Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od katastrofální nadílky, kterou mi ČT dopřála loni, se jí letošní Vánoce povedly. Přestože ve mně obličej Zdeňka Piškuly neustále vyvolával touhu dát mu pěstí, pohádka jako taková mě příjemně překvapila. Příběh mě bavil, občas jsem se mohl dokonce zasmát (a to ve chvílích, kdy by to tvůrci očekávali) a celkově mi film způsobil pohodový večer, takže jsem byl spokojen. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Musím říct, že jsem byl před shlédnutím této pohádky docela skeptický. Ale byl jsem mile překvapen. Hlavně díky vynikajícím výkonům herců. Zvlášť Hana Vágnerová a Marek Adamczyk předvedli parádní výkony a ukradli si celou pohádku pro sebe. Výborně mě také bavil Ondra Sokol. Za to Zdeněk Piškula pro mě není dobrým hercem a tato pohádka mě v tom akorát utvrdila. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Výbornej nápad a moc pěkné ztvárnění pekla. Jenže nápad je nutno rozvést do obstojného scénáře, což tady neproběhlo. Chybí tomu spád, vtip a hlavně je tragická ústřední dvojka. Marek Adamczyk se omezil na permanentně vyplašený výraz úplnýho tydýta a sázka na sličnou tvář Zdeňka Piškuly se minula účinkem, když chlapec neumí hrát. Naopak výborné jsou některé až epizodní postavy (Václav Vydra!). Potěšily i exteriéry, i když v případě Hluboké to byla spíš práce s digitálními technologiemi, nikoli doopravdická filmařina. Celkové vyznění má být oslavou čistého přátelství, jenže úloha děvčat na vdávání tady byla natolik upozaděna, až to vypadalo, že chlapci by si vystačili sami bez dívek, což mi přišlo malinko za čarou :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milé a úsměvné pohádkové pohlazení. Za pochvalu zcela jistě stojí mladý čert v podání Marka Adamczyka, moc se mi líbil a bavil mě. Potěšujícího se tu však najde povícero. Nemohu nezmínit Jiřího Langmajera, jeho Befeleus nemá chybu, a také půvabnou komtesku, kterou Kristínka Svarinská vystřihla s obdivuhodnou lehkostí a vytvořila spolu se Zdeňkem Piškulou hezký zamilovaný pár. Celkové zpracování vize pekla považuji za povedené a stejně tak nechci opominout moc příjemný hudební podmaz. Hodnotím shovívavě, neb jsem spokojena. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Příjemná čertovská pohádka, kde z čertů kraluje kvartet -řazeno abecedně- Marek Adamczyk, Jiří Langmajer, František Němec a Václav Vydra nejmladší. Každý z nich hraje jiný typ čerta - čertovské ucho, pekelný pokušitel, vrchní Lucifer a čert byrokrat, a co je důležité hraji to dobře. Speciálně když v pekle sleduji reality show Pošli pekelného jelimana na Zem. Některé lidské postavy, taky nehrají špatně a občas i sirotci. A nakonec Matalenefolusius je u čerta dobré jméno. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)
  • Natáčelo se také ve skanzenu Veselý Kopec, slévárnách nedalo Berouna a ve Dvoře Králové. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)
  • Když pan „nadlesní“ Jiří Langmajer  hraje karty a je záběr na jeho ruce, kdy karty míchá a rozdává, tak to ve skutečnosti nedělá on, ale kouzelník, iluzionista a mentalista Jakub Kroulík. (Niko12)

Reklama

Reklama