Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější postava: Charles. Nejlepší záporák: Frank. Nejoblíbenější hláška: "Řikals, že je mrtvej? - A už je mu líp." Nejoblíbenější dialog: "Nevypadáte jako Číňan. - To by nevypadal ani Ling Čou." Nejoblíbenější epizoda: Příjezd B.J. Největší sympaťák: Traper ("Jsi ženatej? - Tu pomluvu vymyslela moje žena"). Nejlepší generál: "Tady generál O'Reilly." Nejlepší blondýna: Šťabajzna Margaret. Nejlepší doktor: Hawkeye. Nejlepší Libanonec: Klinger. Nejlepší kavalerista: Sherman T. Potter. Nejlepší šéf: Henry Blake. Nejlepší mechanik: Seržant Rizzo ("trvalo mi 11 let, než jsem se stal sežantem. 5 poprvé a 6 podruhé"). Nejlepší granát: Letákový. Nejlepší boxer: Otec Mulcahy ("Protestanti 15, katolíci 3. Ale my se jentak nedáme."). Nejzmatenější špión: Plukovník Flagg ("udržuji se ve stavu permanentního zmatení"). Nejlepší barva: zelená ("tuhle jsem se řízl a tekla mi khaki"). Nejlepší věta na baru: "Ne peníze, ne ohnivá voda." Nejlepší nápoj: Hroznový Nehai. Nejlepší... P.S. Co píše Canakja je naprostá pravda, ale tak nějak jsem si na seriál zvykl, že mi chybí, když ho zrovna nevysílají. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle už je klasika, kterou nepřetržitě vysílá nova a jak tahle serie skončí, tak se vysílá hned znova, v ty nove to snad musejí mít zaplacený nadosmrti a jestli ano, tak udělali skvěle, protože tenhle komediální seriál se asi nikdy neokouká a i když se po dobu natáčení vyměnila většina hlavních herců, tak to seriálu neuškodí spíš se tim seriál zpestří. Je to prostě výborná komedie z válečného prostředí ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Z paty tahané, pocukrované, v paralelním kosmu existující. Pamatuji si, jakým šokem pro mne byl, po zhlédnutí filmu, první díl tohoto seriálu. Navíc s příšerným dabingem, jaký se v těch dobách stával standardem. Z původního filmu vybrané motivy a postavy jsou použity k vytvoření nekonečné přehlídky stále téže trapnosti. Přesto jsem během svého marného života zhlédl vícero dílů a dokonce jsem se někdy i bavil (za ty roky jsem si zvykl na sitcomový standard, který na mě napoprvé působil jako něco nestravitelného). Za všechno, co by se dalo říci dobrého, jedna hvězdička. Druhá je pro Radara, který nikdy nezklamal. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepší seriál 70.rokov a má veľa fanúšikov aj dnes. Tento seriál vám odporučí každý a ja tak isto. Vynikajúci seriál z prostredia vojenskej poľnej nemocnice v kórejskej vojne.Veľmi humorne podané ako vážne, tak aj veselé situácie. Ale nesmieme tiež zabúdať na diely, ktoré boli mienené úplne vážne. No pre mňa je to fakt výborne urobené a šírim len chválu a všetkým odporúčam. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zpočátku jsem tomuto válečnému seriálu nemohla přijít na chuť a odmítala jsem ho mít puštěný i jako zvukovou kulisu. Ale díky příteli jsem MASHi dala druhou šanci a děkuju mu za to. Způsob, jakým hlavní hrdinové berou válku a jakým se s ní vyrovnávají-tedy humorem, je neskonale příjemný a milý. Občas nastanou i dojemné chvíle, ale tomu u tohoto žánru není vyhnutí. Jedinečný je MASH oproti dnešním sitcomům především v tom, že má neobvyklý a unikátní humor a hlavně dílů je tolik, že máte pak delší dobu na co koukat. Jako nejzábavnější postavu shledávám Franka Burnse (slyší i na "kuní ksicht") - bez něj už to bohužel hodně ztrácí na kvalitě. A díl s imaginárním důstojníkem Tuttlem (015), kterého všichni obdivují, je GENIÁLNÍ. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • V souvislosti s postavou Maxwella Q. Klingerera (Jamie Farr) je často zmiňován paragraf 8. Proto také Klinger nosí ženské šaty, aby jej obdržel. Co však znamenal doopravdy? Oddíl 8 je kategorie propuštění z armády Spojených států, používaná pro člena služby posuzovaného jako mentálně nevhodného pro službu. Část 8 byla také často věnována crossdresserům, homosexuálům, bisexuálům a transgenderům. Obdržet tento paragraf bylo sice letenkou z války domů, ale také velké znesnadnění pozdějšího civilního života a ztráta veteránských poct. „Oddíl 8“, jak se správně jmenuje, byl později zrušen a nahrazen složitou soustavou vyšetřování. (sator)
  • V seriálu se objevuje několik různých sanitních vozů, a to: Dodge WC 27 z roku 1941, Dodge WC 54 1945 a Dodge M-43 z roku 1951. (Maulincio)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama