Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (592)

InJo 

všechny recenze uživatele

Přímočará, patřičně stylová a ke konci nehorázně nadupaná postapokalyptická akční pecka. Tenhle sequel boduje především skvělou dvojicí úchylně vypadajících hlavních záporáků, výtečně fungující 'pouštní' atmosférou a takřka ikonickým hrdinou v podání mladého (a již tehdy velmi cool) Mela Gibsona (Max je určitě jedna z jeho nejlepších rolí, přestože je to dosti povrchně vykreslená postava). Akčních scén sice možná není tolik, na kolik je dnešní publikum zvyklé, ale aspoň je každá z nich nejen výborně provedená, ale také nepostradatelná pro děj. Finální megahonička je kapitola sama pro sebe - osobně jí řadím mezi jednu z nejlepších, jaké jsem kdy viděl (takhle nějak si v rámci akčního žánru představuju grandiózní vyvrcholení). 85 % ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sádra-malta a k tomu ropa, to nemůže neklapnout, řekl si zřejmě George Miller (v traileru k Fury Road drze titulovaný jako "Mastermind"... WTF?). A dá se říct, že to tak v podstatě je, ale opět to není zásluha režiséra a scénáristy v jedné osobě, ale jen a pouze kameramana Deana Semlera (který se poté podílel na mnoha a mnoha filmech, z nichž nejde nezmínit Tanec S Vlky, za který sám dostal Oscara). No dobře, možná svoji roli sehrává i charakterní australský honácký pes:) Anebo možná taky Gibson, který předvádí svůj part westernového osamělého pistolníka slušně. Vlastně celou zápletku jde popsat jako ryze westernovou, takovou tu "gang zlých pistolníků obléhá hodné osadníky, a náhle přijíždí On". Čili opět vykrádačka, jejíž jediné originální prvky se týkají rekvizit. Nicméně na rozdíl od jedničky druhému Mad Maxovi jeho legendární statut rád přiznám, protože byť je to slepenec klišé, jakž takž to má hlavu a patu, a hlavně výborně natočené akční scény, v nichž tentokrát opravdu je (díky zmíněnému Semlerovi) na co se dívat. Mad Max 2 je po zásluze částí popkulturního dědictví, a zpodobnění nájezdníků z pustiny se stalo vzorem pro téměř každý další film (a nejen film, viz třeba Fallouty) z postapokalyptického prostředí - nebo alespoň pro ty, které chtěly být tak či onak "zábavné". Navíc je nutné říct, že třeba finále Doomsdaye (2008) kopíruje styl Mad Maxe, ale působí neskutečně dementně - tady ty honičky a kolize fungují výborně, a taky jich tam je výrazně víc než v prvním dílu. Není to umění, a vzpírám se dát čtyři hvězdy, ale červených sedmdesát rád přiznám. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem se hned vrhnul na druhý film Mad Max. Tentokrát už je Max opravdu drsný, má špinavé oblečení, zarostlou tvář, rozcuchané vlasy a jeho chování je opravdu barbarské. Jaká změna proti původnímu filmu, kde tento mladý Australan vypadá, jako nevinný kluk v čisté uniformě a ctí jakési zákony. Dvojka se už odehrává jenom v poušti, kde Max a jeho squadra bojují proti nebezpečnému gangu. Spousta akce, stejně jako v prvním snímku, opět skvělá hudba a herecké výkony, ale kouzlo už jaksi vyprchalo. I přesto jde o zajímavou podívanou. Lepší tři hvězdy. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Post-apokaliptický akčák ako sa patrí! O podstatnú hviezdu lepšie než Carpenterov Útek z New Yorku. No musím sa vám priznať, že vôbec nechápem, prečo dali Šílenemu Maxovi (Mad Max) meno Šílený Max (Mad Max). Je tvrdý, nekompromisný, osudom ne-zlomený a samotársky. Viac by mu (dle mého) sedelo Iron Max alebo Bad Max - žiadnu "šialenosť" som pri ňom jednoducho nepostrehol. No nič. Aspoň už konečne viem, od koho čerpali tvorcovia Doomsday (2008). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Možná nejen pro mne nejlepší část postapokalyptické trilogie. Jednička originální, dvojka vypilovaná. Svět barbarů a zničené civilizace je velmi věrohodně vykreslen, temný, krutý a nelítostný. Jedničce byla vyčítána brutalita a násilí, dvojka rozhodně není krotčí. Automobilové honičky jsou bombastické, divoké tlupy v punkových ohozech ( zřejmě symbol všudypřítomné anarchie) nelítostné a vše se točí nikoli kolem vody, jak by exteriéry australské pustiny napovídaly, ale benzínu. G.Miller řekl, že ho silně ovlivnila krize z nedostatku paliva v 70.letech v Austrálii. Snaha ukázat, jak se kdysi normální společnost začne rozpadat, je-li něčeho životně důležitého nedostatek, je hnacím motorem celé trilogie. Řada napodobenin zdaleka nedosáhla úrovně ani úspěchu Mad Maxe... ()

Galerie (162)

Zajímavosti (42)

  • Po dokončení Šíleného Maxe (1979) měla být všechna použitá auta zničena. U všech, kromě hlavního Maxova (Mel Gibson) vozu, které bylo použito i v tomto dílu. (ČSFD)
  • Pes, který se ve filmu vyskytuje, pocházel z útulku, a byl pro film vycvičen. Z řevu motorů byl však stále nervózní, proto se mu dostalo speciálních špuntů do uší. Po natáčení si ho ponechal jeden z členů štábu. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama