Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

Uesbe 

všechny recenze uživatele

jeden z naj socíkovských seriálov...... zábavné situácie, na ktorých sa dá pobavit asi aj pre to, že ich už nemusíme zažívat......*konflikty v kolektíve*, Svatopluk a fourth wall* ,*publikum je viac v rozpakoch z Dvorákových otázok než sám Svatopluk*, *bububu riešenie krádeží na pracovisku*,*záporní inžinieri*, * námestek s moravčinou, ktorý sa vyspal aj vo vyšetrovačke* *food porn -normy teplých jídel style* Dietl proste zvládal psychologiu postáv aj v hnusnej cenzúre a kontrole, sem-tam bol aj originálny humor E10,12......a hlavne, v každej epizode je jeden jasný dokaz, že vela sa toho v spoločnosti nezmenilo. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

JOOOO, tak Sváta Kuřátko prostě jel. Za komančů se tenhle televizní interaktivní "experiment" stal doslova hitem. Lidé zhasínali a rozsvěceli po celé Praze okna, podle toho, jestli měl Kuře napráskat špatně vařícího kolegu, nebo se na to vykašlat a hledět si, aby dobře zahustil svíčkovou. Poté, co ho ČT zopakovala a já ho měl možnost vidět prvně musím říct, že když si odmyslím ty komančistické kecy, tak tu máme výborný pohled do gastronomického zákulisí...A pokaždé sem měl strašnou chuť na něco dobrého.. No a Dvořák tu hraje vyjímečně obstojně. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Někdy v roce 1998, když jsem byl ještě v dětském věku, tak ČT vysílala "Rozpaky kuchaře Svatopluka po 14 letech", kde mohli diváci znovu živě hlasovat o tom, co se má stát, tentokrát už normálně pomocí telefonů. Ten seriál jsem miloval (v hlavě mi nejvíc utkvěla epizoda s vysokozdvižným vozíkem, se kterým pokaždé někdo nevybral zatáčku a rozbil naložené talíře) a Sváťa Kuřátko byl opravdový sympaťák. Vždycky jsem při sledování dostal hlad a uvažoval jsem, že až vyrostu, stanu se kuchařem. Dnes už takové myšlenky sice nemám, ale stále se na ten seriál rád podívám. Po deseti letech ČT nasadila reprízu původního "záznamu" z roku 1984, takže už sice nemůžeme o vývoji děje hlasovat, ale můžeme aspoň i my mladší vidět, jak to tehdy probíhalo. Stále je to pro mě povedený seriál. Epizody jsou většinou odlehčené a humorné a vystřídalo se zde mnoho kvalitních herců. Dějové zápletky jsou zajímavé a líbilo se mi, že sledujeme "kariérní postup" hlavního hrdiny - z malého penzionu až do Interhotelu Vltava (jmenoval se tak, že ano? :) ). ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Dosti odpudivý vzhled do centrálně plánovaného hospodářství optikou hotelové a lázeňské kuchyně. Omáčka se vylepšuje glutasolem a nastavuje vodou a mlíkem, v kuchyni lezou švábi, vaří se podle kreténských státních norem a ve třetí cenové skupině nesmíte fasovat svíčkovou. Mimořádně blbě napsaný seriál, který (většinou nevědomky!) ukazuje morální rozklad socialistické společnosti, kde krádeže jsou normou, podlézání šéfům otázkou přežití a kde gramáž masa je politický problém. Největším bizárem je pak 11. epizoda, v niž aspirant na pozici sauciera, toho času v podmínce za napadení, doma „bacil“ svou ženu, načež mu kádrovačka v podniku schválí žádost o práci, protože mlátit ženu je norma a protože si kádrovačka o manželce myslí, že to je píča. Korunu tomu nasazuje hlasování ve studiu, kdy 49 z 67 lidí přizná, že úplatky buď přijali, nebo sami dali. Ostatně celý koncept hlasování diváků dnes působí buď legračně, nebo naopak mrazivě. Podle toho, zda se pousmějete nad naivitou hlasování, které na děj nemá prakticky žádný vliv, nebo podle toho, zda dojdete k depresivnímu poznání, že hlasování je v totalitním Československu jen iluzí svobody volby. Chléb a hry. A glutasol. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve své době věhlasný seriál a to jenom proto, že se diváci oblbovali údajným hlasováním pomocí blikání světla v domácnostech. Že je to totální nesmysl, však bylo každému šumafuk. Bylo i prozrazeno, že ať se vybralo pokračování jaké chtělo, v obou případech se děj během dvou tří minut zase sjednotil. Inu, proti gustu žádný dyšputát. Hlavně, že to mělo úspěch. Při dnešním pohledu se jednalo o příběhy typicky socialistické. Někdy se odehrávali tak pochyderné zápletky, že to spíše budilo úsměv. Nereálnost určitých dějství musí být dnes už víceméně jasná. Ale co. Jako estráda dobrý a z nostalgie se lze na to podívat i dnes. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • EV 687 Balkancar, vysokozdvižný vozík, o který jde v příběhu, je bulharské provenience. Takže věta, že devizy, tedy devizové prostředky jsou pouze na jeden vozík, je nesmyslná. Rada vzájemné hospodářské pomoci byla obchodní organizace, sdružující v době studené války socialistické státy sovětského bloku a ty mezi sebou v devizách neobchodovali. Měna, ve které socialistické státy obchodovaly, byl tzv. nesměnitelný rubl – převoditelný, avšak nekonvertibilní. Legendární převoditelný rubl sloužil jako reálná clearingová měna. (sator)
  • Natáčanie seriálu bolo s kapacitných a ekonomických dôvodov zadané do výroby Krátkemu filmu Praha. (Raccoon.city)
  • Na začátku epizody přichází Ferda (David Matásek) a děvčata zpátky z kina a dostanou na schodech hlad. Rozhodnou se tedy jít do kuchyně, která je při pohledu na recepci vpravo hned pod schody. Později však přijde ráno šéfkuchář do práce, bere si klíč a jde do dveří vlevo od recepce (tedy spíše do sálu) a v další scéně rozsvítí v kuchyni. Kuřátko (Josef Dvořák) ho v následující scéně následuje stejně. Později, když se Kuřátko vrátí s ukradenou svíčkovou, tak už jde zase správně do kuchyně dveřmi napravo. (Vrasty)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama