Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skoro vždycky, když hodnotíme s uživatelem sud nějaký film, máme na něj stejný nebo hodně podobný názor. Fakt, že se jedná o agitku naprosto přehlížím, protože takovéhle naivní agitce nemůže věřit ani sám agitátor natož agitovaný, ale hlavně a především, mě vůbec nepřišlo, že tady jde o armádu, která děla z chlapečků chlapy. Především jsem vnímal jak sám život cvičí s dobráckým mazánkem takovým způsobem, že i výcvik u speciálních jednotek je proti tomu nic. Navíc herecký výkon Jaromíra Hanzlíka je super kvalitní a tak nemám žádný problém rozsvítit nad dvouma mužema ohlašující svůj příchod zářivé tři hvězdy. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

J. Hanzlík v mladých letech hodně uměl. Netřeba vyjmenovávat v čem všem hrál a hrál dobře, dával postavě správný ráz. Zde hraje úředníka ve spořitelně, co jde na základní vojenskou službu. Až zde si ho všimne kapitán, a začne mu mluvit do života. Dělat z něho chlapa, jak se dříve říkalo. Co nedokázali rodiče Švadlenky (výborně ovládá pletení koberečků a dělá to rád), tedy táta - zubař a máma, tak zvládá muž na svém místě, kapitán Sychra. Tenhle pohled na armádu těch časů, polovina sedmdesátých let se mi líbí, dojímá mě a zapomínám přitom i na podstatu socialistické armády, protože tyhle myšlenky ve mě tvůrci zatlačí a sleduji jímavé lidské příběhy, dojemné postavy, kde vysvětluje hodně život venkovanů i postava, kterou hraje V.Menšík a samotní občané venkova, či malého města. Jorga Kotrbová je dívkou, či mladou ženou, která se Švadlenkou dost manipuluje a zde se ukazuje, že Švadlenka JORGU moc nerozebírá, ta to táhne i s tamním traktoristou, ženáčem, který byl ale tak laskavý, že JORGU oplodnil, i když má vlastní ženu. Konec je ale zvláštní. Švadlenka se pochlapil, ale až moc, takže žena Jorga, mu uteče s traktoristou, co se dá k na lepší, a vezme si synka domů, i když není jeho, ale má ho moc rád, a tak se o něho chce starat, a dítě se přitom ve filmu vůbec neprojevuje, nevíme zda je to budoucí revolucionář či řezník či učitel, nic! No, ale jinak je to milý film. Jen se u něho nesmí moc hloubat. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Aj ja som bol dva roky na vojne. Ale takýto ideál, to je trocha moc. Z chlapca urobili chlapa. Aj z nás urobili chlapov, ale takých, že keď som sa pozrel na uniformu tak mi bolo ...!!! Teraz len spomínam na chalanov s ktoríme sme spolu prežívali tie dva roky??? Film je dosť ideologický , ale dá sa...60%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film koukal, přišlo mi, že v TV programu píší o úplně jiném filmu. Psali, že je film o chlapci, kterému říkají Švadlenka, jenž dostal povolávací rozkaz a vojna (prostřednictvím otcovského soudruha velitele) z něho udělá chlapa. Není to tak úplně pravda. Tato dějová linie tu sice je, zvláště v první půli. Zobrazení vojny je značně zidealizované a romantické. Ovšem dle mého je hlavní dějovou linií vztah Švadlenky s dívkou Julkou. Tudíž tento film je pro mne spíše než komunistickou agitkou celkem dobrým melodramatem o chlapci, který se ožení s dívkou, která má nemanželské dítě, aby vyvrátili sousedské pomluvy. 50%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Z vojenského prostředí toho teda tam moc nebylo. Ale když jo, tak mě srdce plesalo. Jak na začátku běhali dráhu zručnosti a v závěru, jak bylo cvičení tanků. Když s nimi stříleli po poli, na to se tak krásně dívá. Stejně jako když náklaďáky přejížděly řeku ve slejváku. Jenže to je tak vše z vojny. Zbytek se točí kolem toho, že Hanzlík alias švadlenka potká ženskou s dítětem a všichni mají kecy. To je tak odporný někdo zakazuje chlapovi, aby si vzal ženskou s dětma. Cítím z toho jen závist, že by Hanzlík mohl být konečně šťastný. Z vlastní zkušenosti tihle byli ještě mírný kurvy. [2691. hodnocení, 84. komentář, 47%] ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Režisérovi Václavu Vorlíčkovi se původně do filmu moc nechtělo: „Obával jsem se látky z vojenského prostředí, což zrovna nebyl můj šálek kávy. Přidělili mi to z Barrandova. Když jsem si ale přečetl scénář Gustava Oplustila, který v něm popsal své zážitky z vojny, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Trochu jsme to pak ještě ale upravili.“ (SONY_)
  • Vítězslav Jandák má na začátku filmu paruku, než se dá „ostříhat“ na rozkaz velitele. (M.B)

Reklama

Reklama