Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Amonasr k tomuto seriálu (8)

Hlava Medúzy (2021) (E01) 

Děj je akční, má spád, ale bohužel až příliš. Navíc je všechno značně přitažené za vlasy. Vraždy přibývají jak na běžícím páse a stejně hladce policie odkrývá nejrůznější indicie a důkazy vedoucí neomylně k pachatelům, všechno jí totiž hraje přímo do karet, včetně všelijakých náhod. Čímž ovšem příběhu prakticky chybí napětí, a to je u kriminálky dost velký hendikep... ()

Vykročení do života (2021) (E02) 

Až téměř do samotného závěru na mě tento díl působil mnohem lépe než předchozí, nicméně konec byl zase až příliš nevěrohodně přitažený za vlasy. Škoda. Ale tak podmíněně tentokrát za dvě hvězdy a uvidím, co bude dál. ()

Smrt na zámku (2021) (E03) 

Tato epizoda se vydařila o dost lépe než dvě předchozí. Příběh je docela věrohodný a drží logicky pohromadě, atraktivní zámecké prostředí mu navíc dodává i příjemnou atmosféru. ()

Dům na konci ulice (2021) (E04) 

Zatím nejlepší epizoda, které nemám co vytknout. Mělo to spád, zajímavé momenty překvapení, vše vypadalo poměrně věrohodně i logicky a patřičné napětí až do konce. ()

Královny krásy (2021) (E05) 

Docela příjemná oddychovka, u které se dá strávit fajn večerní hodinka. Proč dělat z detektivky velkou vědu - tady mě nic neuráželo a atraktivní prostředí k podobné zábavě patří, aby ji divácky ozvláštnilo. ()

Tajemství umírajícího lesa (2021) (E06) 

Docela povedená epizoda s překvapivou pointou. Že je leccos na hraně pravděpodobnosti, nepovažuju za nedostatek, u kriminálek se to svým způsobem dá očekávat. Nesmí to být akorát přespříliš za hranou, což se tady myslím nestalo. Tento díl měl spád i patřičnou gradaci. ()

Krev na stříbrném plátně (2021) (E07) 

Opět docela svižná epizoda s několika vtipnými momenty z filmařského a hereckého zákulisí. Jen ten vrah se tam objevil spíš stylem "deus ex machina", ale proč ne. ()

Kalich hořkosti (2021) (E08) 

Což o to, samotné zpracování nebylo špatné, ale zbytečně to shazovaly opět některé naprosto nevěrohodné momenty typu, že si někdo nechá udělat testy DNA na otcovství a ještě dřív, než biologickému otci, s nímž se zahlédl jednou v životě, výsledek vůbec sdělí, už si se snoubenkou plánuje, jak se mu přistěhují do rodiny, která nic netuší. A našlo by se toho víc... Samotný otevřený závěr mi nevadí, která maminka by neposlala svého syna - těžkého schizofrenika do Karibiku za poslední rodinné úspory, aby tam našel svůj duševní klid, že? ()

Reklama

Reklama