Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou příběhu je mladý automechanik Martin Holec, který přijede z Mladé Boleslavi do Prahy, aby tu sehnal marky, za které chce koupit pro místní diskotéku video. Nechá se však překupníky napálit falešnými bankovkami. Aby škodu, kterou svým kamarádům způsobil nahradil, vrátí se do Prahy a začne pátrat po Richardovi, který mu falešné peníze prodal. Dostane se několikrát do střetu s Richardovou veksláckou partou, ale časem si sám začne vydělávat jako vekslák a stane členem Richardovy party. Slibnou "kariéru" však překazí střetnutí s mnohem silnější a vlivnější skupinou překupníků, v jejímž pozadí stojí protřelý Karel. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (464)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bony, tuzex, vekslák... to sú dnes už archaické slová. Ale v časoch totalitnej vlády KSČ to boli bežné výrazy. Organizované bandy priekupníkov, ktoré dokázali za patričný obnos zohnať požadovaný tovar alebo valutu, neboli ničím výnimočným. Z tohto prostredia čerpal scenárista Radek John námet pre tento snímok. Na svoju dobu aktuálna, tvrdo realistická téma. Však filmové spracovanie nijak nevyčnieva z nevýraznej tuzemskej tvorby z konca socialistickej éry. Nevyvážené herecké výkony a stále sa opakujúce omieľanie hudobného motívu homosexuálnej disco kapely Frankie Goes to Hollywood mi rušilo celkový dojem z potencionálne zaujímavého diela. ** ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Kultovní "vekslácký" film. Z dnešní dobou koresponduje alespoň tím, že potrestané zůstanou jen ty menší ryby. Takhle to dřív ale okolo Tuzexů chodilo a pro moji generaci je to prostě realita. U filmu jsem se i pobavil, třeba když si "Biny" Roman Skamene nechá přivést ten sníh. Skvělá je hudba Frankie Goes To Hollywood, ale nesmíme zapomínat na významný díl který vložil Ondřej Soukup. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší soundtrack v dějinách české kinematografie. :-) A také životní role (ne)herce Romana Skamene, takže klídek, vy hateři, jenž tu sypete odpady. Bony a klid si je nezaslouží, ať už jste ho viděli za "socíku" nebo teď - v době, kdy se zdá, že ztratil na aktuálnosti, tím pádem může přijít dnešním divákům směšný, nenechte se ale odradit, kšeftařům kvete pšenka v každé době, takže Bony a klid asi nebude, bohužel, neaktuální v žádné době. 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vítám mezi námi nejbohatší invalidní důchodce v Praze a možná na světě." Tak to tenkrát chodilo a já jsem rád, že se podařilo princip veksláctví zachytit v celým jeho nezdaněným bohatství. Takže i když jsem veksláky neměl rád ani předtím, než nám začali po Sametu vládnout, tak bony, Relax, Evička tričko a magický voko pro mě tehdy znamenali pekelnej nářez. Ovšem kdo tu dobu nezažil, tomu patrně snadno unikne kultovnost tohoto snímku, ale netřeba ho kvůli tomu zahazovat v srpnu na ulici sněhem. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně film? Tipoval bych to spíš na podprůměrný devadesátiminutový videoklip, dělající (medvědí) službu Frankie Goes To Hollywood. Horší hudební dramaturgii (pouštět jeden song pořád dokola po celou stopáž!) si snad ani nejde představit. Ale chápu, že ve své době to muselo zdejším lidem připadat asi dost cool. 40 - 50 % ()

Galerie (12)

Zajímavosti (31)

  • Při míchání zvuku ve studiu se nedopatřením stalo, že písnička začala z nuly a končila na 100 %, tedy bez pomalého nájezdu a části, kdy jde do ztracena. Ondřej Soukup tím by okouzlen a hodně bojoval s mistrem zvuku Jiřím Moudrým  aby to tak zůstalo. (sator)
  • Název filmu odkazuje na slavnou lupičskou dvojici známou jako Bonnie a Clyde. (Stegman)
  • Kvůli scéně gruppensexu byl Vít Olmer kritikem Rudého práva Janem Klimentem označen za pornografického režiséra a byl mu snížen honorář. (raininface)

Reklama

Reklama