Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

kulyk 

všechny recenze uživatele

I ten slavný vaječný stavitel a čechomil Karlík si rád zakalil, hvízdnul a zapletichařil. A táta ho sral stejně, jako nás ti naši fotříci. Vynikající výkony všech výborně obsazených herců, smysluplný scénář, vtip a civilnější pohled na historii...snad proto je tento film neprávem opomíjen, zatímco můžeme během rozličných svátků sledovat ve vysílání televizních stanic (a v kanálu Nova) pořád dokola všemožné Troškovo kraviny, nebo tisící reprízu banánových zombiček. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Väčšina pánov režisérov má stredovek zafixovaný ako čosi obludné (áno, povojnový dnešok je oproti tomu jedna veľká záhrada rozkoše), preto je veľmi sympatické, že tvorcovia tohto filmu ho nevnímajú ako dobu šialených útrap. Určitý civilný prístup mal určite podiel na vzniku scenára k rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Názov filmu je trochu zavádzajúci, "Strasti Otce vlasti" by boli priliehavejšie. Hanzlík a Kolářová sú skutočne mladí a krásni a preto je len škoda, že pán kameraman nepoužil close-up, preto jedna kráľovská hviezdička dole. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kdysi, dávno tomu, jsem to viděla, tedy bylo na čase repete. Dospívání a mládí Karla IV. je tu servírováno poměrně dost netradičním způsobem, občas se mi kroutil palec u nohy, přiznávám dobrovolně. Na druhou stranu musím jedním dechem dodat, že jsem se bavila, Hanzlíkovo ucho působí přirozeně, Kolářová půvabná kočena a Kopecký v roli podivného tatí i krále famózní. Tedy ano, na konec u mě dobrý, dost dobrý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku niečo ako od Monthy Pytonovcov, alebo Mela Brooksa, ale väčšinou taký normálny historický film s úsmevnými momentami. Popravde by som si radšej pozrel buď regulérnu historickú záležitosť, alebo bláznivú komédiu. Keď je zase v nejakom filme ožratý Čech a robí blbosti, za nijako zvlášť vtipné to nepovažujem. Chyba je aj na mojej strane, pretože históriu tohto chlapíka zrovna v malíčku nemám, film by som si určite užil viac ako znalec histórie. Či už prekrývaním jednotlivých udalostí so skutočnosťou, alebo zabávaním sa na ich modifikáciách. ()

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Nemám tomu až na pár míst v podstatě co vytknout, ale prostě mi to nějak nesedlo. Jaromír Hanzlík hraje skvěle, Daniele Kolářové to neskutečně sluší a Miloš Kopecký vystřihl Jana Lucemburského přesně tak, jak si ho všichni představujeme. Příběhu nechybí vtip ani napětí, ale asi jsem od toho čekal trošku něco jiného. Zajímavé komentáře: Šandík, MariusDee. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Jan Procházka slíbil Jaromíru Hanzlíkovi roli v připravovaném filmu, ale jak šel čas a nic se nedělo, Jaromír tomu přestal věřit, avšak po roce přišel scenárista s hotovým scénářem a hlavní rolí Karla IV. (sator)
  • Ve filmu si zahrál jednu malou roli i Hanzlíkův otec František Hanzlík (1914-1995), který byl také hercem, převážně ale divadelním. (formelin)

Reklama

Reklama