Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co říct, jako dítě jsem tenhle pohádkový seriál vyloženě žrala a možná i dnes bych byla schopná vidět nějaký díl bez újmy na duševním zdraví. Hrozně se mi líbil Rumburak:-). Úspěchu jistě pomohla řada vynikajících českých herců, skvělé kostýmy i příběhy plné fantazie - byť občas vyloženě absurdní (viz postava francouzského Fantomase mezi českými princeznami a čarodějnicemi, divím se, že nebyl zakomponován i Mrazík:-)). "Arabela" je seriál pro děti, budu tedy hodnotit ze svého někdejšího dětského hlediska: 95%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Seriál, který dokázal, ve své době a snad i dnes, spoutat český národ víc, než hokejové vítězství. Triky, které zde provádí pan Vorlíček, byly na svojí dobu fenomén, přesně jak jsme u pana režiséra zvyklí. Precizní zamotaný scénář a herecké výkony z toho dělají bezkonkurenční záležitost. Jediné co bych vytknul, jsou příliš časově krátké epizody :) (Ty, co si řikáš igi.B, Ty jsi spadl odkud prosím Tě? raději už nic nekomentuj) ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který jsem v dětských letech naprosto hltal. Nemohl jsem se dočkat dalších dílů. Děj je skvěle vymyšlený a plný různorodých postav ze dvou světů. Právě ono spojení světa lidského a pohádkového utvořilo vynikající, napínavé, tajemné i humorné scény. Myslel jsem si, že seriál po letech ztratil kouzlo, ale kdepak. Rád jsem ho zhlédnul i teď a zabralo to jen dva dny. Pro mě nejkultovnější český seriál. 100% ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Kouzelný pohádkový seriál. Sice malinko zestárnul a očima dospělého už tak kouzelný není, ale to se mu dá odpustit. Zvláště ve srovnání s hrůzným pokusem o pokračování. Potěší široké obsazení - i v několikavětých štěcích se objeví známí herci (třeba Sv. Beneš jako ředitel hotelu, M. Neděla jako generál, V. Jandák jako tysikář), naopak pobaví úspornost v kostýmech - např. Arabela si na celý seriál vystačí se dvěma (!), jeden pohádkový a jeden v reálném světě, totéž královna (nepočítáme-li samozřejmě převlek hrdličky, ve kterém stráví většinu času) a vlastně i král (kdybychom tedy nepočítali pracovní a internační přidělené oděvy). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli, jsem jako dítě ujížděl na nějaký seriál tak to byla Arabela. Chtěl jsem mít kouzelný prsten, stejně tak současně jsem chtěl být fantomas a mít za ženu krásnou princeznu Arabelu . Za komunistů nebyl moc důvod, proč koukat na obrazovku, ale Arabela navždy zůstane v mém dětském světě, jako zářivá perla mezi uhlím v karvinských dolech. ()

Galerie (484)

Zajímavosti (76)

  • Keď bol Mekota (Jiří Krytinář) strelený šípom do zadku, mal pod kostýmom vankúš a pod ním ešte drevenú doštičku. Ale raz pri opakovanom zábere išiel šíp trochu iným smerom ako mal a prešiel hercovi až na kožu a odrel mu zadok. (Raccoon.city)
  • V epizodě Rumburakova pomsta (1980) jsou vidět 4 prsteny, kdy jeden má Vigo (Jiří Sovák), jeden Rumburak (Jiří Lábus) a dva jsou na Chechotově panství ve skříni. Po zbytek seriálu už jsou postupně zaznamenávány jen tři prsteny, z nichž jsou dva roztaveny a zbyde jen jeden. (Urbifous)
  • Jména služebných, které Rumburak objeví v zřícenině hradu, se mezi námi obyčejnými lidmi nejenže nezřídka pletou, ale často se stanou i předmětem vášnivých hospodských debat a nekonečného hašteření. Tomuto je třeba učiniti definitivní přítrž: Zříceninu hradu objeví Rumburak při letu s čarodějnicí na hranicích mezi královstvím pohádek pro děti a říší pohádek pro dospělé. Majitelem hradu byl jistý Chechota, který však toho času již nebyl mezi tvory hmatatelnými. Na hradě zůstali po Chechotovi tři sloužící – ďábel Blekota, malý Mekota a Pekota, který má „sundavací“ hlavu. Sestavu doplňují ještě dva psi – Fekota a Jekota. Rumburak byl udiven, jak mohli ztratit svého pána, když pohádkové bytosti přeci neumírají, ale Blekota mu vysvětlil, že Chechota vlastně tak úplně neumřel, ale že je na jisté formě odpočinku. Po 1 000 letech života byl unaven, a tak se proměnil v lesní vůni. (Posheidon)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama