Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 378)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Blair Witch byla pro mne kompletní ztráta času.. Nebylo ve filmu nic ! Krom filmových záběrů v lesích, sledování nadávajících,otravných teenejdžrů, poslouchání vysoce pronikavého dívčího hlasu ( to bylo neskutečně děsivé),či záběry zevnitř stanu s levnými sound efekty, nebo sledování rozvkiklané kamery za běhu skrz les ve tmě(kde nejde nic vidět) Tenhle film je jeden z největších zklamání, co jsem kdy viděl a to jsem viděl film "Batman and Robin." Není to děsivé, je to nudné, neudrží to divákovou pozornost, nehrají zde kvalitní postavy, nenutí vás film nad ničím přemýšlet není to bohužél ani tupá zábava. Nejděsivější na filmu je snad vysoké hodnocení a slušný výnos peněz! ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

filmová imitace autentického videozáznamu se během let stala už zavedeným trendem, nicméně tehdy se jednalo o průkopnický experiment. nejlepší filmy pokračující tradice se Záhadou Blair Witch nechaly inspirovat (Monstrum, REC atd.), horší filmy se vydaly cestou polopatické doslovnosti (Paranormal activity), už to samo o sobě svědčí o významném a dodnes působícím vlivu. pod vrstvou naprostého, sotva snesitelného neumětelství filmu přetrvala stálá kvalita jakési nejednoznačnosti, nedořečenosti. divákovi jsou předkládány možnosti a indicie, nikdy finální odpovědi, dostává vodítka a nástřely různých, znepokojivých možností, z nichž lze vyvozovat pádné závěry. definitivní rozřešení ovšem scházejí. aura tajemství zůstává zachována, a proto i atmosféra filmu na diváky působí i jistou dobu po jeho skončení, usazuje se a vstřebává. nese v sobě motiv krutého trestu za zvědavost, za snahu tajemství odhalit, a tak vyvolává bázeň, opatrný respekt ke všem tajemstvím, zapovězeným skutečnostem a okultním jevům - pocity, které spolu se sžírající zvědavostí cirkulují v duších pravověrných hororových diváků a garantují silné zážitky u silných filmů. /// sledovat Záhadu Blair Witch v tehdejší atmosféře, když tolik ostatních diváků věřilo či chtělo věřit autenticitě filmu, nelze popsat. velice lituji, že tyto okolnosti jsou neopakovatelné. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Záhada není žádná čarodějnice, ale úspěch tohoto filmu, který kromě marketingu a jedné strašidelné a mrazivé scény neobsahuje nic. Nápad je originální to ano, ale to je asi vše. Natočeno obyčejným stylem šlo by o velmi slabý film, takhle tu byla alespoň snaha přinést něco nového. Za to děkuji, ale kvůli pořádnému hororu musí jít divák jinam. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání. Ale to je asi můj problém, neměl jsem být tolik natěšený jenom kvůli pověsti snímku. Nečekal jsem žádné bůhvíjaké triky, strhující hudbu, excelentní herecké výkony, filozofické dialogy ani nic podobného; myslel sem, že film stojí na atmosféře a autentičnosti. Jenže napínavá, hustá či prostě hororová atmosféra se dostavila možná na poslední cca 3 minuty filmu a tak jediné, čeho jsem se dočkal, byla "autentičnost" a to ji ještě musím dát do uvozovek (výraz amatérismus je myslím vhodnější :-)). 86 minut koukat na to, jak 2 magorové a jedna blbka pobíhají po lese s kamerama, totálně jim u toho tečou nervy de facto z ničeho, řvou jen kur** a do pr****, to je fakt jak za trest (málokdy se mi stává, že bych hlavním hrdinům nefandil, ale tady jsem jim vyloženě přál smrt a mám pocit, že to záměrem tvůrců snímku tak úplně nebylo :-D). Samozřejmě každý si na Záhadu udělá svůj názor, ale mě téměř ničím nezaujala a rozhodně ji NEDOPORUČUJU dalším uživatelům. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pár hvězdiček za ten nápad, neskutečně nízký rozpočet a geniální marketinkovou kampaň ... ale jinak - hraní si na horor, při kterém jsem se coby divák ani chvilku nebál, šílená schizofrenická kamera, ryzí amatérismus povyšovaný na kdovíco, pár divných bláznů běhajících v lese, podvod na diváky, NUDA BLAIR WITCH... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (83)

  • Michael Williams sa vyjadril, že úvodné zábery z cintorína sú jediné, ktoré sa nakrútili v reálnom meste Burkittsville. Všetky scény v lese boli nakrútené v Seneca Creek State Park v Marylande. (Avathar)
  • Jméno čarodějnice Elly Kedward nebo masového vraha Rustina Parra jsou téměř přesmyčkami jmen Edward Kelly (anglický alchymista) a Rasputin (ruský mystik). (Nick321)
  • Pracovní název byl "The Black Hills Project" ("Projekt Černé hory"). (duklak2)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Reklama

Reklama