Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (343)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nepatří k těm, které bych musela vyhledávat. Něco na tom filmu mi vadí a já se nějak nemůžu dopátrat toho, co to je. Nepopírám, že je to bez pochyby výborným válečný film o hrdinných letcích, kteří v drsných časech nasazovali svoje životy. Pořád se s ním ale nedokážu srovnat. Takže se na něho dívám jen po velmi zralé úvaze, když nastane ten správný čas. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o letcích bojujících v Anglii, z nichž mimo další národnosti jsou i Čechoslováci. Takhle si představuji přesvědčivý válečný snímek bez jakéhokoliv zbytečného patosu. Napínavé scény jsou hodně působivé a vzhledem k tomu, jak je filmaři museli natočit jsou i věrohodné. Jediné, co mě občas trochu vadilo byly rychlé dramaturgické sledy scén, jakoby nedotažených a rychle na sebe časově navazujících. Každopádně ve válečném ranku československých filmů jsou Nebeští jezdci špičkou. Nezapomenutelný je Jirka Hrzán v roli Prcka, nebo krásná Jana Nováková jako Pat, která byla bohužel v témže roce natáčení snímku zavražděna svým žárlivým manželem. Jak jinak však mohl dopadnout takový film, než že brzy po svém vzniku skončil v trezoru. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Hodněkrát jsem četl, že "Nebeští jezdci" jsou nejlepší český válečný film. Já bych šel ještě dál - "Nebeští jezdci" jsou jedním z nejlepších světových filmů a jeden z mých tří nejoblíbenějších v žánru (spolu s "Mostem přes řeku Kwai" a "Mostem u Remagenu"). Jindřich Polák nám v úsporné stopáži nedovolí se ani na chvilinku nudit, naopak. Scéna s odhrnováním roušky je snad tou nejnaturalističtější, kterou jsem ve válečném filmu viděl (kam se hrabou střeva z pláže Omaha ze "Zachraňte vojína Ryana") a závěr ve člunu je jednou z nejsmutnějších filmových scén. Vlastně jediný důstojný pomník našim letcům RAF (nepočítám-li "Hřbitov pro cizince", ten je přeci jen kapánek o něčem jiném). "Nebeští jezdci" - jeden z našich nejsvětovějších filmů s životní rolí Jiřího Hrzána. 100%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jo, mně se to tedy rozhodně líbilo. Zajímavý příběh o českých letcích ve službách spojeného království. Nádherná ústřední hudba. Zajímavé herecké seskupení. Slušně zahráno. Vzhledem k roku 1968 až nebývale pěkná herečka a méně než ucházející efekty, o které tu však rohodně nejde. Myslím, že je trošku škoda, že manžel Jany Novákové byl údajně mírný žárlivec a ukončil její nejenom hereckou kariéru dříve než stihla pořádně začít. Mně se v tomhle filmu líbila velmi. Nějak se mi bohužel nepodařilo docílit nějakých emocí, což považuji za mírné zklamání. Svoje hodnocení bych viděl někde kolem 3*, ale takových těch lepších. P.S. Možná hodnocení časem zvýším až se mi film usadí. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jak tak tu čtu komentáře, srovnáváte tento film s Tmavomodrým světem a tím je to tu rozděléné na dvě skupiny. Já bohužel nepatřím ani do jediné. U Nebeských jezdců mi chybělo pořádné drama s příběhem, napětí s akcí, která mě donutí mít oči přilepené na obrazovce a Tmavomodrý svět měl zase hroznou stylizaci ale zase slušnou režii, kterou Nebeští jezdci tak postrádají. Spousta scén tu byla zbytečných a celkový pocit po zhlédnutí moc příjemný zrovna nebyl. Ani jednomu nemohu dát více než tři hvězdy a hodnocení je tady až moc přepálené. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Chýbajúce zábery z týždenníkov sa vyberali niekoľko mesiacov a len v Nemecku prezreli takmer sto tisíc metrov materiálu. To je štyridsať celovečerných filmov. Režisér a strihač si počínali dômyselne, ako napríklad let bombardovacieho lietadla je zostavený zo statických pohľadov na členov posádky a rôzne prístroje v kabíne. Len krátko sa mihnú vonkajšie zábery - bombardované miesto, pohľad na more s ponorkou. Použitým dokumentom zodpovedá uhol kamery natočených záberov aj zjednocujúce nasvietenie scény. (Raccoon.city)
  • Filmári nemali dostatok prostriedkov pre veľkolepé bojové sekvencie, pomohlo im Vojenské múzeum v Londýne. To poskytlo autentické zábery stíhačiek a českí filmári dostali povolenie odísť natáčať v troch ľuďoch do Brookwoodu. (Raccoon.city)
  • Premiéra filmu vyšla na rok 1968, ale kvůli místním událostem se posunula o měsíc později, než se původně zamýšlelo. (RadimFišer)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama