Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak co, milí diváci. Má nash. drtivě setřít normalizační seriál a odhalit tu falešnou možnost volby jako zrůdnou manipulaci a nechtěnou alegorii tehdejšího hrůzného režimu? Nebo se má vykašlat na politiku, a podívat se na seriál jako na nenáročnou kuchařskou zábavu. Hlasujte teď. Jejda, to nám to lítá. Prosím dohlasujte. Jednadvacet, dvaadvacet, třiadvacet. Tak nashi. Vidíš to sám. Jdi na to. ––––– Roztomile hravá blbinka, která sleduje raketovou kariéru kuchařského zelenáče od knedlíků až téměř po ministra kuchyní a jídelen, to vše za pomoci žárovkami blikajícího národa. Zatímco Sváťa Kuřátko měl každou chvíli nejasno, soudruh Jílek mrknul na energetické ukazatele a měj jasno. Neustálé vstupy do děje sice občas rušily, zejména když maskovaly překvapivě plytký děj plný všedních kuchařských klišé, to vše ale vyvažovalo skvělé obsazení a některé výtečné herecké party, takže bylo většinou potěšením se dívat. Všechno to samozřejmě byla hra, která měla diváka pobavit a vtáhnout. Že výsledky hlasování neovlivní vývoj příběhu, ale vyvolají jen lokální vlny, které se během chvíle opět ustálí do původního směru bylo zřejmé a neměl jsem s tím problém. A myslím, že ani diváci, kteří se tehdy hry účastnili. Stejně tak pobavily některé zdejší komentáře ve stylu „nechutná mystifikace o svobodě volby odráží hrůznost tehdejšího režimu.“ Jako kdyby to dnes bylo jinak. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Z otravnej šede socialistických televíznych seriálov to vytrháva jedine to, že sa jednalo o pokus aktívne zapojiť divákov do formovania vývoju samotného deja. Niekoľko starostlivo vybratých súdruhov prišlo do štúdia, aby v určitých zlomových situáciach zahlasovali akou cestou sa má dať hlavný hrdina, kuchár Svatopluk Kuřátko. Ľudia pri televíznych obrazovkách dávali najavo svoj názor prostredníctvom zapínania či vypínania elektrických spotrebičov, čo v energetickom ústave vyvolalo výkyvy spotreby jedným alebo druhým smerom a tak sa rozpoznal hlas väčšiny. Bolo to originálne, nevšedné. V dnešnej dobe je podobný projekt už úplne nemysliteľný. ** ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kinoautomat je unikátní a výjimečný československý vynález Radúze Činčery, který ale dostal (těžko v tomto případě však napsat neprávem) mediální tvář Miroslava Horníčka, jenž ho uváděl a ,,obsluhoval". Diváci na Světové výstavě Expo‘67 měli sami možnost v určitých momentech rozhodnout o tom, jakým směrem se má ubírat děj sledovaného dramatického filmového kusu. Něco podobného se pokusili zapakovat československý seriálový král František Filip spolu s elitním českým scénáristou Jaroslavem Dietlem a vymysleli ,,teleautomat", tedy obdobu kinoautomatu, ovšem na seriálové bázi. Nápad to byl unikátní a v zatuchlých vodách československé postnormalizační televizní tvorby dokonce spásonosný...kdyby... Kdyby se tvůrci vyvarovali mainstreamové dobové produkce a hluboce neupadli do dobového tvůrčího stereotypu ála československá posedlost seriály. Dějově a obsahově je tenhle seriál skutečně hodně průměrný. Tři hvězdičky za nápad a nevšední originalitu, interaktivní přístup k televiznímu médiu, hodně skoupě ale za realizaci... ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Ano tento serial jsem mel moc rad. Pamatuji si jak jsem lital po byte a mackal vypinace.Naprosto originalni myslenka tvurcu,ktera jak zde uz nekdo uvedl by mohla byt opet ozivena a podporena vyrobou podobneho poradu,ktery si dovolim tvrdit by se setkal se zajmem divaku.Jozef Dvorak ve sve roli - jednickovy.David Matasek se pro roli cisnika Ferdy hodil znamenite. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ja tieto socialistické dietloviny o povolaniach môžem. V tejto sa preberá kuchyňa a ľudia v nej, postupne od menšieho zasneženého hotelu na horách, cez honosný grandhotel v kúpeľnom meste až po k otvoreniu spejúci novučičký interhotel v meste hlavnom. Zloženie kolektívov je rôznorodé: dominantný energetik Bláha, nervák Moučka, intrigán Racek, alibista Augusta, pártygirl Veškrnová, skorokriminálnik Zedníček, nešťastník Somr, opilec Bruder a ďalší. Svoj priestor dostanú aj riaditelia hotelov, recepčné, čašníci, skladníci a námestníci. Ústredný hrdina si pravidelne nevie rady a upiera bezradný pohľad do kamery, kedy je dej pozastavený a jeho predstaviteľ sa v roli moderátora táže divákov, aby zaňho rozhodli. Buďto zopár desiatok vyvolených v štúdiu, kde má v prvej rade posadenú minimálne jednu študentku na otázku, ktorí klikaním na bakelitové gombíky na ovládačoch väčšinovo zvolia jednu z alternatív. Alebo sa zameria na milióny papučových kultúrnikov pred obrazovkami, aby zhasínaním a zažínaním žiaroviek dali najavo svoj názor digitálnym ciferníkom v štátnom energetickom dispečingu. V dnešnej dobe mobilno-internetovej by tento proces bol zaiste ľahšie zvládnuteľný, ale o vtedajšej sledovanosti dnešní tvorcovia seriálov môžu už len snívať. Každopádne ma tento trinásťdielny seriál pobavil značne, či už chcene alebo nechcene, viac som sa rozpísal pri hodnotení jednotlivých epizód. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • David Matásek (čašník z hotelu Slovan) v dobe natáčania a vysielania seriálu ešte nemal televíziu. [Zdroj: iDnes] (Raccoon.city)
  • Kritika sa v roku 2013 vyjadrila k seriálu takto: "Dá sa povedať, že to bola beletrizovaná a surrealistickejšia verzia sovietskej televíznej šou, ktorej zámerom bolo vštepiť divákom túžbu robiť svoju prácu lepšie. Nedostatok fantázie v scenároch sa dal vysvetliť účelom seriálu: rozhodnúť, ako rozpaky vyriešia, totiž nemal kuchár Svätopluk, ale divák.“ (Raccoon.city)
  • Divákom dej nebol ľahostajný a posielali listy, ako pán z Prahy 6, ktorý prejavil rozpaky nad seriálom, pretože pokarhanie v príbehu Pivár pokladá za priamo odstrašujúci príklad toho, ako sa kárne opatrenia vykonávať nemá. V tejto súvislosti mu predovšetkým vadilo, že v hoteli akoby vôbec neexistovala stranícka a odborová organizácia. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama