Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (448)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Po té bídě současných pohádek (se světlou výjimkou v podobě pohádek od Jirky Stracha) zase jednou taková, u který jsem se necítil trapně za herce i sám za sebe, že se na to koukám (a bavím se). Zkrátka pohádka, co netrpí infantilností těch Troškových, prvoplánovou ztřeštěností těch Janákových, ani nudou těch Zelenkových. Punková čertovská jízda s božím Budařem. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A tak čerti a samotné peklo zachránilo Česko od Babiše, teda Pytlov od zlého rychtáře. Já jsem tak nějak tušil, když za tím stojí Najbrt, že to bude zase celé o současné politické situaci. A ono taky jo. Jako pohádka to selhává, protože to celé vypadá, jako by to točil někdo, kdo v životě žádnou pohádku nenatočil, tak vykradl pár věcí z jiných českých pohádek a nějak to pospojoval + do toho zasadil současnou politickou situaci, aby z toho něco měli i dospělí, kteří na to s děckama musí jít. jenomže právě ten film díky tomu působí, jako kdyby vyprávěl dva jiné příběhy, co se nakonec jaksi prolnou, ale stále to působí, jako by každý byl sám za sebe. Jestl ise chtěl Najbrt vyjádřit k současné situaci v politice (i když už to udělal samý rok v Prezidentu Blaníkovi), nechápu, proč z toho zrovna musel udělat pohádku. Jo, kdyby si troufl, dejme tomu, na podobenství, co je další z žánrů, který už se dneska v Česku vlastně netočí, tak bych to cenil víc, takhle mi to připadá, že se Najbrt snažil spojit dvě věci dohromady, ale každá jde sama vlastní cestou. Filmařsky to taky nic moc není, hudba se tam absolutně nehodila, peklo a čerti se snaží působit jinak, než jak známe z jiných českých pohádek, ale pořád je tím znatelně inspirované a ve finále působí dost nudně, jako celý film. Herci ale nejsou špatní, i když některé jsem si v jejich rolích nedokázal představit, Najbrt je nějak ukočíroval, že hrají docela dobře (s výjimkou Bárdos, které buď blbě napsali roli nebo ji předabovali, jinak si to nedokážu vysvětlit). To mu uznávám, ale jinak Čertí brko za moc nestojí a klidně přiznávám, že Čertoviny od Trošky se mi líbili víc, protože fungovali jako pohádka, tohle selhává kde může, včetně těch otravných a zbytečných písniček. 2* ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Čertí brko natočili tvůrci Kanceláře Blaník - a je to na něm vidět. Přinejmenším polovinu jeho zápletky totiž tvoří výrazně akcentovaná politicky-satirická rovina, která je naštěstí docela obecná a záleží jen na vás, do jaké míry ji vztáhnete na aktuální českou politickou situaci. Kromě toho ale snímek s ničím výraznějším nepřichází a zastiňuje tím dokonce i zbytek pohádkového příběhu, jenž je vyloženě slabý a šablonovitý - dává se totiž do pohybu tím, že hlavní hrdina na začátku něco zpacká (nechá se okrást o kouzelné předměty) a pak se to v průběhu zbytku filmu snaží napravit, což je jednak evergreen nemalého počtu českých pohádek a hlavně je to zápletka na dvě věci. Ústřední dvojice hrdinů není moc zajímavá a kupodivu ani sympatická, kdy on vstupuje do děje jako ňouma, co akorát způsobuje problémy, a ona je představena jako zdatná manipulátorka, co zištně tahá za nos své nápadníky, a pak se mění ve zranitelný objekt touhy, jenž akorát pasivně čeká na záchranu. Oba se do sebe osudově zamilují hned při jejich prvním letmém setkání (kdy ho ona považuje za zloděje a poleje ho vodou), spíš proto, že to vyžadoval scénář, než že by to z té jejich interakce nějak přirozeně vyplynulo. Ve druhé půlce se příběh přerodí v ne vždy zcela smysluplnou a ne moc chytrou sérii honiček, rvaček a léček, přičemž film neobsahuje nic ani trochu strašidelného (i Lucifer je tu spíš za starostlivého strýčka) a kupodivu nabízí i poměrně málo humoru. Záplatuje to slušná filmová výprava, zahrnující i pozoruhodně vymyšlený koncept pekla, občasná neotřelá nápaditost, několik vizuálně výpravnějších sekvencí, sem tam hezký herecký výkon (zejména Ondřej Vetchý) a především pak zmíněný zřetelný politický rozměr. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Čertí Brko" je pre mňa v rámci našej Českej a Slovenskej produkcie medzi rozprávkami asi jedným z tých lepších filmov. Má dobrý nápad, má to podľa mňa dobré obsadenie. Ondřej Vetchý je pre mňa asi najlepší Lucifer, ktorého som kedy videl. Je to posledná herecká rola Mariána Geišberga a naša hlavná dvojka v podaní Jana Cinu a Judit Bárdos funguje podľa mňa dobre. Hudobné časti tam podľa mňa vôbec byť nemuseli a pôsobia viac nasilu a zbytočne. Budař ako zloduch filmu je podľa mňa tiež celkom okey a film v rámci možností vyzerá dosť dobre. Možno by to nemuselo miestami pôsobiť ako rozprávka, ktorá má vštiepiť niekomu aj politické názory, ale myslím si, že v dnešnej dobe sú to dobré názory, ktoré asi aj treba celkom vidieť a poznať. No rozhodne sú lepšie filmy, ktoré to dokážu povedať a nejdú na to touto cestou. Ale je pravda, že nemali by sme si nechať vziať naše dobro klamármi, ktorí nám sľubujú raj na zemi. Lebo koniec koncov, sami si ich volíme a sami im veríme. Som rád, že som rozprávku videl, na Vianoce si to nemám problém pozrieť znovu, no rozhodne môžem povedať, že už sme tu mali aj lepšie rozprávky. Hodnotenie: B ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

O třídu výš než Troškoviny, ale stále na míle daleko od pravé pohádky. Z Lucifera tu dělají romantickou bábovku a z čertů bandu buzerantů. To jsme to dopracovali. Dnes už prostě není tvůrce, který by stál alespoň za 3 pokémony a penál z HelloKitty. Marek Najbrt s pánama s čertím brkem v ruce, prostě nedokážou vybrousit charaktery postav natolik, abych si jednotlivé postavy mezi sebou nepletl. Postava Lucifera je stejně přihlouplá a šedá, jako postava šafáře, nebo hajného či kusu šutru ležícího u zablácené cesty. Pokud se tu tvůrci snažili o satiru a používali ironie (což je výmluva snad každého tvůrce, kterému jeho dílo nevyšlo), pak jsem pravděpodobně hloupější než syn fotbalisty a moderátorky VIP zpráv. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Filmaři přispěli k tomu, že díky jejich výběru lokace pro peklo (hlubinný kaolinový důl u Nevřeně), může být tato industriální památka zpřístupněna veřejnosti. Kvůli natáčení totiž musel být zbudován nový portál, dosud se do nepřístupného dolu lezlo betonovou rourou. (rakovnik)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama