Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedinečná a dokonalá práce dalšího geniálního spojení československé kinematografie Macourek-Vorlíček. Triky používané v tomto snímku, by se mohly pouštět jako názorná školní pomůcka v Holywoodu. Tohle byli a jsou mistři svého oboru. Vše co dokázali vymyslet, zamotat a zase dějově rozplést, dokázali i natočit. Pomocí zrcadel, kamery, trpělivost a optického klamu dokázali vše, co je napadlo. "Copak se stalo, Karlíčku, ále Lojzik mu usek nohu, ale neni to nic vážnýho" ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá komedie o konci vodníků v Čechách, ve které spatřuji paralelu s koncem hamižných kapitalistů. Vodníci, bratři Bertík (František Filipovský), Karel (výborný Vladimír Menšík) a Alois (Zdeněk Řehoř) se totiž dobrovolně vzdají nesmrtelnosti, protože už je nebaví otrocky sloužit svoji sestře Matyldě (krásně panovačná Míla Myslíková), terá nakonec krásně nakynula a jejímu manželovi panu Wassermannovi (úžasný Miloš Kopecký). Přesto, že je jich v Čechách málo, tak se likvidují schválně i omylem navzájem. Aloisova dcera Jana Vodičková (svěže půvabná Libuše Šafránková) se zamiluje do Dr. Jindřicha Mráčka (Jaromír Hanzlík), který je svou umanutostí zlikvidovat vodnické přirozené prostředí až otravný. A nepřestává ani po zjištění pravého stavu věcí, stejně jako komunisté kradli majetky těch, co si vydělali. Jana se zbaví svého vodnického panictví právě s Jindřichem. Její sestřenice Polly (nádherně rozmazlená Eva Tretnarová) přichází o vodnictví omylem, její milenec Albert Bach (Čestmír Řanda) se svojí chotí je asanován z pomstichtivosti jejího otce, pana Wassermanna a vodničtí nápadníci Thomas (Jiří Hrzán) a Rolf (Miroslav Masopust), kteří byli vysláni k rozmnožování vodníků do Čech, se připravují o vodnictví svoji hloupostí. Zkrátka konec posledních kapitalistů v Čechách a zrušení třídních rozdílů. Další zajímavé postavy: Jindřichova matka (Stella Zázvorková), která je umanuta svou prací, Jindřichův kamarád, chirurg Honza (Vlastimil Hašek), jenž na dotaz jestli se nebojí infekce při operaci, odpovídá:"ne, když si po tom umejeme ruce, nemůže se nám nic stát." a úplatný Jindřichův zástupce Křeček (Jiří Lír). Půvabně ztřeštěná pohádková komedie, kde se snadno cestuje vodovodem a s marnými pokusy utopit Dr. Mráčka. ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Další kvalitní produkt mistra pohádek Vorlíčka. Nejvíce mě dostávaly triky kameramana Novotného. Co se týká děje, ten by mohl být i dnes aktuální, kdo také neměl touhu být nesmrtelný? Pokud by naši tři vodníci nebyli poskoky pana Wassermanna, asi by si života užívali dodnes. Pochybuju, že by se ještě natočil film s obdobnou tématikou a přitáhl by diváky k obrazovkám stejně jako kdysi. Holt staré zlaté časy... ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Jo jo, doktore Mráčku... byla to tehdá taková dobová manýra strhávat "staré, ošklivé a buržoazní" stavby a nahrazovat je "novým, uvědomělým a krásným". Oněch strženejch baráků je mi líto. Vodníci si však svou krvavou genocidu zasloužili - pochopili příliš pozdě, že v době, kdy zítra znamená včera, jsou již pouhým přežitkem. Nepotřebujeme přece strašidla, když máme Národní výbor... No ne? ()

klima777 

všechny recenze uživatele

2,5*, protože vodníci v Čechách prohráli na celé čáře a ještě se zlehka socialisticky radovali. Ovšem v době normalizace to byl jeden z pohádkově-nepohádkových úletů, které osvěžily, ovšem daly též zapomenout (je to dobře nebo špatně?) a v podstatě funguje i dnes. Vorlíček s Macourkem mají na kontě mnohem lepší filmy (a také pár horších). ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Vlnenie pred hercami, keď boli pod vodou, bolo dosiahnuté tak, že v akváriu, ktoré bolo pred nimi  ktoré snímala kamera, čerili vodu rukou, čím sa dosiahol efekt vlnenia, čím vznikal efekt, že sú herci skutočne pod vodou. (Raccoon.city)
  • V scéne jednania u Dr. Mráčka (Jaromír Hanzlík) majú vodníci v hrnčeku právnika Jahodu. Nešťastnou náhodou sa hrnček prevrhne a viditeľne sa rozbije (odštiepi sa horná časť hrnčeka). Avšak v nasledujúcej scéne, keď už je "dušička" preč a vodníci prázdny hrnček zatvárajú, je hrnček opäť celý a bez poškodenia. (mikinko51)
  • Když Wassermann (Miloš Kopecký) leze do umyvadla, je zřetelně vidět, že pod umyvadlem je umístěno zrcadlo. (tyna97)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama