Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Řeknu to asi takhle: Ty kratší seriálové příběhy s Hříšných lidí se mi přeci jenom líbili o něco více. Nebylo to tak rozvleklé a mělo to spád. Tento celovečerní kousek nám totiž kromě zajímavého úvodu a pěkné hospodské bitky, toho moc nenabídne. Nechci se nějak dotknout Bohdalové, ale viděl jsem jí už hrát mnohem lépe. Navíc ta finální přestřelka v baráku byla až trapná. Brzobohatý i mordparta odvedli slušný kus práce, ale tentokrát to vidím na obyčejný průměr. Bohužel. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tenhle skvostný film několikrát.Je to nejen koncert pro skvělé herce, ale noříme se tady do atmosféry pražské galérky,která má svá nelítostná a krutá pravidla.Film volně navazuje na Hříšné lidi města pražského.Jednotlivé figurky jsou zde prostě krásné.Fabule je celkem jednoduchá, ale zpracování nádherné.Kdykoliv se na tenhle film podívám.Třeba dneska. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Filmová část, která je spíše dělaná na nějaké osobní vyříkání mezi dvěma zamilovanými a zároveň nenáviděnými. Takové osobnější dílo, které ale zároveň jde do osobní roviny zcela nových postav, což kupodivu ani moc nevadí. I když občas teda film vypadá jako muzikál. Obecně velmi příjemná podívaná. Nicméně asi nenabídne v žánru ani v rámci seriálu nic převratného. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pánům ze čtyřky skutečně více sluší seriálová stopáž a případ Pěničky a Paraplíčka je opravdu roztahaný více, než by se slušelo. Přestože je ze čtveřice filmů tento nejslabší, nelze mu vytknout klasické atributy - úžasnou dobovou atmosféru a hudbu Zděňka Lišky, vynikající herecké výkony (Marvan je král) a opět povedenou kombinaci humoru a vážnější detektivky. Jen ten příběh je prostě na hodinu a půl dlouhý až moc. A Bohdalka mi tady výjimečně vadí i herecky. Ale to jsou jen takové drobné vrtochy. Jinak je to pořád velmi pěkná podívaná. 75%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Miluju dobu první republiky. A proto miluju i seriál Hříšní lidé města pražského. Filmy s panem Vacátkem jsem ale nikdy neviděl. Ani jeden. Až poprvé tenhle, den před napsáním tohoto komentáře. A nebyl jsem zklamán. Doba první republiky opět vykreslená taková, jaká asi skutečně byla. Krásná a staromódní. Ale v té době i zloději měli šarm a úctu a své kouzlo. Mě se moc líbila u černobílého seriálu hudba. A to zůstává i zde. Paní Bohdalová opět hraje skvěle. O panu Marvanovi netřeba mluvit, i když by si to zasloužil. Miluju jeho herectví a je pravdou, že je to jeden z nejlepších českých herců v historii. Pozadu nezůstává ani pan Brzobohatý. Příběh je sice trochu slabší, protože velmi brzy víme, kdo je vrah a tak jde jen o to, jak na něj pan rada Vacátko přijde. Ale závěrečná scéna všechno nahradí. Brzobohatý se opevní v domě, k tomu policejní akce a vrchol všeho, odvážný pan Vacátko jde do akce. Možná je to mým nadšením z první republiky, možná z geniálního Marvana, ale já se už teď těším až shlédnu další filmy. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • Pro herce jezdilo ráno auto, někde na určeném místě měli čekat mladší herci, jenže ti tam obvykle nečekali a zalezli do nejbližší hospody. Pak se jelo pro Marvana. Ten, když se řeklo v 7 hodin, tak vylezl 2 minuty před na chodník a čekal. Když auto nepřijelo včas, tak šel domů a už nenastoupil, takže pro něj museli pak posílat auto znova samotný. On totiž nesnášel zápach hospod. (cariada)

Reklama

Reklama