Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak jsem stará, tak když to stihnu, tak sleduji na Tv Barrandov ANIMÁČEK. Minulý týden jsem zažila kulturní šok. Stejně jako většina CSFD populace jsem řešila, jak se Šmoulové množí, když Šmoulinka je jen jedna (Saschetka je malá, navíc v těch "původních" příbězích, pokud si pamatuji, nebyla.) A považte. Jakýsi zlý skřet měl přinést trolovi tři kouzelné předměty, nebo přimět ke svatbě nevinnou plavovlasou pannu a hádejte, koho si vyhlídl? Tak a teď už lautr vůbec netuším, jak se vlastně ty modré potvory množily. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Belgické komiksy, seriály a filmy mají dvě superhvězdy, první je Tintinův otec Hergé a druhým je o generaci mladší autor Šmoulů Peyo. Jako dítě jsem měla ráda LP desky Vyprávění o Šmoulech a samozřejmě seriál a bylo zajímavé sledovat ten modrý boom... Na nové filmy se teprve chystám, ale komiksová alba řadím mezi pomyslný top k Asterixovi a Tintinovi. Krátce před Šmoulíky Peyo kreslil zábavná středověká dobrodružství Johana a Pirlouita a příhody kočičky Poussy. A právě od Johana se později odštěpila celá ta šmoulí vesnička už v roce 1958. Jak takové příhody vypadaly se můžeme podívat ve filmu Šmoulové a kouzelná flétna (1976). První samostatné komiksové album Černí šmoulové vyšlo mezitím v roce 1963. O tři roky později se poprvé objevila Šmoulinka a zbytek už je historie. Zpětně jsem ráda, že i po letech je původní šmoulí seriál koukatelný a vcelku zábavný i pro dospěláky. Jsem ráda za nové reprízy na Barrandově i nová DVD. Takový fenomén by bylo škoda pochovat v archivech. ()

Reklama

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Když Šmoulinku vytvořil Gargamel, tak jak se vlastně Šmoulové množí? :D Jinak těch 5 hvězd je z čisté nostalgie a hlavně z respektu k PŮVODNÍMU DABINGU. Bože kterej mamrd to nechal nadabovat znova a přemazal tak super dabing pana Brodského nebo Císlera a skvělou úvodní znělku Hany Zagorové? Za co, proboha, ZA CO???? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Šmolkovia" boli svojho času hotový fenomén. Všade sa predávali tričká s ich podobizňou, samolepky, figúrky a všetky najrôznejšie suveníry. Decká to proste žrali. Komunita malých modrých trpaslíkov na čele so strašinom Taťkom Šmoulom a s jedinou ženskou v osade, Šmoulinkou. To by ma celkom zaujímalo ako sa rozmožovali. Svorne si nažívali vo svojich útulných domčekov z hríbov. Úhlavným nepriateľom im bol čarodej Gargamel a jeho kocúr Azreal. Ale s tými si vždy nejako poradili. *** ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Velmi chytře vymyšlený seriál pro předškolní děti, kde každý šmoula měl charakteristickou vlastnost, podle které byl i pojmenován (Koumák, Bručoun, Silák...). Já to měl celkem rád, rozhodně to bylo mnohem lepší než současná dětská produkce. Houbová vesnička, v ní malí sladcí modří šmejdi a především čaroděj Gargamel, který by je rád sežral. Vynikající dabing Jiřího Císlera z něj udělal skutečně pamětihodnou postavu. Svého času byli šmoulové všude (byť v Československu poněkud opožděně), samolepky, omalovánky, komiksy, figurky, trička, prostě šmoulománie se vším všudy. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • Když nemůže Šmoula dýchat, zežloutne. (HappySmile)
  • Českou stopu v seriálu je symfonie Antonína Dvořáka „Novosvětská“, která zazní ve většině epizod. (t.mon)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama