Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemná odpočinková zábava, ktorú málokto pozná. Miestami sa to tiahne do bláznivej komédie, miestami je tu kriminálne dusno. Celkovo to ale nie je tak úplne dotiahnuté do konca ani v jednom, ani v druhom žánri. Aj napriek krátkej stopáži sa to celé tak trochu vlečie a nedokáže poriadne rozbehnúť ani pri zaujímavom finále s väčším potenciálom, ako samotný výsledok. Veľa zábavy zaobstarajú kvalitní herci, akoby tu boli vážne všetci, len ten Menšík chýba a hodil by sa sem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podle chovani lze vinika vypatrat jiz na zacatku filmu. Myslim, ze zanr kriminalni a komedialni k sobe moc nepatri a oba se navzajem rusi. Postava kapitana Exnera je pro ceskoslovenske pomery hodne nezvykla ( i pres rok 66 ). Ve filmu hraje neskutecne mnozstvi vybornych hercu. Ackoliv mam ale treba Lipskeho rad, tady mi vubec nesedel, podobne Vranova. Postavy zajimave, namet taky neni spatny, film ma ale dost pomale tempo a je naprosto bez atmosfery. ()

Reklama

shantim 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočená kriminálka, ve které se docela zajímavě propojují komediální prvky s detektivními. Skvěle vykreslené jsou postavy vědců oplývající jasnými atributy, jakými jsou plnovous, brýle, vytříbená mluva, domýšlivost a disciplinární přesnost. Za zmínku stojí rozhodně i komediálně laděný vztah vyšetřovatele Exnera a studentky Kamily. Korunu celému dílku pak nasazuje Liškova laškovná hudba, která působí někdy velmi temně a drsně a jindy zase vesele a rozverně. Právě toto střídání hudbebních poloh diváka vede a napovídá mu, kdy se odehrává něco vážného a kdy naopak nastává chvilka odlehčení a veselí. No prostě jsem se skvěle bavil a oceňuji film 74% hvězdiček. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poklad byzantského kupce je poctivá detektivka, ovšem zpestřená úpornou snahou o vtipnost celého díla. A tak nám tvůrci naservírují Gabrielu Vránovou v roli ztřeštěné studentky, která dostává klidného detektiva občas do varu. Místy ta snaha o vtipnost až překáží, ale vcleku vše drží pohromadě jak má. Kolektiv vyšetřovaných pánů profesorů z univerzity je vskutku povedený, a že ženy nelze podceňovat se dozvíme v samém závěru...70% ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Vozy, které se ve filmu srazily, jsou česká Praga Piccolo 16. série z roku 1930 a ruský vůz GAZ-M-20 Poběda – automobil střední třídy vyráběný mezi lety 1946–1958. (sator)
  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)
  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)

Reklama

Reklama