Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá komedie o konci vodníků v Čechách, ve které spatřuji paralelu s koncem hamižných kapitalistů. Vodníci, bratři Bertík (František Filipovský), Karel (výborný Vladimír Menšík) a Alois (Zdeněk Řehoř) se totiž dobrovolně vzdají nesmrtelnosti, protože už je nebaví otrocky sloužit svoji sestře Matyldě (krásně panovačná Míla Myslíková), terá nakonec krásně nakynula a jejímu manželovi panu Wassermannovi (úžasný Miloš Kopecký). Přesto, že je jich v Čechách málo, tak se likvidují schválně i omylem navzájem. Aloisova dcera Jana Vodičková (svěže půvabná Libuše Šafránková) se zamiluje do Dr. Jindřicha Mráčka (Jaromír Hanzlík), který je svou umanutostí zlikvidovat vodnické přirozené prostředí až otravný. A nepřestává ani po zjištění pravého stavu věcí, stejně jako komunisté kradli majetky těch, co si vydělali. Jana se zbaví svého vodnického panictví právě s Jindřichem. Její sestřenice Polly (nádherně rozmazlená Eva Tretnarová) přichází o vodnictví omylem, její milenec Albert Bach (Čestmír Řanda) se svojí chotí je asanován z pomstichtivosti jejího otce, pana Wassermanna a vodničtí nápadníci Thomas (Jiří Hrzán) a Rolf (Miroslav Masopust), kteří byli vysláni k rozmnožování vodníků do Čech, se připravují o vodnictví svoji hloupostí. Zkrátka konec posledních kapitalistů v Čechách a zrušení třídních rozdílů. Další zajímavé postavy: Jindřichova matka (Stella Zázvorková), která je umanuta svou prací, Jindřichův kamarád, chirurg Honza (Vlastimil Hašek), jenž na dotaz jestli se nebojí infekce při operaci, odpovídá:"ne, když si po tom umejeme ruce, nemůže se nám nic stát." a úplatný Jindřichův zástupce Křeček (Jiří Lír). Půvabně ztřeštěná pohádková komedie, kde se snadno cestuje vodovodem a s marnými pokusy utopit Dr. Mráčka. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Co je to za způsoby, dyk ste mokrej!"......"Zase nějaká reklama. Polohrubá... To se může hodit..."........... Pa pa papapapa pa.....Tak tohle je srdcovka, to můžu vidět opakovaně a vůbec mi to nevadí. Obsazení je luxusní, dialogy perfektní, triky fajn, písnička na konci super. Všechno dohromady je za 5 hrnků s dušičkama.... Haló, tady profesor Ikebara, profesor Ikebara.... ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Ja osobne mám tieto filmy od našich českých susedov ohromne rád. Môžem ich vidieť miliónkrát, nikdy ich nemať dosť, vždy sa zasmiať na mojich obľúbených hláškach a vidieť talentovaných hercov ako boli napríklad Vladmír Menšík alebo Miloš Kopecký, ktorí dávali do filmov ohromného ducha a charizmu a humor, ktorý ich robí jedinečné. A Jak Utopit Dr. Mráčka nie je výnimkou. Pre mňa je tento film radosť sledovať, kedykoľvek je v telke a pripomenúť si tú ohromnú dávku zábavu, ktorú som pri nich strávil. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. Jaromír Hanzlík a Libuše Šafránková jsou skvělý pár, o hvězdném složení vedlejších rolí není třeba hovořit, každý kdo se narodil v této zemi to musí vědět dobře sám! ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Další z klasických českých komedií, které si jsou schopny najít své příznivce. Nepopírám, že je to dobrá komedie, ale mě prostě tolik nezaujala. Viděla sem jí hodněkrát, ale nikdy jsem nedokázala najít k tomuhle příběhu cestu. Herecké výkony jsou dobré a jen zpracování je poměrně zastaralé, ale to se dá vzhledem ke stáří pominout. Pro mě to ale už asi navždy zůstane lehce nadprůměrná česká komedie. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Scéna, v níž je Jana (Libuše Šafránková) na koupališti s kamarádkami, se natáčela ve Žlutých lázních, v Praze 4 - Podolí. V pozadí je možné vidět i kostel Sv. Filipa a Jakuba, který je na Zlíchově v Praze 5. (blackrain)
  • Když se Wassermann (Miloš Kopecký) mění v rybu, lze v levé části obrazovky na zdi spatřit, jak z obrazu odchází jeho stín. (tyna97)
  • Film by sa teoreticky mohol dočkať druhého dielu, respektívne prerábky v hollywoodskom štýle. Filmu v amerických reáliách, určeného pre tamojší trh, který by mal hollywoodsku podobu, sa ujala Pavlína Moskalyková, ktorá už dávnejšie získala autorské práva a nechala si scenár v USA pred časom zaregistrovať. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama