Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jestliže ve vesmíru platí stejné zákony jako na Zemi, pak by eventuální obyvatelé jiných planet museli zákonitě zblbnout jako my." V tomto filmu ožil svět Vladimíra Jiránka, do té doby známý jen z kreslených vtipů a filmů. Město je jedno velké sídliště, automaty vydávají jídlo a pití všeho druhu, obří skládka dělí město od přírodní rezervace s pevnou otevírací dobou, v níž za peníze zurčí automatická křišťálová studánka a medvědi stojí frontu na jídlo. Opravdu dobré, navíc když ústřední postavy hrají Milan Lasica a Július Satinský. Typický Jiránkův humor se dobře doplňuje s Lipského bláznivinami... Jen to bývalo mohlo být kratší, aby zmizelo pár hluchých scén. Tři a půl. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá jako taková ta nesnesitelná lidová satira, která se s ironickým úšklebkem dívá na naše prosté lidské snažení, což je vždycky naprosto nesnesitelná disciplína. Naštěstí se film díky cenzorním zásahům v druhé polovině překlene do parádně dadaistické změti přehnaných situací a zmatených jak postav, tak hereckých výkonů. Tím se přiblíží k etalonům československého dadaistického sci-fi Talíře nad Velkým Malíkovem či Monstrum z galaxie Arkana, přičemž jeho hlavním problémem je, že se nedostal na jejich úroveň horečnatosti. ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Na smetisku pristane mimozemská loď maskovaná za smetný kontajner a z neho vylezú dve rozkošne debilné kreatúry v oblekoch aby tu skúmali pozemský život. Návštevníci z kozmu spôsobujú chaos všade kam vkročia, chlastajú saponát a keď dostanú pracovný záchvat tak vykopú kanál, ale ukazuje sa že ľudia na zemi sú v skutočnosti omnoho väčší exoti ako párik naivných ufónov ktorí skúmajú či je čakan ovládaný na diaľku z centrály. Pretechnizovaný les s vypchatou kukajúcou veveričkou a medveďmi vo fronte na jedlo, alebo vedátorský pomätenci na medzinárodnom sympóziu o vesmíre jasne dokazujú že kto je skutočný mimoň. Alebo tá scéna keď santusák hodí do automatu gombíka a vyjde odtiaľ fľaša rumu priviazaná na reťazi, he-he. Lasica a Satinský sú v najlepšej forme a trieskajú úžasné sprostosti na čele so "zatracenou skurvenou robotou". Nádherná debilina, vždy som to žral. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Už začátek filmu mě dostal. Nápad, kdy se létající talíř mimozemšťanů přemění na nejběžnější věc na zemi, aby byli nenápadní, t.j. na sud piva, je nepopsatelný, stejně tak jako výběr jiného "bežného" předmětu, po špatných zkušenostech se sudem piva. Výběr kontejneru na odpadky ja pak jaksi symbolický. Film je až neskutečnou kritikou tehdejší společnosti, ale hodí se i na dnešní dobu. Není to kritika jenom systému a mocných, ale především běžných lidí, které si své mocné volí. Poselství mimozemšťanů je vcelku jasné, když jste blbí, dobře Vám tak. Tímto je snímek až neuvěřitelně nadčasový. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Osobitého vtipu dvojice Lasica - Satinský využil mistr humoru Oldřich Lipský a udělal dobře. Ve svých báječných komediích vystřídal v hlavních rolích spoustu výrazných osobností a neopíral svoji tvorbu o několik stále stejných obličejů, jako je tomu dnes. Tato komedie sice patří mezi slabší v Lipského bohatém odkazu, ale má svoje kouzlo, atmosféru a originalitu. Zamýšlené ekologické poselství, s výrazným přispěním nezapomenutelných animovaných sekvencí Vladimíra Jiránka, naplňuje film efektivněji, než Greenpeace přikovaní k buldozérům. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmu se na pár vteřin mihne herec Zdeněk Svěrák, který se ptá, kde by v budově našel doktora Cimrmana. Jára Cimrman či Jára da Cimrman je fiktivní postava univerzálního českého génia, kterou vytvořili Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. Cimrman se poprvé objevil roku 1966 v rozhlasovém pořadu „Nealkoholická vinárna U Pavouka“ v Československém rozhlase. (Willy Kufalt)
  • Film dosť osobne zblížil Jiřího Menzela (dr. Jánský) s dvojicou Milan Lasica (A), Július Satinský (B). Pozval ich k sebe na byt a tam im púšťal filmy na videokazetách zo svojej bohatej zbierky, čo bola v tej dobe drahá a ojedinelá záležitosť a Milan Lasica v jednom rozhovore uviedol, že vtedy videl film na videu po prvýkrát. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama