Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (920)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Legendární filmový debut "Malého Velkého muže." Rozmýšlela jsem nad úplným hodnocením, ale stále mi k němu něco chybí. Často mám pocit, že názvy, ohlasy či jen existence a kultovní status spousty legendárních filmů, jakoby mnohdy převyšovaly jejich skutečné kvality. Nemám pocit, že toto je případ i Absolventa, ale přiznávám, že mě to ovlivňovalo při hodnocení. Váhala jsem právě proto, jestli mám hodnotit nejvýše kvůli tomu, že se jedná o kult, nebo ne, protože to tak prostě necítím. Dusty je jako roztržitý a nezkušený Benjamin Braddock fenomenální. Děj, jednotlivé scény i dialogy jsou nabity osobitým, nesmělým kouzlem pramenícího z Dustinova herectví, stejně jako vtipem i lehkostí. A Simon & Garfunkel to všechno jistí:) Hlavně The Sound of Silence, nádherná skladba. Byla jsem překvapena, jak rychle mi film uběhl. Najednou jsem se podívala, kolik je hodin a zjistila, že snímek za pět minut končí. Přitom jsem měla pocit, že uběhl hrozně rychle a že by mohl být ještě více obsáhlejší, klidně i přes dvě hodiny:) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Kto by netúžil stretnúť ženu v rokoch, ktorá ani z ďaleka nevyzerá a svoj vek a mala by o vás ešte aj záujem. Presne to sa stane v tomto filme, ale ako je to už zvykom, všetko dopadne úplne inak. Čo robí z tohto filmu filmovú perlu, sú vynikajúce herecké výkony, nezabudnuteľná hudba a profesionálne odvedená filmárčina. A navyše dve scény, ktoré považujem za geniálne: keď pani Robinsonová prvýkrát zvádza Bena a keď Ben povedal Elaine o svojom vzťahu s jej matkou. Jediný moment ma vyrušil, a to záverečná scéna v kostole, ktorá bola pojatá značne hystericky - týmto neduhom ale trpí mnoho filmov tej doby. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe film výnimočný pre sexuálnu revolúciu a piesne Simona a Garfunkela. Kým piesne dua S&G dobu prežili, sexuálna revolta filmu zapadla prachom. To, čo kedysi bolo šokujúce a dráždivé už dnes môže zaujať len historickým významom. Okrem toho je tu len priemerný a čudný scenár okorenený ešte čudnejšími hereckými výkonmi. Film, ktorý by chcel byť všetkým a zároveň ničím a vo výsledku len tak preletí hlavou. No pri záverečnom oháňaní sa krucifixom som vybuchol smiechom. Za to a za úžasný soundtrack 60%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že někdo může nechat v soundtracku zahrát třikrát po sobě jednu písničku. Tedy nevěřil bych, že to bude únosné, natož úžasné. Scarborough fair v Absolventovi je výjimka potvrzující pravidlo. Simona a Garfunklea mám moc rád a právě jejich hudba mi tenhle film strašně přiblížila. Jemně podtrhuje lehkce tragický příběh, který je sám o sobě úžasně jednoduchý, ovšem díky vynikající režii Mike Nicholse (opravdu, klobouk dolů) a bezvadným hereckým výkonům (jak Hoffman, tak i obě ženské představitelky) získává na síle a přesvědčivosti. V době hippies a rebelů se zdá být postava Bena zcela fádní a šedivá, skrývá však v sobě něco opravdového, méně vzrušujícího, ale o to více naléhavého a krásného. Vůbec se nedivím, že byl Absolvent pro mládež 60. let tak působivý (a v jistém smyslu samozřejmě stále je)... Jedním slovem krása a co do mého hodnocení - plný kotel! 100% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V podstatě základní kámen a předchůdce pro všechny "moderní romanťárny", který je příznačně pro svoji dobu ztvárněn syrově, nekompromisně, těžce ... Dustin Hofman je zde naprosto úžasnej, ta role co zahrál mu asi sedla do noty i přes jeho samozřejmé herecké vlastnosti. Z mladíka, který je manipulován společností se postupně stává lenivý egocentrický frajírek, aby přes tuto obrodu našel v životě opravdu to a toho, co / koho chce a udělal pro jeho získání maximum ... Klidně přepadl svatební obřad a nevěstu unesl s křížem na obranu před rozběsněnými svadebčany ... Soundtrack je samozřejmě naprostý kult kultů, ten dodává filmu grády období, které se již nikdy nevrátí ... Ale tyhle nádherný filmy nám jej budou stále připomínat ... a díky za ně!! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (72)

  • Anne Bancroft s odstupem vzpomínala, že Dustin Hoffman byl v její přítomnosti velmi roztržitý a nevěděl si rady jako - byť jen filmový - milenec. Svěřila se, že mu poskytla několik zásadních a důležitých rad. (Robbi)
  • Celkový rozpočet filmu predstavoval 3 100 000 dolárov a zarobil takmer 100 miliónov. (marlon)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama