Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Jo jo, doktore Mráčku... byla to tehdá taková dobová manýra strhávat "staré, ošklivé a buržoazní" stavby a nahrazovat je "novým, uvědomělým a krásným". Oněch strženejch baráků je mi líto. Vodníci si však svou krvavou genocidu zasloužili - pochopili příliš pozdě, že v době, kdy zítra znamená včera, jsou již pouhým přežitkem. Nepotřebujeme přece strašidla, když máme Národní výbor... No ne? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek prostě zbožňuji. Je to krásně hravé, ujeté a zároveň to má příběh, který má hlavu a patu, je zde spousta gagů, ať už spojených se psem, anebo s vodnickou podstatou, které jsou skvělým kořením filmu. A v tom všem hrají naprosto skvělí čeští herci. Jako dítě jsem ten film miloval, po letech se nic nezměnilo. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co si neutopím, to nemám." Jsem řádně vychovaný, takže do vody vcházím zásadně oblečený, nevypouštím bubliny a z vody vycházím vždy suchý. Taky pěstuju lekníny v posteli, dušičky mám pečlivě evidované a představa, že by mě někdo chtěl vystěhovat z vlhka mne přivádí k nepříčetnosti. Takže, Mráčku, pojď si pro jednu do čenichu, ať se s tebou můžu pobavit. Vlastně ne, nechoď. S JUDr. Mráčkem se totiž člověk ani vodník zase tak moc nezasměje, ale Jana je mi moc sympatická a ta vodnická pakáž taky umí být řádně zábavná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další skvělá československá komedie, která potěší i po letech, i když některé scény jsou zde zbytečně natahované (především s prof. Ikebanou, ale taky než bytovému referentovi dojde, s kým má tu čest). Vlastně je to smutná komedie, když ji vezmeme jako podobenství o tom, jak se vytrácí fantazie z našich životů a její místo zaujímají všední a obyčejné věci, nejlépe znormované a oštemplované. Líbí se mi trio sloužících vodníků, líbí se mi ta letní pohoda, ta touha žít naplno. Ano, je to pohádka, ale i pohádky mají svůj význam. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Když useknou vodníkovi nohu, hned v následujícím záběru je vidět, že kose úplně chybí kovové ostří - je tam pouze násada. (ludva10)
  • Ve filmu odjíždějí auta od domu Wassermanových na obě strany. Ve skutečnosti to však šlo jen na jednu stranu, a to přes park Kampa, kde byl i tak provoz motorových vozidel omezen. (funhouse)
  • V záběru v márnici, když má Mrázek (Václav Štercl) převézt „tu paní z Dejvic a utopeného právníka“, je zřetelně vidět stín mikrofonu, včetně pohybu. (gug)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama