Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím že dôvod prečo tento film Spielberg natočil bolo sprostretkovať dnešnej generácii (ktorá pomaly ale isto zabúda) peklo druhej svetovej vojny a zároveň udeliť poctu veteránom, ktorý môžu s kľundým svedomím povedať že po nich niečo ostane. Čo tam po príbehu, veď nejaký byť musí, dôležité je ale to ako film zobrazuje krutosť vojny. A to sa mu darí tak ako žiadnému inému vojnovému filmu pre ním. Myslím že porovnávať Ryana s psychologickými vecami ano bola Čata, alebo Apocalypse Now je úplne scestné. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

5 hvezd za vsemi zminovane skvele vylodeni, obstojnou obranu mestecka, spielbergovo procitene snimani prirody, skvele technicke vychytavky a nabozensky zalozeneho snipera. minusy za prilis patriotickych smysl nedavajicich kecu (ano, tech je tam opravdu strasne moc, dokonce i scen.. to s tim zaverem na hrbitove si opravdu mohli odpustit), celkove smysl nedavajici rozhovory, ktere se tvari radoby inteligentne a chytre, ci dokonce zabavne a pritom jsou to snusky zvastu, ne moc drsne vypadajiciho hanksa, ktery se opravdu vice hodil na Forresta, podivnou zapletku a nelogicnosti z historickeho hlediska, kterych tam neni pomalu. Samozrejme, je to jen film a i kdyz mapuje skutecne udalosti, vzdy se najdou nejake chyby, ale kdyz uz vystupoval tenhle film tak dokonalym dojmem, mohl si Spielberg trochu vic tyhle veci pohlidat... Band of Brothers po vsech strankach stylovejsi, vypjatejsi a dokonalejsi a to ma serial bezmala 10 hodin, zatimco film necele 3... Ale ja sem dostal, to, co sem ocekaval a kdyz trochu vypnu a prestanu vnimat ten okolni patos, na 5 hvezdy to je.. Budu spravedlivi, a priznam se, ze mi prece jen nektere postavy prirostli k srdci a Hanks pres to vsechno umi hrat (ale za tim, ze se zde nehodi, stojim) Slabsi, ale stale 5tihvezdickovy zazitek.. (ja celkove nejsem ten typ, co dava 5 jen tem uplne nejdokonalejsim snimkum, obcas se u mne najde i tenhle pripad) ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna je působivá, o to pokoj. Pohled na rudou barvu moře je strašlivý a těch mrtvých ryb mi bylo naprosto upřímně líto. Pak se to vleče jak slimák po mrtvici, občas nám to oživí nějaká scéna tu k probuzení emocí (nepravý Ryan), tu k probuzení diváka (dobývání kopce s kulometem uprostřed pole), tu k zamyšlení právě probuzeného diváka (otázka zastřelit či nezastřelit zajatce), až se dopotácíme k mostu, kde tedy konečně SPOILER dosud žijící členové záchranné mise popatří na toho onoho jedinečného zachraňovaného chlapce. Libým pohledem na onoho šťastlivce jim není popřáno kochat se dlouho, protože válka. Ono se na druhou stranu až tak není čím kochat, ale vyslovila bych smělou domněnku, že to všem přítomným bylo beztak naprosto šumák. Otázkou je, zda je větší oběť obětovat jediné dítě, nebo dvě z šesti, tři z pěti, sedm z osmi ... a zda za záchranu jednoho člověka pro štěstí jedné matky, nebo aspoň relativní štěstí, stojí za to obětovat štěstí nekonkrétního množství jiných matek, babiček, otců, praotců, sourozenců (protože případná smrt posledního Ryana přinejmenším žádného člověka v kategorii sourozenec nerozpláče) a potomků jiných lidí. Zatímco závěrečná scéna u kříže na vojenském hřbitově z Vlasů mě spolehlivě rozbrečí, i když jsem to viděla již mnohokrát, tady jsem se dlouho držela, ale nakonec jsem to nezvládla a stejně jsem se smála. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu ten film hodnotím vysoce kladně - od každého jiného režiséra by to byla bomba. Na druhou stranu ale musím vidět i drobné chyby - a to zejména proto, že režisérem je Steven Spielberg, mistr nad mistry, jemuž ale (zdá se) v posledních letech malinko dochází dech. Každopádně ale je třeba podotknout, že minimálně ta úvodní cca 20-minutová bojová sekvence vejde do historie filmu. Zbytek je také velmi vydařený, ale přece jen mám dojem, že už to jaksi není ono a že Steven svou laťku pomaličku, ale jistě snižuje. A když srovnám dva válečné hity roku 1998 - tento a Tenká červená linie, pak z tohoto miniduelu vyjde TČL jako vítěz. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana je nejen pro mě jeden z nejlepších a nejkultovnějších válečných snímků jaký kdy byl natočen, ale nelze odepřít, že lví podíl na tom má ona legendární první půlhodina, která je natočena neuvěřitelně syrovým a drsným způsobem. Oscarová kamera Kaminskiho se vyznamenala a vrhne vás přímo doprostřed bojů. I když si ani Spielberg neodepřel oslavu amerického vlastenectví, tak mě to prostě nevadí ba naopak filmu to dodává správný rozměr. Herecké obsazení v čele s Hanksem, Burnsem, Pepperem, Ribisim, Dieselem a v neposlední řadě samotným Ryanem, kterého ztvárnil Matt Damon, podává vynikající výkony. Steven Spielberg poprávu obdržel svou druhou zlatou sošku za brilantní režii. I když Zachraňte vojína Ryana není bezchybný film a má i svá slabší místa, tak mě stejně nezbývá než dát jasných pět hvězdiček. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Režisér Spielberg váhal z obsadením Toma Sizemora (Seržant Horvath) pretože v čase natáčania bojoval s drogovou závislosťou. Režisér nechal Sizemora podrobiť sa denným testom na drogy a vyhrážal sa, že na ďalší deň každú scénu opätovne natočí, ak bude mať pozitívny test. (Raccoon.city)
  • Michael Bay bol prvý režisér, ktorému bolo ponúknuté, aby sa natáčania filmu ujal podľa konceptu staršieho scenára Roberta Rodata. Odmietol z dôvodom, že má ešte čas na natočenie filmu z obdobia druhej svetovej vojny, načo o tri roky natočil film Pearl Harbor. (Raccoon.city)
  • V záberoch na podvozok nemeckého tanku Tiger pri záverečných bojoch o mesto vidieť, že sa v skutočnosti nejedná o tank Tiger, pretože jeho podvozok má v skutočnosti 8 prekrývajúcich sa pojazdových kolies. V záberoch vidieť podvozok tanku s 5 neprekrývajúcimi sa pojazdovými kolesami. (Van_der_Ovec)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama