Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Nevinný žert dokáže rozhádat na smrt i dva obyčejné manželské páry - Novákovy (Miloš Kopecký a Stella Zázvorková) a Bartáčkovy (Iva Janžurová a František Peterka). Sousedé si od tohoto okamžiku nic nedarují, a ušpiněné prádlo či noční telefonáty jsou tím nejjemnějším, co si dokáží provést. Když má být jejich činžovní dům zbourán, všichni se radují, že nyní budou mít od svých nepřátel klid. Jenže se velmi brzy všichni setkají ve svých bytech na nově vystavěném sídlišti. A válka může pokračovat... Téma je sice stále velmi aktuální, leč ani v reálu, a nakonec ani v tomto filmu to už tak velká sranda není. Podobné nevinné žertíky mohou velmi rychle přerůst v to, že někomu rupnou nervy, a končí to vystřílenými rodinami nebo něčím podobným. Možná proto jsem se nějak nedokázal bavit ani u tohoto filmu, byť se všichni čtyři hlavní protagonisté snaží seč jim síly stačí (Luďka Sobotu ani Dášu Veškrnovou radši počítat nebudu, neb jejich přítomnost na obrazovce byla holým utrpením). Takže hvězdičky za oba manželské párty (mohou se o ně třeba porvat :) )... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takové uřvané komedie uměli nejlíp Francouzi. Petr Schulhoff je okořenil typickou českou závistivostí a nepřejícnosti. Bylo to aktuální a vtipné tehdy a je to aktuální a vtipné i dnes. Nějaké věci se bohužel nemění. Od přestěhování na sídliště a s větším zapojením překvapivě snesitelného Luďka Soboty, vtipnost klesla a atmosféra dostala pořádný šrám. Paneláková chodba už nemá to kouzlo co rozhádaná pavlač. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Herecký koncet čtyř hlavních postav mě vybízí opakovaně ke zhlédnutí tohoto filmu. Jednoduchá zápletka, prostor pro spoustu vtipu, nenáročné podívání. Trošku pokulhává rovina řešení sporů na úřadech (jak to tehdy totalitně hezky fungovalo :-) ) a režisér měl mít šťastnější ruku pro výběr herců do rolí dětí - Sobota a Veškrnová jsou kvalitativně někde zcela mimo. Ale motorista Kopecký ve žluté kšiltovce je k sežrání. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Čtyřka Kopecký, Janžurová, Peterka a Zázvorková nemá chybu stejně jako jejich sousedské žertíky ve starém pavlačovém domě, které jsou občas na hranici škodolibé dokonalosti. Bohužel selhala zpočátku slušně našlapnutá gradace, kterou zboural zásadní dějový zvrat. Přes veškerou snahu jmenované čtyřiky už se ji nepodařilo znovu nastartovat a stejně tak ani můj zájem. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Pokud si Novákovi a Bartáčkovi dělají naschvály(trik s americkou pračku používám dodnes) na pavlači je to geniální a vtipné (obzvláště pan Kopecký válí).Ale jak se to přesune do paneláku(neuvěřitelná scénaristická zrada za kterou bych věšel za koule do průvanu) a přibude Dáša Veškrnová klesá to k neskutečné békovině a nudě.Ovšem herecké výkony členů obou znesvářených rodin(ani tradiční ťulpas René Luďka Soboty mi tak nevadí) to zachraňují. Ad. karels: Nesouhlasím pokud myslíš neaktuální tématem.V mojem činžáku se neustále od jedné ženské osoby přesvědčuji, že závist je stále aktuální věc.A někdy si jen přeju aby to byla taková paní Zázvorková nebo Janžurová co u nás bydlí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Na začátku filmu, když pan a paní Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) řeší v předsíni u Nováků (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) „malé extempóre s neteří“ a Bartáček práskne dveřmi, spadne ze zdi ozdobná maska. Ihned po jejím pádu je vidět, jak někdo vysouvá ze zdi hřebík, který předtím vytáhl, aby maska spadla. (pjotri)
  • Uklízečka Hortenzie (Helena Růžičková) říká: „A hoď sebou, za chvíli přijdou inkousti, tak ať nám to nepošlapou.“ Termínem „inkousti“ označovala dělnická třída úřednictvo. (sator)

Reklama

Reklama