Reklama

Reklama

Gonjiam

  • Jižní Korea 곤지암 (více)
Trailer 2
Horor / Thriller / Mysteriózní
Jižní Korea, 2018, 93 min

Obsahy(1)

Skupina nezávislých filmařů se chystá navštívit opuštěnou psychiatrickou léčebnu, kde údajně straší. Kolují zvěsti, že v minulosti zde docházelo k mučení vězňů. Skupinka má v plánu vysílat z léčebny v přímém přenosu a získat 1 milion diváků. Chtějí vydělat peníze z reklamy. Jsou dokonce i připraveni některé "strašidelné" momenty podvodně zinscenovat. Má to však háček - v této léčebně opravdu straší a nikdo se nedostane ven živý. (jkpj22)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (13)

domirovec 

všechny recenze uživatele

Gonjiam = snímek plný uřvaných Korejců, kteří se nás za každou zatracenou cenu snaží vyděsit nepřehlednými záběry ze všech úhlů kamer, přičemž po většinu času stejně jenom pořád vidíme pouze close-up záběry na šikmooké vystrašené tvářičky. Celé je to taky tak hrozně ohrané. Všechno co v tomto snímku vlastně uvidíte jste už určitě alespoň jednou viděli někde jinde, v rozhodně kvalitnějším podání kvalitnějšího found footage hororového filmu. Není to odpad, to ne, jen to nepřichází s ničím novým a zajímavým. 2/5 ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Taková scénáristická nevyváženost, jako se odehrála v tomto filmu by se měla trestat. A ač je těžké tohle tvrzení vysvětlit bez spoilerů, řeknu jen, že do padesáté minuty to byl celkem trapas a od té doby, kdy začalo to pravé strašení to jelo o sto péro a už pekelně dlouho jsem nevyjekla takhle nahlas doma u televize. Strašení je tu kvalitativně to pravé zlaté korejské a mně po dlouhé době stály vlasy na hlavě a dokonce došlo i na zakrývání očí dekou. To celkové hodnocení to ale už neovlivní, protože ta první necelá hodina plná prázdného pokřikování a planého strašení bohužel převažuje nad tím čistokrevným hororovým bububu. Velká škoda. ()

Reklama

VasaX 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušný "Blair Witch style" horror, který má spád, otřepaný ale dobře provedený nápad a slušné herecké výkony. Je to krásně děsivé, to musím ocenit, ale celou dobu mě na tom štvalo několik efektů. Tak ten první je to falešné vypadávání signálu, které prostě je otravné a párkrát jsem měl spíš pocit, že je to na "mém přijímači", protože s tím začali poměrně brzo kdy to ještě nemělo moc důvod. Ano, je to šikovný přechod mezi nesourodými střihy, ale je to hrozný opruz. Ve finále byla mnohem příjemnější vyděšená poblikávající kamera než tohle. Druhá věc je světlo. Vezměme si skupinku, co je super vybavená. Ale prostě noční horory jsou o světle a tmě, tak by to nebylo ono, kdyby všude svítili jak v obchoďáku. Jenže jde ot udělat i jinak, než tahle pitomně. Kdy když se nic neděje, tak mají světla pomalu jak za dne, ale když začíná napětí, tak si buď svítí pod nohy (představte si, že jdete dlouhou neznámou chodbou, ale celou dobu si svítíte těsně před vaše nohy a nikdy víc jak metr dopředu; nebo otevřete dveře do temné velké místnosti ale vstoupíte a jdete k protější zdi, aniž by jste si nejdřív nebo alespoň po cestě posvítili okolo...), nebo se jejich svítilny promění v totální bludičky a tak dál. Když to tahle bije do očí, tak se to po chvíli stane otravné. Poslední kapička jsou v tomhle počítače. Vypadne vám proud, všechno se vypne. Pak zase naskočí a počítač (resp. spíš nějaký notebook a přídavné monitory), naskočí přesně tam, kde skončily. žádné bootování, když už se vypnul i ten notebook co má jistě akumulátor, prostě hop zpět. Tohle jsou pro mě hřebíčky do rakvičky atmosféry, ač se je snažím ignorovat sebevíc. Do toho často zbytečně dlouhé záběry, které nic neříkají a dílo je dokonáno. Tři hvězdy a odřené uši. Chtěl bych dát víc, protože si myslím, že to jinak mělo slušnou atmosféru a gradaci, ale tyhle věci mi v tom brání. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Mal som z toho veľké obavy, keďže nemám rád found footage a v kombinácií s duchmi už vôbec nie. No vo výsledku som relatívne spokojný, byť som od toho vopred nič neočakával a nakoniec to nedopadlo vyložene hrozne. Síce tomu chýba atmosféra, k záveru sa film vystupňuje až do neuveriteľnej zmesi udalostí a herci začnú vydávať fakt blbé zvuky, ja som sa vcelku bavil. Samozrejme to mohlo byť lepšie a úplne absurdné chovanie postáv na konci si tvorcovia mohli odpustiť, ale nie som vôbec sklamaný. ()

tXtX 

všechny recenze uživatele

Slušné prekvapko. V podstate sa jedná o akúsi kórejskú adaptáciu na Grave Encounters, no technicky a herecky zvládnutú podstatne lepšie. Hrátky s kamerami výborné, nikto nejak extra neprehrával (v ázijských filmoch rarita), a dokonca to vôbec nemá pretlak lakačiek, ako sme pri tomto štýle filmu zvyknutí, práve naopak. Tu sa hrá skôr na atmosféru, ktorá je btw hustá.. a poriadne. Za mňa teda obrovský palec hore. A mimochodom, už je ohlásený ako inak aj americký remake.. hurá... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Psychiatrická léčebna ve městě Gonjiam, ležící v jihokorejské provincii Kwandžu, tedy ta, v níž filmový snímek vznikal, je ve skutečnosti ještě o něco strašidelnější, a je tak prohlášena za jedno z nejstrašidelnějších míst nacházejících se v Jižní Korei. Samozřejmě, že se médií šíří jen ty nejfantastičtější verze o tom, proč a za jakých okolností objekt jeho rezidenti opustili, pravda je ale taková, že léčebna byla opuštěna z ekonomických důvodů, z technických důvodů a z důvodů hygienických v roce 1997. S tím, že by doktoři během devadesátých let minulého století vraždili a jakkoliv trýznili své pacienty, kteří beze zmínky mizeli i s připnutými svěracími kazajkami, jak se po internetu traduje, to opravdu nemělo nic společného. Jedním z markantních nedostatků byly nutné kanalizační opravy, díky nimž si pacienti připadali spíš jako na hnoji, než ve zdravotnickém zařízení, a protože tehdejší majitel bez jediné zmínky a oficiálního dokumentu opustil zemi, personál se tehdy na vlastní popud rozhodl celý objekt zavřít. Od té doby jej navštěvují jen turisté z celého světa s kamerami a foťáky, a také ti pochybní lovci pomyslných duchů, kteří stále ještě i dnes hledají kostlivce zavřené ve skříních. Lokální složky celý objekt už dávno uzavřely. Ani to ale nebrání nadšencům, aby se každou chvíli do objektu vloupali a probírali se budovami, které stále ještě jak takž drží, rozbitými přístroji, špínou a zbytky tehdejších oděvů. No prostě vším, co se tam kolem bez ladu a skladu povaluje. A to vše jen proto, že věří, že tam někde je skrytý duch zavražděného. A nebo prostě potřebují dokázat něco sobě samotným. (Conspi)

Reklama

Reklama