nejde, takže s týmto určite nemôžem mať problém. Takže na ten priemer mi to kvôli zaujímavej tajomnej prvej polovici stačí, ale inak je to veľké sklamanie, keďže tá druhá postupne zhodí všetko, čo tá prvá pomaly a pracne vybudovala. 53% ()

Reklama

m@rz 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dělat agenta. Navrhnuli mi, ať pro ně dělám dvojtého agenta a získám informace. Souhlasil jsem. Proniknul jsem. Zjistil jsem podraz. Tak mi nabídli, ať dělám dvojtého agenta proti původní firmě. Souhlasil jsem. Tak se ze mě stal dvojtý dvojtý. Pak jsem začal dělat pro dva další, takže ze mě byl dvakrát dvojtý dvojtý. No a pak se mi zatočila hlava a bylo to. _______ Asi takhle nějak vypadá tento zmatený film, ve kterém až do konce netušíte, o co tam s*kra jde. Ale průměrného filmu to i tak dosáhlo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vincent Natali a sci-fi snímek o korporacích, tajných agentech, špiónech, vymývání mozků a jedné pěkné Asiatce? Zní to divně, ale výsledek je prakticky úžasný. Stylizace celého filmu do zajímavých futuristických barev světle šedé a pocitu "pohledu do budoucnosti" pomáhají filmu ukrást diváka ze současnosti. K tomu Jeremy Northam, jenž se snaží jak může a divák mu všechno s ochotou dokáže uvěřit (i když ho prohlédne...). Mimo to jde o jeden z mála filmů, kde bych výkon Lucy Liu včetně její krásy označil za skvělý. Vincent Natali ukazuje svůj cit pro obrazy a stylovost snímku a já jen mohu doufat, že se to pokusí brzy zopakovat. Sledování Cyphera je totiž oku lahodící a příjemná záležitost, kterou nebudete chtít jen tak rychle ukončit a budete chtít více toho technického a paranoidního světa ... ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jeden z mnoha,kterej u nás zřejmě nikdy nevyšel.Proto jsem ho i z důvodu žánrovýho zařazení,a hodně vysokýho hodnocení ,skouknul.Jenže je to přesně takový to hovínko,zabalený do oparu jinakosti,prostě ůplnej opak proti většině hollywoodský produkce.Pomalej,zamotanej děj,prostě nefalšovaná nuda.Nedoporučuju nikomu,kdo má rád dynamický,akcí načichlý filmy.Tohle je nic a špatně se na to kouká.30%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Číslo 436- 726- 3993, které je zakodováno v Job 13:17, jsou první písmena z věty "Hear diligently my speech, and my declaration with your ears". Toto číslo je v rozporu s dohodou o užívání telefoních předpon 555 ve filmech. (TomikZlesa)
  • Job 13:17 použítý pro zakodování čísla zní "Poslouchejte pilně řeči mé a zprávu mou pusťte v uši své." (TomikZlesa)

Reklama

Reklama