Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

Othello 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá jako taková ta nesnesitelná lidová satira, která se s ironickým úšklebkem dívá na naše prosté lidské snažení, což je vždycky naprosto nesnesitelná disciplína. Naštěstí se film díky cenzorním zásahům v druhé polovině překlene do parádně dadaistické změti přehnaných situací a zmatených jak postav, tak hereckých výkonů. Tím se přiblíží k etalonům československého dadaistického sci-fi Talíře nad Velkým Malíkovem či Monstrum z galaxie Arkana, přičemž jeho hlavním problémem je, že se nedostal na jejich úroveň horečnatosti. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ve chvílích jemně se vznášejícího nadhledu nad nepochopitelností konání moderního člověka z opravdu vnějšího pohledu kouzelné a vtipné. V okamžicích s velkou nadsázkou ironizujících vztah dnešních lidí a přírody trefné a tragikomické. V mezičase však povětšinou tupě groteskovité a fraškovité. S výjimkou "Zprávy o stavu civilizace" šedě průměrné. Silné ***. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pane doktore, Vy jste naprosto průměrný, bezvýznamný člověk. Blahopřeji Vám." Proč doktor Jánský? Proč debil Vaněrka? Proč si nevybrali mne? Já jsem ještě průměrnější a ještě bezvýznamnější. A taky jsem ochoten s nimi ukrást Trabanta, potěšit je výbuchy, seznámit s Osvobozenou domácností, vyplnit jakýkoli dotazník, provést vědecký výzkum a poradit jim, kterak vyplnit hlášení, aby to ufoni pochopili. A měl bych pro ně i nějakou tu "zatracenou zkurvenou" práci, aby poznali slast ze zapojení do pracovního procesu - https://www.youtube.com/watch?v=-SQAwVHUERk. Tohle je dle mého skromného názoru nedoceněné geniální dílo, ale to asi bude tím, že pocházím z galaxie NGC 4414. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

V hodnocení filmů jsem došel k číslu 1978. Proč je toto číslo důležité bude drobné tajemství. Byl jsem zvědavý na jaký film toto číslo vyjde. A vyšla náhoda a symbolika, protože v několika zaběrech se objevuje panelový dům, ve kterém jsem prožil část dětství. Navíc ukazuje jak zdejší sidliště vypadalo, i když někdy zkresleně, tak velká skládka tu nikdy nebyla i když ten kopec co hrál skládku vznikl navážkou ze základů panelových domů. A proč 5 hvězd protože Lasica a Satinský jsou výborná komedialní dvojce jako Laurel a Hardy, Voskovec a Werich, Pegg a Frost atd. Navíc ta lokalní nostalgie. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Film nabízí spoustu humorných situací. Konfrontace mimozemšťanů s lidmy, kteří musí být asi hodně technicky vyspělí a chytří, když se k nám na planetu dokázali dopravit, zároveň ale nechápou skoro nic. Hezky a mile pospané jak tu vlastně žijeme. Pokud návštěva z jiné planety vypadá jako dvojice Satinský-Lasica, tak to jsem uplně v klidu. "Zatraceně zkurvená práce". ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Režisér Oldřich Lipský si pôvodnú podobu scenára presadiť nedokázal. Dramaturgovia na Barrandove mu ju tak zoškrtali, že z neho zostalo len akési leporelo anekdôt. (Raccoon.city)
  • Milan Lasica (mimozemšťan A) mal veľmi záporný vzťah k vedecko-fantastickým (sci-fi) filmom. Nikdy ich neobľuboval, ani sa na ne nikdy veľmi nedíval, ani ich nevyhľadával a táto jeho, dá sa povedať, skoro averzia voči takýmto filmom trvala až do jeho smrti. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno