Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

zette 

všechny recenze uživatele

Podle chovani lze vinika vypatrat jiz na zacatku filmu. Myslim, ze zanr kriminalni a komedialni k sobe moc nepatri a oba se navzajem rusi. Postava kapitana Exnera je pro ceskoslovenske pomery hodne nezvykla ( i pres rok 66 ). Ve filmu hraje neskutecne mnozstvi vybornych hercu. Ackoliv mam ale treba Lipskeho rad, tady mi vubec nesedel, podobne Vranova. Postavy zajimave, namet taky neni spatny, film ma ale dost pomale tempo a je naprosto bez atmosfery. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Svěží komedie s krimi zápletkou, točící se kolem údajně zničeného pokladu z raného středověku. Řada skvělých herců, např. archeolog Jiří Sovák, kpt. Exner Jiří Vala ad. Mezi vtipnými gagy a scénami je nejkomičtější návštěva příslušníků v muzeu, kde si chtějí "zapůjčit" repliky jim nic neříkajících (a přitom velmi známých) artefaktů; nezapomenutelný pohled Vľadimíra Šmerala (v roli profesora) na policajty, stojící před kopií římského nápisu na trenčínské skále z 2. stol. a tvářící se, jakoby ani základní škole neměli hodiny dějepisu... Jak nadčasově vtipné a pravdivé! ()

Reklama

Jehan 

všechny recenze uživatele

Český Mastroianni Vala (intelekt, skvěle střižený oblek, temná košile a světlá kravata, sluneční brýle, šarm na krájení) v bugatce? Černobílá noir detektivka s žertovnými prvky made in Czechoslovakia? Herecká první liga ve filmu, který není debilní? Galerie dobového designu? Hudba Zdeňka Lišky? Ano! Ach, filmový bože, ano! Kdeže jste, šedesátá léta? Scéna? Vránová v černém roláku (oho!) unesena Tatraplánem po předchozí fackovačce. Nebo Řehoř s Pentaconem Six. Nebo Lohniský v dramatickém saku s ďábelským kloboučkem v šetsettrojce. Prachař a jeho brýle. Lipský s patkou a flastrem na čele (černé polo pod sakem, no to mě podrž!). Počítače. Volhy. Půllitry! Cokoliv. "Vemem to hopem"! Kafe!!! Frťánky!!!! Jo a ještě něco. Všimněme si, jak Exnerův šarm a elegance kontrastují s burantsvím a zupáckými manýry kriminalistů z českých detektivek let 70. a 80. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-BAVÍTE SE? -NO, DĚLÁME, CO MŮŽEM. Smrt talentovaného ševce, jiný film s kpt. Exnerem, byl dost ponurý, ale scénář k tomuto snímku, který srší vtipem (jedním ze scénáristů byl také Zdeněk Podskalský) nabízí velmi svěží zábavu. Navíc můžeme vidět mimo jiné Jiřího Sováka (od kterého pokaždé, když ho vidím, čekám, že řekne "Pic kozu do vazu!") ve velmi civilní roli, což je moc příjemné. 90%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Spíš humorný než napínavý detektivní příběh. Zvláště díky postavě kouzelné Gabriely Vránové, která kapitánovi Exnerovi (navzdory jeho výslovným instrukcím) "pomáhá" v řešení případu vraždy. A taky díky hlavnímu rozvernému hudebnímu motivu Zdenka Lišky, který se ale do detektivky moc nehodí. Když ale k filmu takto přistoupíte, tak vás čeká vcelku příjemná (a hlavně zábavná) podívaná. I když ta samotná detektivní linka mi místy připadala maličko nudná. A co dost nechápu je divně ustřihlej konec (příchod Sováka k Exnerovi s demižonem vína). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)

Reklama

Reklama