Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jak utopit Doktora Mráčka je pro mě nejsympatičtější ztvárnění vodníků co jsem viděl. Je pravdou, že postrádá klasického pohádkového - zeleného hastrmana, který dělá brekeke, ale tohle je taky svým způsobem modernější klasika. Vodníci cestují umyvadlem, mají zatopené sklepy a chtějí utopit Mráčka. Když k tomu přidáme i skvělé české osazenstvo herců není co řešit. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. Jaromír Hanzlík a Libuše Šafránková jsou skvělý pár, o hvězdném složení vedlejších rolí není třeba hovořit, každý kdo se narodil v této zemi to musí vědět dobře sám! ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá komedie o konci vodníků v Čechách, ve které spatřuji paralelu s koncem hamižných kapitalistů. Vodníci, bratři Bertík (František Filipovský), Karel (výborný Vladimír Menšík) a Alois (Zdeněk Řehoř) se totiž dobrovolně vzdají nesmrtelnosti, protože už je nebaví otrocky sloužit svoji sestře Matyldě (krásně panovačná Míla Myslíková), terá nakonec krásně nakynula a jejímu manželovi panu Wassermannovi (úžasný Miloš Kopecký). Přesto, že je jich v Čechách málo, tak se likvidují schválně i omylem navzájem. Aloisova dcera Jana Vodičková (svěže půvabná Libuše Šafránková) se zamiluje do Dr. Jindřicha Mráčka (Jaromír Hanzlík), který je svou umanutostí zlikvidovat vodnické přirozené prostředí až otravný. A nepřestává ani po zjištění pravého stavu věcí, stejně jako komunisté kradli majetky těch, co si vydělali. Jana se zbaví svého vodnického panictví právě s Jindřichem. Její sestřenice Polly (nádherně rozmazlená Eva Tretnarová) přichází o vodnictví omylem, její milenec Albert Bach (Čestmír Řanda) se svojí chotí je asanován z pomstichtivosti jejího otce, pana Wassermanna a vodničtí nápadníci Thomas (Jiří Hrzán) a Rolf (Miroslav Masopust), kteří byli vysláni k rozmnožování vodníků do Čech, se připravují o vodnictví svoji hloupostí. Zkrátka konec posledních kapitalistů v Čechách a zrušení třídních rozdílů. Další zajímavé postavy: Jindřichova matka (Stella Zázvorková), která je umanuta svou prací, Jindřichův kamarád, chirurg Honza (Vlastimil Hašek), jenž na dotaz jestli se nebojí infekce při operaci, odpovídá:"ne, když si po tom umejeme ruce, nemůže se nám nic stát." a úplatný Jindřichův zástupce Křeček (Jiří Lír). Půvabně ztřeštěná pohádková komedie, kde se snadno cestuje vodovodem a s marnými pokusy utopit Dr. Mráčka. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

"Škrrr... škrrr... škrrpál!" Kdyby se více pracovalo s vnitřním univerzem mytických bytostí v pozadí současných kulis a la Vodník: The Masquerade, mohlo to být tehdy přelomové v kontextu všech následných Bladeů a Underworldů. Bohužel z toho vyšla akorát dost unavená tendenční veselohra, která si bere z normalizace jen to nejhorší. Tedy socialismus bez inkluzivity, kde naopak každá odchylka od "normálnosti" je považována za buržoazní přežitek hodný převýchovy, kterou zde může poskytnout mimo jiné okušení proletářského jablka poznání - tlačenky z pergamenu. Ve světě, jehož jediné schválené východisko je pracovat a množit se do rytmu Vondráčkový s Neckářem, je pak logické, že objekt milostného zájmu protagonistky má dvě charakterové polohy - "Ty můj kapříku." a "Hele, jestli seš ještě naštvaná kvůli tomu včerejšku, tak se uklidni.". Přičemž film mu ani za jednu z nich nedá pěstí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný výtvor mi do rozprávkového zaradenia vôbec nesedí. Je tu len myšlienka, že nesmrteľnosť vôbec nie je viac ako láska, ale to je len doplnok čohosi iného. O to viac sa mi film páčil ako komédia, ktorej myšlienky a spracovanie (na svoj vek) vôbec nezostarli a stále je to veľmi nadčasové. Kto z nás by sa nechcel premeniť na kapra :). 80%.. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Vodička (Zdeněk Řehoř) nosí tričko s nápisem „Vltavan“. Vltavan v Praze byl nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavanů“. Vzhledem k tomu, že ve filmu zazní, že vodníci jsou nesmrtelní, mohl být zakládajícím členem. (sator)
  • Film by sa teoreticky mohol dočkať druhého dielu, respektívne prerábky v hollywoodskom štýle. Filmu v amerických reáliách, určeného pre tamojší trh, který by mal hollywoodsku podobu, sa ujala Pavlína Moskalyková, ktorá už dávnejšie získala autorské práva a nechala si scenár v USA pred časom zaregistrovať. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama