Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Hodnocení možná trochu "nadhodnocené", ale za tu výpravu si to zaslouží. Jinak se víceméně ztotožňuji s tím, co bylo řečeno již níže. Koprodukce s Němci tuto pohádku potopila. Množství temných scének, stejně jako snaha vytvořit z pohádky téměř akční hororovou podívanou na úkor té "milé české pohádkovosti" se příliš nepovedlo. Krásné scénky s babičkou Jadwigou (proč jen zvolili tato jména?!) u její chaloupky s pasoucí se srnkou či vesnické divadlo s cirkusáky jsou vzácné. Většinou jsou nahrazeny tmavými scénami se Skeletonem (Karel Roden jako více než "uvěřitelný zloduch", v dětských pohádkách však trochu přehnané pojetí zla) a boji se zákeřnými potvorami (mezi něž patří i duo Langmajer-Zounar:)). Na druhou stranu je kladem příběhu volba princezny, okouzlující Tina Ruland si mohla střihnout více pohádkových rolí. Škoda jen, že ji nedoprovodil český herec, když se jedná o česko-německou pohádku... Také hudba se povedla, Ondřej Soukup se jako správný švec drží svého kopyta. V malé roli se mi také líbila Mahulena Bočanová, mohla dostat v pohádce větší prostor. Replika ptáka Ohniváka však byla otřesná, to přímo bilo do očí. Ani dítě snad neuvěří, že by to zvíře mohlo být živé... I tak ale hodnotím 50-60% za určitý díl pohádkovosti, kterou si i přes všechny zápory "Pták Ohnivák" udržel. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka spíše pro dospělé, pro děti je to místy docela drsné. Hodně scén ve tmě předurčují spíše k večernímu sledování, místy opravdu není nic vidět. Trikově to není marné, dějově poměrně zajímavé, Roden špičkový, některé dialogy poněkud nesmyslné, ale to už tak někdy v koprodukcích bývá. Sice temnější pohádka, než na které jsme zvyklí, ale to není ke škodě. Kritika mnohých uživatelů zbytečná, existují daleko horší pohádky viz např. letošní (2015) vánoce. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolnutí dvou komerci blízkých přístupů, z nichž jako tvořivější se projevil přes některá klopýtnutí ten český, dopadlo, jak dopadlo. Nezvládnuté filmové triky, děj, místy připomínající výslech na právu útrpném, nevyrovnané herecké výkony (nesporná osobnost, jakou je Marián Labuda, náhle nemá co hrát), natahovaná kaše, co se mění ve žvýkací gumu bez začátku i konce, to jsou hlavní svízele ambiciózně pojatého projektu, do nějž vstoupila řada vynikajících českých jmen. Ne vždy musí německé peníze znamenat povznesení, až příliš často koprodukce tohoto druhu končí v pomyslné škarpě. Rozporuplný dojem z pohádky, která se pokusila propojit grimmovské a erbenovské prvky a náměty, doplatil na prvoplánově požadovanou diváckou úspěšnost. Místo očekávané kvality jsme tak konfrontováni s neduživým polotovarem, sloužícím poprávu jako příklad toho, jak se k osvědčenému, nosnému pohádkovému tématu přistupovat nemá. Bohužel. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pro koprodukční pohádky mám slabost a tato není výjimkou. Vorlíčkův Pták Ohnivák je ideální adventurou, kde se honba za plněním úkolů mísí se syrovou atmosférou a místy velice zdařilými hereckými výkony. Výprava odpovídá středověkému nádechu, triky upomínají na klasická loutková řešení let minulých a zároveň přidávají cosi nového. Barrandovské kostýmy jsou standardně dobré, Soukupova hudba a spolupráce s Lucií Bílou je milým překvapením. Příští Jezerní královna už měla možnost oslnit také leskem podmořského světa, zde ještě zdaleka největší hvězdou byl Horst Buchholz, spolupracující s mezinárodním pohádkovým týmem už na 4. Fantaghiró. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Hodně stupidní a obecně nepovedená pohádka. Vůbec nevím, proč se jmenuje "Pták Ohnivák", když samotný pták Ohnivák ve filmu nemá skoro žádný účel, je to v podstatě velmi dobrý příklad takzvaného "macguffinu", předmět, bez něhož by se neuskutečnil děj filmu, ale zároveň je úplně zbytečný a zaměnitelný čímkoli jiným. Děj sám o sobě není ničím působivý, postavy nejsou ničím zajímavé, všechny mají jednu definující vlastnost a tím jejich charkterizace končí. Herecké výkony ale byly fajn, Karel Roden byl bez pochyby ze všech nejlepší. Hudba byla většinou nevýrazná a orchestrální, v jedné scéně se ale změnila v jakousi jazzovou směsku, která úplně zničila napětí zmíněné scény. Počítačové bleskové efekty nebyly špatné, jenom nechápu jak se v jedné scéně odrážely od kamenných stěn, tak blesky nefungují. 2/10 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)
  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)

Reklama

Reklama