Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů pro děti. Ale možná by se spíše mělo díky ústřední trojici hrdinů řici pro kluky, jeho svět je tak trochu maskulinní. Tenhle krásný snímek mě naplňoval kdysi a oslovuje mě i teď, svou poetikou dobrodružství, volnosti, rošťáren, léta a šťastného dětství, kde jsou všechny starosti malé a radosti nekonečné, kde po kolejích jezdí nejenom vlaky, ale i šlapací drezíny, na kterých můžete odjet takřka kamkoliv... Páni kluci. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Nůžkyyyyy! Nožeeee! Brousííím!" Tuhle a ještě několik dalších scén jsem viděla několikrát, když se na často reprízovaný film dívali rodiče. Trvalo hodně dlouho, než jsem konečně viděla tuhle dětskou klasiku celou, a nejvíc ze všeho si budu stejně pamatovat výše citovaného Jiřího Lábuse + legendární natírání plotu a výprask od strýčka. Právě vedlejší postavy mě bavily a zajímaly mnohem více než titulní kluci, a proto nemůžu hodnotit vyšší známkou. ()

Reklama

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Hodně vydařený český nápodobek dobrodružství Hucka Finna. Úvodní melodii si budete pobrukovat ještě hodně dlouho po zkončení filmu, neboť je nebezpečně návyková a vůbec celá hudební stránka filmu je perfektní. Šťastná ruka režisérky při výběru herců je na filmu taky hodně znát, hlavně představitele dětských rolí bych vyzdvihl, neboť u jejich dospělých kolegů se dal očekávat skvělý výkon. Prostě jedna z těch nejlepších českých dětských komedií. Nůůůžky!...Nože!.....Brousííím! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Oblíbený film mého dětství, který klidně mohu zkouknout i jako dospělá, zasmát se a dobře pobavit, jakkoliv veškeré scény intimně znám už dlouhá léta. "Páni kluci" prostě nezestárli, stále oslovují rozdílné generace a navrací do dobrodružných let dětství i jedince těsně před skokem do rakve. Třebas už ten twainovský příběh několikerým opakováním ztratil kousek svého kouzla, nemohu jít pod 5*, takové filmy už se prostě netočí. 95% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Výborný film s poněkud přehnanými hereckými výkony, které ale působí sympaticky (Nárožný), pouze v několika málo výjimkách protivně (Hadrbolcová). Taky děti se vytáhly, zejména Dymek a Hubert. A taky Štrůdl, který mimochodem vypadá jako moje sestřenice. A u toho Huberta mě fascinovalo, jak může být tak veselý a bezstarostný, když nemá co do úst a žádnou pěknou budoucnost před sebou... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (28)

  • Když Štrůdl (Bohumil Luxík) přijde k Tomášovi (Michael Dymek), který zrovna natírá plot, má v ruce štrůdl, který je ovšem jiný než ten, se kterým uteče domů pro lístečky o chvíli později. (SONY_)
  • O hudbu do filmu byl původně požádán legendární Zdeněk Liška. Kvůli pracovnímu vytížení i zhoršujícímu se zdravotnímu stavu za sebe doporučil náhradu Petra Hapku. (alonsanfan)
  • Ve scéně, kdy Petr (Jiří Lábus) prochází ulicí se svým cestovním šlapacím brusem, je na zdi po jeho levé ruce možné spatřit socialistickou elektrickou rozvodnou skříň a elektroinstalační lištu s přívodním kabelem. (ultrainferna)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama