Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 1

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (682)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Práve chvíľu po začiatku filmu naše prvotné očakávania tak nejako vymiznú. Zisťujeme, že príbeh ďaleko viac stavia na samotnom deji, na vývoji postáv a predovšetkým na čo najpresnejšie stvárnené skutočnej reality a nie na Bayovej najsilnejšej stránke, totiž samotnej akcií. Bay nám ukazuje až naturalistickú situáciu a napätie, čo nielen v Benghází, ale aj v celej Líbyi panovalo. Snaží sa o čo najdôveryhodnejšie predstavenie tunajšej spoločnosti, až si človek uvedomí, ako príšerná táto realita v skutočnosti je. Za veľký kaz na vojnový film, by sme mohli označiť snáď aj zmätok počas prvého útoku na americkú ambasádu, kedy sa divák začne tak trochu strácať, kto na koho útočí a kam do pekla náhle zmizli všetci útočníci? Zábava teda podpriemerná a zážitok z akčných scén veľmi rýchlo zapadne medzi ostatné nezapametovateľné vojnové akčné filmy z modernej histórie. Škoda. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čásek po Eflekově xichtování po Iránu přichází další storka která ukazuje, jak se i mistr vorldkap občas utne a díky tomu ztratí figurky na diplomatické šachovnici. Souhlasím s Ďurem, že ,, postavy a vzťahy Bay príliš nevie", ale koho vlastně zajímají, no ne? Po plátně se motají stejnostejní matláci, všichni mají maskovací vous a doma děti, za kterými furt bulej, takže aby se prase vyznalo, který to vlastně položil život za mamčin eplpáj, ovšem, opakuji znova, to zrovna nás drtit nemusí. Zmar z prosrané Libyjské demokracifikace, narážející na naprosté nepochopení klanového uspořádání muslimské země, z toho na sensitiva čiší, a o to by mělo jít v řadě. Druhé třeba, ovšem i tak podstatné. V té první se rozvaluje fešná akce a troška toho napětí, děkujeme pěkně. A patos si tentokrát nečekaně přesedl až do třetí, byť i tak docela nahlas šustí sáčkem s pokroutkami. Jen se obávám, že z podobných návodných filmů sandmanky brzy odkouká, co všechno umí udělátka na noční a termo vidění... a pak si před klíčovým plížením pod stádem ovec ohákne třeba termáčfólii, potaženou černým krepákem. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bay a jeho vlastná verzia Čierneho jastraba. Dlho som čakal, kým Michael Bay natočí seriózny film a konečne som sa dočkal. Škoda, že prvá polka nemala väčšie tempo, pretože od druhej to už išlo s kopca. Inak je to čistá Bayovina. Efektné spomalovačky, drsný hoši, fajnové výbuchy a vlajúca americká zástava v tom najväčšom vetre. Veľké plus tu hraje aj hudba. Miestami ako keby tu ani nebola, ale v tých kľúčových momentoch bičuje film vpred a v závere žmýka emócie. Menej známe xsichty tiež celkom potešili, ale na druhú stranu práve v tomto ma Black Hawk Down výhodu. Obľúbené soundtracky: The Last Resort, Forgotten. 85% - 4* ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film vás letem světem provede libyjskými reáliemi posledních let v honosném nadpisu "podle skutečné události", načež se hned vrhnete mezi testosteronové chlapce, kteří mají připravené pro nepřítele tvrdé bicepse, pro rodinu měkké srdíčko (a pro sebe tvrdé penisy). Děj se snaží působit komplexně, ale díky extrémnímu zjednodušení se mu to vůbec nedaří. Jednou jsme v akci, pak brečíme na skypu s rodinkou, pak máme hrdinské řeči o záchraně amerických životů a nakonec se z toho patosu zblejeme od hlavy až k patě. V takto rozkouskovaném syžetu (ha!) nemáte moc šanci se s postavami ztotožnit. Akční scény jsou taktéž neosobní (což by se dalo přežit) a trochu chaotické (těžko odhadnout, kdo je vlastně v prdeli). Něco mi říká, že to celkem nebylo tak špatné a že bych tu třetí hvězdu měl z milosti dát, ale vlastně ani nevím proč... 5/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsou někteří ti sympaticky věrohodní vousáči v tom chaosu nakonec tak zaměnitelní, ačkoliv si úvod filmu docela dává záležet na tom, aby je co nejlépe představil. Je to totiž to jediné, co mi na 13 hodinách vadilo. Ale zase na druhou stranu je dost možné, že až film uvidím na DVD, jednoho od druhého už rozeznám snáz a film to jen vylepší. Michael Bay mě překvapil - film je totiž docela málo patetický (na jeho poměry!), nepřeplácaná akce je skutečně napínavá a čekání na ni jakbysmet, scénář si může dovolit nechat postavy říkat věty typu "To je jako v Černý jestřáb sestřelen!", aniž by to znělo směšně, a stejně tak režisér může trikovým letem minometného granátu odkázat na pád japonské bomby ve vlastním Pearl Harboru... Stopáž jsem téměř nevnímal, pořád se něco dělo a všeho bylo s mírou. Zkrátka více než dobrý film. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Jack Silva (John Krasinski) nosí hodinky značky Casio Men's G7900-1 G-Shock Rescue Digital Sport Black Resin Watch. (the.vader)
  • Výrok: „Cílem není padnout za svojí vlast, ale donutit ty parchanty, aby padli za tu svou,“ je jedním z nejznámějších citátů George S. Pattona. (Nathaniell)
  • Jack Silva, ktorého stvárnil John Krasinski, nosí na svojej uniforme symbol lebky. Je to tá istá lebka, ktorá je známa z komiksu "Punisher" a ktorá sa objavila aj v ďalšom známom americkom vojnovom filme Americký ostreľovač. (MikaelSVK)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama