Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný válečný film Wolfganga Petersena z roku 1981 vypráví o mladých mužích, často ještě chlapcích, kteří byli svedeni nacistickou propagandou a zlákáni zázrakem techniky. Do boje je často vedla chlapecká touha po dobrodružství. Skutečná realita je ale zaskočila. Na moři musí čelit krutým silám přírody a bojovat s neviditelným nepřítelem. Řada z nich je bez zkušeností. Zažívají hrůzy války, samotu a zoufalství. Jejich možnosti jsou děsivé: buď se vynoří bez škrábnutí, nebo zemřou. Pod hladinou moře nemají zranění šanci. Za II. světové války se ze 40 000 mužů bojujících na palubách německých ponorek vrátilo zpět pouhých 10 000. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (605)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce!Film s veľmi dobrou,dusnou atmosférou a dobrými hereckými výkonmi.Veľa akcie nečakajte,ale to neznamená,že sa budete nudiť.Film má viac ako 3 hodiny a to asi nestrávi každý,ale kto to rád vojnovo,realisticky a je zvedavý aj na pohľad na vojnu z druhej strany príde si na svoje.Okrem toho dvd obsahuje aj režisérov velmi dobrý a zaujímavý komentár,ale na jeho vypočutie treba opäť cez 3 hodiny,takže asi len pre vytrvalých.90%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Na obou stranách válčili lidé, na obou stranách byli hrdinové, na obou stranách zůstalo i v těch nejtěžších chvílích tou nejdůležitější věcí přátelství. Špičkové válečné drama, které ve srovnání s většinou jeho leteckých nebo pozemních kolegů o 2. světové válce jednoznačně vede. Skvěle propracované a zahrané charaktery a příběh ve své délce napínavý až do konce (viděl jsem director's cut). Film, ve kterém budete sice fandit "těm druhým" ale který vám o válce řekne možná víc než tucty jiných. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou další snímek z kategorie těch, které je nutné zhlédnout z povinnosti, představují totiž žánrový fundament, od kterého se odvíjí orientace v dané oblasti kinematografie. Rozumím tomu, o co se Petersen pokoušel, i tomu, co na snímku oceňuje většina diváků. Život námořníků na ponorce rámují služební povinnosti, stres, stereotyp, strach a klaustrofobie. Jestliže se ale v řadě komentářů dočítám, že dlouhá stopáž vůbec není na překážku, na základě osobní zkušenosti to potvrdit nemohu. Ať se ta podívaná tvářila, jak chce velkolepě, pro mě byla únavná a byl bych za pokrytce, kdybych se přidal ke sboru pějícímu oslavné ódy. K postavám posádky jsem si nenašel cestu, žádný charakter mě doopravdy nezaujal a nepřijal jsem ho za svůj. A do třetice, jeden se musí divit, kolik odpůrců nacismu se v Německu v období války našlo a jak si na válečném plavidle bezstarostně pouštěli pusu na špacír. Tři hvězdičky jsou formálním uznáním řemeslných kvalit Petersenova velkofilmu, ale srdcovou záležitostí se pro mě Ponorka nestala a ani se k ní v budoucnu nebudu vracet. Celkový dojem: 55 %. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Sakra, emoce jako na horské dráze, i když to ve skutečnosti byla spíš spirála spějící k jedinému možnému konci. Pěkná ukázka filmu, kde jeho (extrémní) délka je nejen ospravedlnitelná, ale je dokonce nutná, aby se všechny ty zvraty v pocitech dokázaly v divákovi smysluplně usadit a nebyl to jenom nesmyslný shluk/sled věcí. (Ehm, dívám se vyčítavě na vás, současné blockbustery.) P.S.: Že má Erwin Leder úplně neuvěřitelný obličej jsem věděla i předtím, ale panečku...! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nedostatky, ktoré by som mohla filmu vytknúť sú len technického rázu (napr. že v hĺbke 150 {ale kľudne aj 280} metrov je kalná zelená voda plná svetla), takže kvôli bezchybnej atmosfére som sa rozhodla dať plný počet. Priznám sa, že boli chvíle, keď som tie tri hodiny pätnásť chcela mať za sebou a neviem, kedy (či) sa odhodlám k Ponorke vrátiť, ale určite to stálo za to. Treba vidieť. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (49)

  • Prvá scéna vo filme, keď sa objaví ponorka, bola natočená v nádrži v Mníchove v Bavaria Studios s modelom ponorky. Model bol pomerne malý (cca 2-3 metre) a režisérov zámer bol, aby ponorka prešla ponad hlavu diváka. Ani na pädesiaty pokus nebol Wolfgang Petersen spokojný a preto vidieť iba približujúcu sa ponorku. (pravo)
  • Oslovení "Pane Kalene", v originálním znění (německy) "Her Kaleut/Kaleun", je zkratka, kterou používala Kriegsmarine (Německé námořnictvo). Oficiálně by měl být oslovován: "Her Kapitänleutnant", tedy "Pane kapitán-poručíku". (Chufu)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Neeson a drogová ponorka

Neeson a drogová ponorka

25.03.2015

Liam Neeson nedávno prohlásil, že hodlá zhruba do dvou let seknout s akčními rolemi. Koneckonců už mu je 62 a nemá fyzičku jako třeba Stallone, není tedy divu, že se pomalu přesouvá k o něco… (více)

Reklama

Reklama