Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli tentokrát Tomáše příkladně nepotrestáš, tak bych si musela myslet, že se na tom chlapci dopouštíš vážné výchovné chyby." Jako konzervativní maloměšťák nesnáším tyhle nevychovaný parchanty. Ovšem v době vzniku tohoto snímku jsem byl taky tak trochu nevychovanej parchant, kterej si užíval pohybu na čerstvým vzduchu. Byl jsem pan kluk a s kopií Tomáše, Huberta a Jožky jsem si to dost užíval. Na zasnoubení s Blankou jsem tedy v tý době nemyslel, za což se její kopii omlouvám. Mě prostě stále baví "fikanej" Štrůdl, podpantoflák Václav a samozřejmě duo učitel a řídící. To jsou dokonalý figury. Takže Nestůj a pojď ... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný film o dětství a eskapádách party přátel z dávných dob. Snímek vyniká kromě hereckých výkonů malých kluků a ostatních tváří "zavedených" jmen také především uvolněnou atmosférou, přirozeností, příjemným, "českým" humorem a citem pro opravdovou filmařinu i poetiku. Tedy všemi faktory, které se spolu pohromadě v dnešní tvorbě nachází již zcela výjimečně. Filmy pro děti a mládež z dávných, minulých let mají téměř vždy nezaměnitelnou atmosféru tehdejší doby a čím jsou starší, tím větší dopad mají často na diváky stižené nostalgií:) Když se dívám na ta léta, kdy děcka běhala od rána do večera po venku, lozily po stromech, vyváděly všemožné lumpárny a nějaké to odřené koleno, zašpiněné tričko, či občasné potyčky s kamarády je vůbec nemohly rozhodit, dostane mě vždy melancholie, když vidím, jak silný kontrast to je v porovnání s dětmi, které vyrůstají v dnešní době. Tehdy to pro ně byla všechno zábava, nebyli zlí, nenávistní, bezohlední, ani znudění. Zato v dnešní době je těchto vlastností všude až příliš. Neměli technické vymoženosti, mobily, ani internet. Stačila jim příroda, přátelství, kolo a chleba s máslem:) Místy mi Páni kluci připomínali Stůj při mě. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Může mít kluk z vesnice lepšího průvodce dětstvím? Když u nás zazvonil zvonek a táta otvíral se slovy "tak co zase kde proved?", zdrhal jsem se na zahradu schovat mezi tůjky a v hlavě mi přitom zněla krásná znělka bezstarostného mládí, kterou musí umět zapískat každý správný uličník. Páni, kluci, snad nás to nikdy nepřejde...! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak Páni, kluci, moc ste mne nebavili....Tento film som videl prvý krát až teraz, v čom vidím najvačší problém môjho chladného prijatia. Detská klasika, ktorú každý videl a tak si uložil do pamate jej prvé zhliadnutie v nízkom veku, keď sa dokázal identifikovať s hlavnými hrdinami a tak pri každej scéne pri každom opakovanom zhliadnutí cíti ten neopakovateľný nostalgický pocit, ktorého som bohužiaľ ušetrený. Film je zameraný na presné vystihnutie doby, v ktorom sa odohráva, v kontraste s figúrkovitosťou až karikatúrnym zobrazením jednotlivých dospelých postáv. Vidíme ich tak detskou optikou. Dej sa postupne vyvinie až v záverečnej tretine, keď film dostane aspoň nejaký spád, ale o ňom Páni a kluci nie sú. Ja som očakával vačšie dobrodružstvo, ako lezenie po rebríku do riaditeľne. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sled scének, který je celkem příjemný a víceméně i humorný, tudíž svůj cíl to plní celkem dobře. Úplně nejvíc se mi na tom stejně líbily ty poetické lokace, ale fajn je i ta hudba, která se sice opakuje pořád dokola, ale naštěstí se neomrzí. Hodně se mi líbily i herecké výkony (a to i u dětských herců, kteří skoro všichni působili překvapivě přirozeně) a nejednou jsem se i pobavil, ačkoli je to spíš na takové pousmívání než záchvaty smíchu. Je to fajn, ale i tak mi nějakou dobu trvalo, než jsem si na postavy zvykl a "oblíbil" si je, pak to na mě občas působilo trošku utahaně a co mi vadí snad nejvíc je to, že to je fakt jen sled scének a žádný děj to nemá. Dokonce ani z bodu A do bodu B to nejde. Možná právě to je ten důvod, proč z toho nejsem tak nadšený jako asi většina uživatelů tady. Možná to bude chtít čas, třeba to docením později, ale prozatím to vidím na slabé 4*. Ale i tak, je to fajn film. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy Petr (Jiří Lábus) prochází ulicí se svým cestovním šlapacím brusem, je na zdi po jeho levé ruce možné spatřit socialistickou elektrickou rozvodnou skříň a elektroinstalační lištu s přívodním kabelem. (ultrainferna)
  • Uvažovalo se taky o tom, že by se železniční stanice Levín přejmenovala na Zaječí. Důvodem měla být podobnost se jménem Lenin, jak se mohlo z některých vzdálenějších záběrů zdát. Po protestu místních se od přejmenování upustilo. (tommahol)
  • Ve scéně, kde děti hrají divadlo, neskopne kobereček na schodech jenom Blanka (Magda Reifová), ale následně i Tomáš (Michael Dymek), když jde s barevnými lístečky za inspektorem – v následující scéně je kobereček opět správně položený. (honajz)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama