Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dřív jsem ten film nenáviděl, pak dlouho neviděl a nakonec ho vzal na milost. Stejně si myslím, že je to jeden z těch horších počinů Oldřicha Lipského. Jenže jeho um byl tak obrovský a komediální talent Milana Lasici a Júlia Satinského natolik suverénní, že se na pohodový průměr vyškrábal v celku bez problémů. Některé scény jsou ale hluché a tak trochu trapné. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, můžeme Vám položit jednu otázku? Jak by jste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací?" "ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!! Kultovní osmdesátková sci-fi komedie, jedna z nejkultovnějších, která kdy byla u nás natočena!! Klidně se může měřit s tituly jako třeba Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát, Zabil jsem Einsteina pánové, Zítra vstanu a opařím se čajem... Tohle je fakt peklo! :D :D :D ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Rok po fenomenálním Tajemství hradu v Karpatech tvoří Lipský tuto přetaženou grotesku, aneb jak z kvalitních vstupních ingrediencí (námět, jiránkovština, Lasica+Satinský kontra Menzel) vyrobit paskvil. Ne že by tam nebylo dost vynikajících momentů. Ale právě že jen momentů. Podobný problém jako u Hřebejkových Pelíšků: scénky s potenciálem kultovnosti, vytvářejcí však mizerný celek (jehož chtěná výpověď se tak spíš uměle konstatuje než skutečně vyjevuje), přičemž chyba není jen v jejich izolovanosti, nýbrž i v podstatě scének samotných: u Pelíšků kvůli masivní samoúčelnosti jejich humoru, zde kvůli nerozhodnosti, zda mají či nemají být naivitkami. Je zde navíc spousta šuntu typického pro podprůměrné komedie té doby (třeba celá úvodní sekvence s pivním sudem, u níž zaujme jen jeho odlet z hospody; nebo scéna Menzelova experimentování s umělou stravou; nebo jeho mávání na myče oken; scénka s „nevěstou“ v Menzelově bytě je sice čupr, ale způsob, jakým se k ní dospělo, je upocený až hrůza; nebo znovuobjevený ukradený Trabant; vůbec celý faktor „Sobota“, na němž lze film postavit, nelze ho jím však nastavovat; atd, atp.). Následující nevybírám jako to nejlepší, ale jako to, co by nemělo upadnout v zapomnění: Jak byste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací? „Klidně, jako na každou jinou návštěvu.“ „Já se o politiku nezajímám. V práci si dělám svý, okna zdobim.“ Jako pamětník oceňuji znělku Televizních novin, zvláště její přesné umístění. Z jiného světa: „Promiňte pánové, neviděli jste tady profesora Cimrmana?“ „Je u sebe.“ Dále viz Morien, Subjektiv a vyčerpávajícím způsobem Šandík. Je velký smutek, že film, jenž mohl být věčným monumentem dvojice L+S, král parodie Lipský takto zpackal. Zatracená zkurvená práce. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V rámci komedií typu "mírumilovní mimozemšťané přistáli na Zemi a chtějí ji poznat" snad jeden z nejlepších počinů, co jsem kdy viděl. Je to vtipné, má to dost dobrých nápadů a hlášek, dívá se na to dobře, překvapivě to je i povedeně satirické... Akorát teda v druhé polovině už to nemá takové tempo jak v té první a i těch nápadů podle mě ubylo. Proto zůstanu jen u 4*, ale i tak se mi to líbilo. Ačkoli nechápu, proč zrovna tahle Lipského komedie tu je v modrých číslech, přičemž třeba mnohem horší Zabil jsem Einsteina, pánové... je v červených. Osobně to nechápu ani u Tajemství hradu v Karpatech, které mi vždycky přišlo přeceňované, ale zase tu nechci do nikoho rýt, je to otázka diváka a jeho vkusu. 4* ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí ubírám ještě jednu hvězdičku a zcela přepisuji svůj komentář. Největší problém tohoto filmu je to, že naprosto nedrží pohromadě a víceméně se rozpadá na sérii někdy více, někdy méně povedených skečů. Některé nápady, třeba ty s automaty jasně odkazují k Jiránkovým kresleným kraťasům, převedené do filmu však fungují poněkud rozpačitě. Film dosti nešťastně osciluje mezi zcela stylizovanou polohou (rezervace, automaty), autentickou výpovědí (zřejmě skutečně nehrané odpovědi v anketě mezi lidmi na ulici) a čímsi mezi tím, což je poloha nejobvyklejší. Také to, že film si chvilku dělá legraci z českých reálně-socialistických poměrů, chvilku z počítačů a "futuristických" vizí automatického světa v němž je všechno na tlačítka, chvilku z prosté lidské malosti a chvilku třeba z vědecké konference celistvosti filmového tvaru vůbec nevyhovuje. Navíc film působí notně nízkorozpočtově (možná ale nebyl) a notně improvizovaně. Přes všechny "kutovní hlášky" a skutečně povedené vtipy, přes velmi slušný herecký výkon Jiřího Menzela, přes kongeniální komiku Lasici a Satinského nemohu dát víc než tři hvězdičky, neboť je to dokonalý příklad toho, jak nemá vypadat dobrý film. Recept pejska a kočičky na nejlepší dort na světě vskutku není vhodnou metodou nejen v kulinářském, ale i filmovém odvětví... Zajímavé komentáře: Oskar, Libidor ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Lubomír Lipský, ktorý mal pôvodne stvárniť postavu doktora Jánského (Jiří Menzel), svojmu bratovi, ktorý film režíroval a na poslednú chvíľu ho preobsadil, to nemal za zlé, naopak mu dal za pravdu, že Menzel sa na danú postavu hodí ďaleko lepšie ako on. (Raccoon.city)
  • Dr. Jánský (Jiří Menzel) si na procházce pohvizduje píseň „Krásný hled je na ten Boží svět“. Stejnou píseň si pak o několik měsíců později pohvizdovala pod režijním vedením Jiřího Menzela ve filmu Slavnosti sněženek (1983) také postava Jaromíra Hanzlíka. (Haniczka)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama