Reklama

Reklama

Lake Mungo

Horor / Drama / Mysteriózní / Thriller
Austrálie, 2008, 89 min (Alternativní 87 min)

Obsahy(1)

V roce 2005 tajemně zmizela dívka, která se zřejmě utopila v místní nádrži. Rodiče však stále tuší, že by mohla být naživu a neztrácejí naději. Mrtvola se však nakonec najde, čímž se celý problém naoko vyřeší. Po tomto hrůzném nálezu se však začnou dít kolem jejich domu divné věci. Je to fikce, nebo chce jejich mrtvá dcera navázat kontakt? (jamesjimbo)

(více)

Recenze (109)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem první třetinu a musím říct, že jsem byl tak posraný strachy, že jsem zatím nenašel odvahu to dokoukat. Už je to rok. Problém je, že na horrory koukám v noci, ve dne bych sice odvahu snáz našel, ale efekt by byl menší a to by nebylo fér. Kouzlo tohoto snímku je postaveno na údajné fotodokumentaci různých duchů či zjevení mrtvé dívky, která záhadně utonula. No a podobné záběry mi nahánějí hrůzu od doby, co na ČT běžel Clarkův Svět tajemných sil. A to já se pak bojím kdejakého stínu venku i v domě. Můj dojem z tohoto filmu je zatím kladný, rozuměj nepříjemný, navíc herci v reportážních výpovědích působili nezvykle autenticky. Nechtěl jsem hvězdičkovat, ale se zdejším hodnocením nesouhlasím, tak prozatím 72%. Koment snad doplním dřív než zase za rok. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojující film balancující na hraně handy cam a fake document a který mě osobně držel v objetí nepříjemné atmosféry od začátku do konce. Film začíná utonutím dívky při obyčejném rodinném pikniku a následuje sled rozhovorů s účastníky nehody dokumentujících onu událost. On samotný prvek rodinné tragédie je sám o sobě dost nepříjemný, ale vy jen čekáte, co se bude odvíjet dál. A ono toho bude dost. Smrt rodinného příslušníka je vlastně jen začátek sledu dost zvláštních událostí, kdy jedna střídá druhou a jejich vývoj nabírá fatálního vyústění. Střídání výpovědí rodiny a handy cam prostřihů má velice sugestivní vliv na divákovu psychiku a pokud patříte mezi fanoušky tohoto druhu kinematografie, troufám si říct, že vás film rozemele na kousky. V opačném případě budete asi dost zklamáni a snímek odsoudíte podobně jako Paranormal Activity a podobné záležitosti. Nicméně já si film dokonale užil a po dlouhé době jsem zažil pocit, který by se dal připodobnit strachu... ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Nudné, nelogické, bez nápadů ... Týpek do místnosti nainstaluje kameru na tvrdo. Ráno se koukne na záběry a vidí ducha. Nic neobvyklého jenže když se ta kamera otočí tak je to trošku nelogické. Film je spíše dokument a vůbec se nemůže rovnat Záhadě blair witch. Trošku bych to přirovnal ke Čtvrtému druhu s Milou Jovovich v hlavní roli. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Pseudodokumenty začínajú byť (na môj vkus až okato) v móde, takže som po pár minútach začal premýšľať, či do prehrávača nevsuniem nejakú inú placku. Aj duchárskych záležitostí sme už my, horrorfani, pomerne prejedení, ale čosi ma predsa len do filmu vcuclo. Príjemná civilnosť, uveriteľné postavy, pomalé odkrývanie kariet. Čo je však najdôležitejšie, v istom momente, keď už to vyzeralo, že predsa len pôjde o rutinné, s naivitou hraničiace klišé, vydalo sa to zrazu inými, nečakanými cestičkami. Skrátka, kamsi inam. Nemôžem vám požičať mapu, lebo by som spoileroval, ale jedno hádam povedať môžem: lovenie duchov nie je najväčšou atrakciou tejto snímky - a ak, tak len lovenie duchov minulosti. Lake Mungo je v konečnom dôsledku viac než horrorom alebo thrillerom trpkou drámou o tom, ako málo poznáme svojich najbližších a že cenou za dodatočné zblíženie sa s nimi môže (či musí?) byť niekedy až smrť. P. S. Napriek tomu, čo som napísal na margo horrorovej diétnosti Lake Munga, je v ňom jedna sekvencia, ktorá mi srdce poslala expresným výťahom kamsi do najtemnejšieho suterénu. Ako keby ste na chvíľu čumeli do ksichtu Smrti. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Současný trend natáčení hororů tak, aby vyhlížely co nejrealističněji, zde dosáhl svého vrcholu. Být Lake Mungo ještě o chlup realističtější a civilnější, tak už by to byl opravdový dokument. Tato podoba filmu s sebou samozřejmě přináší pozitivní i negativní důsledky. Na jednu stranu to není špatně natočené, zahrané, a už vůbec ne hloupé, ale že by člověk při projekci prožíval filmové hody, to teda určitě ne. Prostě sleduje rekonstrukci "skutečných událostí". Dokumentarita Blair Witch a REC (natáčí přímí účastníci děje) mi vyhovuje, ale přehnaná dokumentarita Lake Mungo a Poughkeepsie Tapes (rozhovor s účastníky, použití "archivních záběrů") se mi pomalu ale jistě zajídá a upřímně doufám, že toto zlo filmaře brzo přestane bavit. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Príbeh sa odohráva v decembri 2005. V rozhovore s prarodičmi obete sa môžeme dozvedieť, že pitva bola uskutočnená v pondelok 27. decembra 2005. V skutočnosti bol 27. decembra 2005 utorok, a nie pondelok. (ShortyIC)
  • Alice (Talia Zucker) má na fotografii na stene plagát od The Beatles s názvom "Love". Vo filme je spomínané, že Alice zomrela v decembri 2005, no tento plagát od The Beatles vyšiel až v novembri 2006. (ShortyIC)

Reklama

Reklama