Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dlhú dobu som odkladal tento snímok s presvedčením, že pôde o nejakú klasickú, americkú vymývačku mozgov formou falošného vlastenectva a demokracie. Až dnes mi však došlo, že snímok natočil Oliver Stone, ktorý preferuje trošku inú formu podávania príbehov, a presne tak aj samotný film pôsobí. "Narodený 4. júla" je krutý, no zato priamym náhľadom do svedomia americkej "kultúry", pre ktorú je vojenská invázia, no najmä násilie páchané na ľuďoch mimo jej územia, večným "občianskym" konfliktom. Tom výborný, ako vždy .. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone představuje svoji další výpověď o válce ve Vietnamu. Po skvělé Četě ukazuje válku z jiného, pro mnohé diváky méně známého pohledu. Ron Kovic (Tom Cruise) jde jako pravý patriot do armády, aby bránil svou zemi. Jak dopadne? Neslavně skončí jeho vojenský život, ale po návratu domů se z něj stává skrze nemocnice a domov opět ten patriot, který však chápe svět již úplně jinak. Určitě na tom má podíl minimálně jeho invalidní vozík, ale to není vše... Tom Cruise se snaží a každý jeho i nejzarytější odpůrce musí smeknout. Tohle měl být Oscar jak vyšitý, ale bohužel se to nepovedlo. Přesto slova chvály a film, který dokazuje jeho talent a schopnosti bude věčný. Z Čety se vrací Williem Dafoe, aby předvedl jednu malou, ale přesto těžko zapomenutelnou roli, která si zahraje klíčovou roli v konečné přeměně hlavní postavy. Vybroušený snímek, který je poměrný dlouhý a to je snad jediný jeho zápor. Silně připomíná stavbou Lovce jelenů, ale také kvalita je srovnatelné (napadá ještě přiřazení Coppolovy Apokalypsy a máme trojlístek asi nejvýznamnějších filmů o Vietnamu a jeho dopadu na život vojáků). Film o tom, jak se naděje a vize krásné budoucnosti mohou rozplynout během jediného okamžiku, který pro vás měl být tím nejlepším ve vašem životě... Cesta k prozření je trnitá a bolestivá, ale nakonec to budete jen vy a kamery, kterým řeknete své velké poselství:). ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Můj nejsilnější pocit z Narozen 4. července - "Takže ono je vlastně dobře že spojené státy pořád vedou nějakou válku. Aspoň se skrze ni zbaví spousty podřadných polointeligentních maloměšťáků a jejich obdobně polointeligentního potomstva, neb oni to tupé potomstvo zpracují tak aby se do ní s hrdou slzou v oku přihlásilo a pak tam promptně pošlo." Přejme jim to, ale za to že se mi pokusil přiblížit jejich mentalitu bych Stoneovým směrem moc díků neposílal. Většina jeho filmů je silně schematická (čest vyjímkám) a tenhle není vyjímkou, nicméně většina jeho ostatních starších filmů je alespoň při své stopáži zábavná (například ta ikonická Četa) - tenhle není. Tedy pokud nepočítám svůj cynický úsklebek při souboji vrchních kriplkáristů... což je z pohledu "sdělení" filmu vlastně docela smutné. 6/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Očakávaná prezentácia Stoneovho pohľadu na vojnu vo Vietname, tentoraz optikou jej žijúcej obete. V pomaly plynúcom príbehu sledujeme postupnú adaptáciu zmrzačeného Rona na nové podmienky existencie, ktoré veľa možností neponúkajú. Uvedomujeme si aj pokrytectvo a predsudky okolia, ktoré má radšej mŕtvych hrdinov, než mrzákov. Tom Cruise tu podáva neobvykle dobrý herecký výkon. Vcelku je to ale dosť nepríjemný film aj pre neameričanov, presvedčených, že im sa to v žiadnom prípade nemôže stať. A ešte poznámka na okraj: Ron išiel do Vietnamu ako dobrovoľník. Na to by sa nemalo zabúdať. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jakživ by mne nenapadlo, že nějaký film bude nejvíc znepokojující svým happy endem. Narozen 4. července takový má. Těžko si představit jízlivější zakončení příběhu „zrazeného“ válečného hrdiny – Stoneovou perspektivou nakonec pouze další oběti obrovského mlýnku na maso. Celkem by mě zajímalo, zda-li s takovou pointou souhlasil samotný Ron Kovic, hlavní hrdina filmu, autor knihy a spoluautor scénáře. Film mapuje jeho životní cestu od mladické naivity, touhy být nejlepší a dělat vše pro svou vlast, přes válečné zranění, které jej upoutá na lůžko a zprvu přiměje opovrhovat všemi „nevděčnými“ kritiky války ve Vietnamu, až k závěrečnému procitnutí, uvědomění si, co mu služba vlasti dala a co vzala a přidání se k zástupu tvrdou silou potlačovaných demonstrantů. Stone kritizuje Spojené státy způsobem drsným a nevybíravým, nicméně ne vulgárním. Jenom občas příliš tlačí na pilu, například v patetické scéně s mlácenými demonstranty, jinak si vystačí s méně podbízivými prostředky. Stačí záběr na pomočenou a pozvracenou podlahu, následný švenk na ochrnutého a bezmocného Kovice, který v tom sajrajtu málem leží, a zbytek už si každý domyslí. Jedním z důležitých motivů jsou hamburgery s „děravým“ masem uvnitř: lákavý zevnějšek a uvnitř něco, co jsme nečekali: velká prázdná díra a s tím související lež, přetvářka a vlastně i jakási lhostejnost a smířenost, protože tyhle burgry jdou dobře na odbyt. Samotné poselství bylo pro Stonea tentokrát bohužel důležitější než způsob, jakým nám jej sděluje. Režie není nikterak světoborná, neklidná kamera Roberta Richardsona mi šla místy vyloženě na nervy a hudba Johna Williamse zůstala ostudně nevyužita (že by pro přílišnou „američnost“?). Není zde žádná velká, do paměti se vrývající, scéna, Tom Cruise ostatně není žádný velký herec, 150 minut je proto příliš. 75% Zajímavé komentáře: Niktorius, wipeout, Bobek15 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Film měl být původně natočen v roce 1978. Čtyři dny před začátkem natáčení to producenti stopli. Tehdy měl opravdu natáčet Oliver Stone. Ron Kovic byl zklamaný, že se film nebude točit. V roce 1988 zavolal Oliver Stone Ronu Kovicovi a řekl mu, že tento film nakonec natočí. (Monco)
  • Ve filmu si také zahrálo přinejmenším 11 dalších herců, kteří se objevili ve filmu Četa. (HellFire)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama